Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vanessa Nikolić Nadarević
  • 26.01.2017. 10:30

Facebook stranicom širi ideje za razvoj turizma

Dok u Njemačkoj broji, nada se, privremene gastarbajterske dane, Vanessa Nikolić Nadarević i dalje diše sa rodnim krajem te je prije godinu i po dana osmislila i pokrenula facebook stranicu "Ideje za razvoj turizma u Otoku".

  • 3.071
  • 312
  • 0

Nije poljoprivreda jedino čime bi se Slavonci mogli baviti. Kao što Dalmatinci koriste svoje prirodne ljepote da bi privukli turiste, to bi isto mogli bi i Slavonci jer Slavonija obiluje vrednotama koje tek treba otkriti. Tako razmišlja 27-godišnja Otočanka Vanessa Nikolić Nadarević koja stalnu adresu u Otoku od prije tri godine zamjenila boravištem u Njemačkoj.

Razlog njezinog odlaska u tu zapadnoeuropsku zemlju je isti kao i kod ostalih mladih ljudi iz slavonskog podnevlja - želja za financijskom i životnom stabilnošću i samostalnošću. A dok u Njemačkoj broji, nada se, privremene gastarbajterske dane, Vanessa Nikolić Nadarević i dalje diše sa rodnim krajem te je prije godinu i po dana osmislila i pokrenula facebook stranicu "Ideje za razvoj turizma u Otoku".

Ideje za razvoj turizma u Otoku

Razmišljati kao turist

"Imamo Otočko proljeće, Zlatne grive, kulenijadu, predstave, koncerte koje gotovo traju do srpnja kada je proslava dana grada. Ali posjetitelji i kada bi došli nemaju gdje odsjesti niti prave ponude. Zato bi trebalo razmišljati kao gost: Što želim kada dođem u neko mjesto kao turist? Dobar smještaj, ponudu hrane, program obilaska i zabave", zaključuje ova 27-godišnjakinja po zanimanju kuharica i voljna da promjeni percepciju Otočana prema turizmu i mogućnostima turisitčkog razvoja i privređivanja u tome gradiću, udaljenom 20-ak kilometara od Vinkovaca.

Da ne ostane samo na pukom promišljanju, nudi i konkretne ideje što bi trebalo napraviti odmah, u startu.

"Trebalo bi svakako izgraditi biciklističku stazu koja spaja Otok pa i okolna sela sa izletištem Virovi, otvoriti prenočišta ili hotel, ili renovirati stare napuštene kuće u suradnji s vlasnicima te ih izdavati, organizirati vožnje kočijom kroz šumu do Virova, vožnju saonicama zimi, čamcem ili brodicom ljeti, u proljeće i jesen, te osmisliti prodaju domaćih suhomesnatih proizvoda, rakije, pekmeza i voća te da se ugostiteljski objekti snabdjevaju koliko je više moguće bio proizvodima Otočana i okolnih sela radi poticanja proizvodnje", nabraja.

Mlin na konjski pogon simbol Otoka

Napominje kako bi se mogao izgraditi i hotel ili restoran u Otoku u obliku otočke suvare, mlina na konjski pogon, koji datira iz 19. stoljeća i spomenik je najviše kulturne vrijednosti i jedini obnovljen i očuvani objekt te vrste u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

Ideje za razvoj turizma u Otoku

"Već imamo ljepotu prirode, imamo ljude koji su voljni raditi samo trebamo stvoriti posao. Jedan maleni korak se napravio, otvorena je pučna staza uz Virove duga gotovo 6 km ali ima jos toga. Važna je i vizija ali naravno i pronaći investitore koji će ju ostvariti. Postoje i skeptici koji misle da možda ovakve stvar nisu moguće ali to je možda i zato jer su previše razočarani u sveopće stanje ali ima i mnogih koji podržavaju ideje. Trenutno facebook stranica sadrži preko 500 osoba kojima se sviđa", kaže Vanessa Nikolić Nadarević.

Ideje za razvoj turizma u Otoku

Napominje kako ju je, čim je pokrenula facebook stranicu, primio otočki gradonačelnik Josip Šarić koji joj je, kako kaže, predočio nekoliko dobrih ideja koje namjerava realizirati u Otoku, poput sanacije ciglane i bajera koji sada mnogima služi kao odlagalište otpada.

Sanacija željezničke stanice

Ideje za razvoj turizma u Otoku

"Vidjela sam kako izgleda plan ciglane koja bi trebala biti park i dobro izgleda, ali ćemo vidjeti sve kada se napravi.

Osim toga, nedavno sam poslala i prijedlog gradonačelniku o potrebi sanacije otočke željezničke stanice koja je u vrlo lošem stanju, a koja bi bila važna u budućnosti za turizam", dodaje te zaključuje kako je prema njezinom mišljenju važno izlagati ideje i prijedloge čak i kada su komentari negativni.

To ipak znači da nam nije svejedno jer i od sićušne sjemenke naraste drvo, zaključuje napominjući kako će facebook stranicu "Ideje za razvoj turizma Otoka" i dalje marljivo ažurirati i upotpunjavati novim sadržajima te se nada da to još neće dugo morati činiti iz daleke Njemačke, već iz svoga Otoka.


Fotoprilog


Tagovi

Otok Turizam Ideje Vanessa Nikolić Nadarević Investitori Gradonačelnik Njemačka Ciglana Facebook Stranica Ideja Razvoj


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]