Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaboky Selo
  • 21.03.2016. 16:30

Dvije drvene hiže ne čine selo, ali tri već da!

Počelo je s jednom drvenom kućicom, sada su tri, a uskoro će u Pavlovcu Zabočkom niknuti još dvije!

  • 1.928
  • 216
  • 0

Zabočanin Božidar Tkalčević prvi se u obitelji počeo baviti poduzetništvom i u svoju trgovinu boja i lakova zaposlio je devedesetih godina jednog radnika.

Danas ih ima 36, a poduzetništvo ga je odvelo i do OPG-a odnosno seoskog turizma. Zaboky selo koje se prostire na čak četiri hektara zemlje vodi njegov sin Marijo, a kćer Martina Vančina bavi se administracijom i financijama.

Marijina hiža

Lojzekova hiža pokojnog djeda

"Cijeli život volio sam i težio tradicionalnom. Kad se posao počeo širiti, na tradicijski zagorski način uredio sam restoran, proširio sam posao pekarama, kioscima brze hrane, a onda poželio nešto svoje. Kupio sam u Pavlovcu Zabočkom četiri hektara zemlje i tamo preselio originalnu drvenu kuću koju sam nazvao Larina hiža po svojoj prvoj unučici", ispričao nam je o početku seoskog turizma Zaboky selo Božidar Tkalčević.

No, kako je bilo puno posla, na Božekov grunt išlo se jako rijetko, a kako je održavanje bilo skupo, obitelj je odlučila krenuti u agroturizam. Naime, na brijegu u Pavlovcu Zabočkom nije bilo ničeg, trebalo je tamo dovesti struju, vodu pa čak i izgraditi cestu, a sve to košta. Zanimanje za ovo mjesto postalo je prilično veliko pa je nakon Larine hiže iz 1925. godine tu doseljena još jedna originalna kuća iz 1928. godine pokojnog Božidarevog djeda Alojza nazvana Lojzekova hiža, dok je treća, nazvana po pokojnoj baki Mariji - Marijina hiža.

Svaki je detalj autohton

U tradicijskom pravom zagorskom okruženju tako je trenutno 10 apartmana, prostor za druženje s kuhinjom, vinoteka i kušaonica vina. Svi detalji unutrašnjosti kuća originalni su zagorski, no gosti koji dolaze imaju sav komfor jer, iako to nije vidljivo, imaju centralno grijanje, klima uređaje, sanitarne čvorove, tenisko igralište.

Seoski uređena soba

Ono što se vidi su prekrasni puteljci koji vode do drvenih terasica s pečenjarama, a livada ispod kuća namijenjena je onima koji baš tu, u autohtonom zagorskom okruženju žele reći da, u dobru i u zlu. Na plato ispod kuća samo se postavi šator. Gosti dolaze iz svih krajeva svijeta, a najčešće se zadržavaju dva tri dana nakon povratka s mora. U Zaboky selo uloženo je više od 1,5 milijuna kuna što vlastitog novca, a što novca dobivenog javljajući se na natječaje primjerice Krapinsko-zagorske županije ili Hrvatske turističke zajednice.

Sami rade sve mesne prerađevine, štrudle, vino

Obitelj Tkalčević ne pruža samo uslugu već se od višanja i jabuka s Božekovog grunta rade štrudle, od grožđa vlastito vino, sami suše meso pa su sve salame, kobasice, slanina i šunke domaće kao i kukuruzni kruh, a sve ostalo poput sira i vrhnja ili povrća kupuje se od okolnih OPG-ova. Proizvode i rakiju: borovniček, viljamovku, medovaču, no to je samo za potrebe dobrodošlice gostiju.

U planu još dvije zagorske hiže

Zaboky selo iznad Zaboka ne vidi se iz grada, ali je nadaleko poznato. Zato su u pripremi još dva projekta. "Već imamo građevinsku dozvolu za četvrtu kuću koja će također biti tradicijska zagorska s tri apartmana i prostorom za 50-ak ljudi, a uz sadašnje dodatne sadržaje poput dječjeg igrališta, uz ovu hižu bit će i bazen. Ime će dobiti po sljedećoj unuci ili unuku.

Zaboky selo na Božekovom gruntu!

Također, spreman je projekt i za kuću od 800 četvornih metara s podrumom za preradu i čuvanje vina, a na katu će biti konferencijska sala kako bi se okrenuli i kongresnom turizmu. Bit će tu i tri sobe za djelatnike. Za to namjeravamo povući novac iz EU fondova", najavljuju Tkalčevići. Do tada, u Zaboky selu može se uživati na osami s pogledom na gotovo cijelo Zagorje i uz tradiciju koja je zastupljena do najsitnijih detalja.


Fotoprilog


Tagovi

Seoski turizam Agroturizam Zaboky Selo Božidar Tkalžević Marijo Tkalčević Zabok


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.