Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroturizam Crvendać
  • 27.06.2015. 07:15

Baranje željni i s drugog kraja planeta!

Ime obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Agroturizam Crvendać nametnulo se samo po sebi zbog neposredne blizine najveće europske močvare Kopačkog rita i maloj ptici skitalici crvendaću.

  • 391
  • 183
  • 0

"Uvijek ćemo se rado vratiti u crvenu kuću", samo je jedna od zahvala notiranih u punoj Knjizi utisaka Agroturizma Crvendać iz Bilja u Baranji. Vrata svojeg domaćinstva gostima su ove Biljanke otvorile 2002. godine, a od tada ih je do danas pod njihovim krovom bilo iz svih krajeva svijeta, od Australije i Novog Zelanda, preko Amerike i Kanade do Koreje i Europe. Sa svakim novim gostom, nizu zastavica dodaje se uvijek ona koje još nema na popisu. Posljednja je brazilska. Trenutno ih je 49.

"U dvorištu, na malom prostoru uzgajamo sve, od začinskog i ljekovitog bilja do povrća - što posebno privlači pažnju gostima koji stižu s druge strane svijeta. Tu su različite sorte rajčica, bundeve, radič, špinat, paprika, mahune, ali i začinsko i ljekovito bilje poput kamilice, mente, nevena, bosiljka. Vrt se gnoji s kompostom i gavezom, jednom posebnom biljkom čije se lišće i korijen koriste za gnojivo, a posebice je dobro za rajčice", priča Marija Stipić koja uvijek srdačno dočekuje goste na vratima ovoga agroturizma.

Topli dom svjetskih putnika

Posebno ih vole biciklisti

Ime obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva nametnulo se samo po sebi, komentira, zbog neposredne blizine najveće europske močvare Kopačkog rita i maloj ptici skitalici crvendaću.

"Logično je da se ime povezuje s područjem na kojem se nalazite. Prepoznaju nas i po naše tri boje, crvenoj, bijeloj i crnoj, ali i onome što dočekuje goste u unutrašnjosti kuće. Na zidovima blagavaonice nalaze se autentične narodne nošnje iz baranjskog mjesta Luč", nastavlja ona.

Gosti će ovdje biti posluženi iz specijalnog ukrašenog suđa. Vrela domaća juha moći će se posrkati iz tanjura na kojima se nalaze ornamenti preuzeti s baranjske nošnje, dok im je na poleđini utisnut znak Crvendać. Tijekom ljetnih večeri zavrtit će se kotlić uz vanjsko ognjište ili prstima prebirati po šaranu s rašlji, dok će se tijekom hladnijih mjeseci gosti okupljati u blagavaonici oko stare peći kube koja je u Baranji nekada imala dvostruku funkciju, grijala je ukućane, a služila i za kuhanje.

"Prvi smo na ovom području dobili oznaku bike&bed koja označava poseban smještaj za bicikliste. Takvi gosti ovdje dobivaju više nego obični jer imamo prostor za njihove bicikle, sanduk s potrebnim alatom u slučaju da im zatreba servis, kao i mogućnost pranja i sušenja njihovog rublja. Biciklistima je to jako važno", objašnjava Marija.

Domaća gastro ponuda ugrijat će svakoga

Natrag biciklom u Koreju

Gosti koji u ovo seosko domaćinstvo nisu stigli na dva kotača imaju se, ipak, prilike upoznati s prirodnim i kulturnim ljepotama kraja na biciklu. U ponudi je njih 50 od kojih je 20 klasičnih namijenjenih gradskoj vožnji, a ostatak prilagođen močvarnom terenu sa širokim gumama za istraživanje Kopačkog rita. Zbog svega toga i ne čudi koliko je rukom skiciranih ruta putovanja završilo u crvendaćevoj Knjizi utisaka. Nizali su se oni europski, ali su ucrtavani i oni koji su krenuli na dva kotača obići svijet.

"Nedavno je bila korejska obitelj s petogodišnjom curicom i devetogodišnjim sinom. U Europu su stigli avionom, sletjeli u Njemačkoj, a biciklima se vraćaju kući. Planiraju kako im je za to potrebno godinu dana. Sve stvari nose u bisagama", rado ih se sjećaju u Crvendaću.

Blagaovaonicom ovdje tijekom kasnijeg proljeća i rane jeseni vrvi gostima s riječnih kruzera koji se iskrcavaju u Batini. Crvendać im je jedna od točki proputovanja kroz Baranju gdje provode dva do tri sata, a zadržavaju se na ručku te u razgovoru na engleskom jeziku s Marijom rado upoznaju povijest i običaje kraja.

Rustični ugođaj na imanju Crvendać

Nova lica starih ljepotica

"Uvijek ih dočekujemo s aperitivom, a to je domaća rakija. Degustiraju domaća vina ili se odlučuju za prirodne sokove koje smo sami napravili od bazge ili koprive. Oduševljeni su. Mahom je riječ o starijim ljudima koji su u Hrvatskoj do sada bili u Dubrovniku. Gosti s riječnih kruzera koji doplovljavaju Dunavom, zaustavljaju se u svakoj državi i odlaze na seoska domaćinstva kako bi se upoznali s domaćim ljudima i načinom života", tumači ona.

Onima koji se ovdje odluče duže zadržati, na raspolaganju je i osam kreveta raspoređenih u tri sobe. "Gosti kažu kako im je ovdje ugodno, nekako toplo, da se osjećaju kao kod kuće. A to nam je i cilj, da oni koji stižu s drugog kraja svijeta imaju osjećaj doma", napominje Marija. Crvendać je sudjelovanjem u različitim prekograničnim projektima s kojima se apliciralo prema fondovima Europske unije došao do bicikala, servisa za njih, a izradili su i na izlasku iz Bilja prema Kopačkom ritu drvenu kućicu u kojoj se trebao otvoriti bike centar.

"Nismo dobili državne poticaje, ali smo se udružili u zadrugu i obnovili 48 starih baranjskih kuća u panonskom stilu u nekoliko naselja kroz projekt Nova lica, starih ljepotica", zaključuje ona.


Fotoprilog


Tagovi

Agroturizam Crvendać Bed and bike Začinsko bilje Ljekovito bilje Amerika Marija Stipić Kopački rit Močvara Novi Zeland Bilje Koreja Australija Ornamenti Seoski običaji Sobe Biciklisti Riječni kruzeri Seoska odmaćinstva Nova lica starih l


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.