Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 27.02.2015. 16:10

Za prijavu na natječaje još mjesec i pol dana!

Program ruralnog razvoja RH Europska komisija još uvijek nije odobrila, ali se očekuje da bi se to moglo dogoditi sredinom godine, a tad bi trebala biti i dostupna sredstva, rečeno je uz opasku kako je natječaj za gore navedene mjere otvoren je još samo mjesec i pol dana.

  • 220
  • 22
  • 0

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) Županijske komore Vukovar i Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj u Vukovaru je održana javna prezentacija Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine s posebnim osvrtom na trenutno aktualne mjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda te HBOR-ove programi kreditiranja ruralnog razvoja.

Sredstva dostupna sredinom godine

Program ruralnog razvoja RH Europska komisija još uvijek nije odobrila, ali se očekuje da bi se to moglo dogoditi sredinom godine, a tad bi trebala biti i dostupna sredstva, rečeno je uz opasku kako je natječaj za gore navedene mjere otvoren je još samo mjesec i pol dana.

Predstavljajući mjere, pročelnik Upravnog odjela za zajedničke politike i EU fondove i koordinator Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Tugomir Majdak istaknuo je kako je natječaj za prijavu na mjere otvoren do 11. travnja te kako poljoprivrednici moraju biti brzi kako bi se prijavili, ali prije svega moraju ispuniti određene kriterije prihvatljivosti.

Kriteriji za prijavu na natječaje

"Te je kriterije moguće ispuniti temljem upisa u upisnik i određene ekonomske veličine svakog gospodarstva koja se definira kroz potvrdu Savjetodavne službe", pojasnio je Majdak dodajući kako su podmjere 4.1. i 4.2. svojevrsni nastavak mjera 101 i 103 iz IPARD-a, tako da je slična dokumentacija uz određenu razliku; kroz podmjeru 4.1. potpora je ostala 50 %, ali se može ostvariti i dodatni postotak kroz određene kriterije.

"Tu ističemo mlade poljoprivrednike koji u trenutku podnošenja zahtjeva imaju manje od 40 godina i koji su unutar 5 godina preuzeli kao nositelji poljoprivredno gospodarstvo. Svi oni imaju pravo na dodatnu potporu od 20 %", istaknuo je Majdak.

Potpora za zajedničke projekte

Takvu potporu moguće je dobiti i kroz zajedničke projekte, odnosno ekološku proizvodnju. Temeljem tih kriterija, svaki poljoprivrednik može ostvariti dodatni postotak od 20 %, ali ukupni zbir ne može biti veći od 90 %, a kada je riječ o podmjeri 4.2., potpora je 50 %, ali se može dodatno uvećati za proizvođačke organizacije, rečeno je.

Voditelj područnog ureda HABOR-a za Slavoniju i Baranju Boris Čagalj upoznao je sudionike s programima kreditiranja ruralnog razvoja. Ovim programom omogućuje se povrat uloženih sredstava i do 90 %. Najniži iznos kredita je 80.000 kuna, a najviši nije ograničen s tim da HBOR uz najmanju kamatnu stopu od 3 % godišnje kreditira do 75 % predračunske vrijednosti investicije bez PDV-a uz poček od 3-5 godina i rok otplate do 14 godina uz uključujući poček.

Za sve detalje o mjerama koje su im na raspolaganju iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje od 2014. do 2020. zainteresirani poljoprivrednici mogu se javiti u matične županijske Urede za poljoprivredu, u Savjetodavnu službu i razvojne agencije.


Tagovi

Program Ruralni Razvoj 2014. 2020. Mjere IPARD Podmjere Potpora Projekti Dokumentacija Europska komisija HBOR Kriteriji Financiranje Poljoprivrednici Poljoprivreda Mladi Slavonija Baranja Tugomir Majdak Boris Čagalj Rok Isplata


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.