Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinska radionica
  • 07.04.2016. 18:30

Vinoljubac - za sve koji žele uživati u vinu!

Zanimljiva vinska događanja odvila su se nedavno u Zadru zahvaljujući suradnji tvrtke Eno Expert d.o.o iz Zagreba, HGK - Županijske komore Zadar i Sandre Petričić, voditeljice eminentnog restorana Kornat i predsjednice Udruge restoratera Zadarske županije.

Foto: edusoft/pixabay.com
  • 402
  • 53
  • 0

Zanimljiva vinska događanja odvila su se nedavno u Zadru zahvaljujući suradnji tvrtke Eno Expert d.o.o. iz Zagreba, HGK - Županijske komore Zadar i Sandre Petričić, voditeljice eminentnog restorana Kornat i predsjednice Udruge restoratera Zadarske županije.

Trenutno najposjećeniji tečaj tvrtke Eno Expert zove se VinoLjubac i namijenjen je svim osobama koje žele naučiti ili ponoviti što je vino, kako posluživati vino te kako odabrati, degustirati i uživati u vinu. Da za navedenim pored Zagreba vlada zainteresiranost i u Zadru, pokazali su polaznici tako što su popunili obje grupe, sva predviđena mjesta.

Vinska radionica - VinoLjubac u Zadru

Sa velikim zanimanjem slušali su predavanje inženjera agronomije, certificiranih enologa s iskustvom u proizvodnji vina i profesionalnim degustacijama vina, osnivačima Eno Expert Akademije, Miodraga Hruškara i Krešimira Hren te njihove kolegice, Jelene Puh Miloš, dipl. ing. agr. Miodrag Hruškar i Krešimir Hren radili su i u Hrvatskom zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo, gdje su se upoznali s općim stanjem u vinogradarstvu i vinarstvu kod nas i u svijetu te su obojica profesionalni degustatori vina (u Hrvatskoj je nešto više od 100 enologa koji imaju certifikat profesionalnog degustatora vina).

"U suradnji sa HGK - Županijskom komorom Zadar organizirali smo vinsku radionicu pod nazivom Vinoljubac. Ovo je naše prvo predavanje van Zagreba, drago nam je da smo došli u Zadar, u najpoželjniju destinaciju Europe. Odaziv polaznika je bio odličan, profil polaznika od vinoljubaca početnika koji ulaze u svijet vina do profesionalaca ugostitelja i vinara. Svi navedeni su pokazali veliku zainteresiranost tijekom cijelog tečaja, što su iskazali svojim interaktivnim sudjelovanjem", kazao nam je Miodrag Hruškar, dipl. ing. agr. te dodao da je plan da osim Zadra organiziraju vinske radionice u Osijeku, Rijeci i Splitu te u svim drugim gradovima gdje bude zainteresiranih polaznika.

Polaznici dobivaju diplome o završenom programu

"Raduje nas da ćemo opet doći u Zadar jer su polaznici pokazali zainteresiranost za radionicu napredni Vinoljubac. Također, veseli nas da su polaznici prepoznali da sva stručna znanja i vještine koristimo u našim predavanjima, a moto je jednostavan - otvoreni smo svima koji vole vino i žele znati više. Po završetku programa polaznicima dodjeljujemo diplome o završenom specijaliziranom programu Eno Expert Akademije", istaknuo je Miodrag Hruškar, dipl. ing. agr.

Nakon što su uspješno pohađali tečaj VinoLjubac svima zainteresiranima na raspolaganju je nekoliko tečajeva koji su nadogradnja osnovnom tečaju, Napredni Vinoljubac, Napredni Vinoljubac - mane vina.

Široka paleta edukacijskih programa

U Eno Expert Akademiji je široka paleta edukacijskih programa za ljubitelje vina. Od početnih za ljude koji tek ulaze u svijet vina do naprednih za prave poznavatelje vina, za osobe u ugostiteljstvu i turizmu, te za vinare. U ponudi tvrtka Eno Expert također ima i Eno Exclusive Program, Eno Expert program te Eno Profesionalac program.

Istaknimo da se tvrtka Eno Expert d.o.o., između navedenog, bavi i vinarskim konzaltingom koji obuhvaća savjetovanje u proizvodnji vina, projektiranje vinarija, organizaciju ocjenjivanja vina, organizaciju putovanja vinskim cestama, savjetovanje u vinskom zakonodavstvu, opremanje vinarskih laboratorija, vinske edukacije, i tako dalje.

Radionici se odazvali i profesionalni vinari

"Komora u Zadru nastavlja kontinuiranu izobrazbu zainteresiranih polaznika u segmentu širenja kulture korištenja maslinovih ulja i vina. Komora je zajedno sa tvrtkom Eno Expert iz Zagreba provela radionicu o izobrazbi vina i enološkim osnovama kojima su se odazvali predstavnici profesionalnih, već etabliranih vinara i djelatnika potpornih institucija u vinarstvu u Zadarskoj županiji te zaljubljenici u vino.

Navedenim, nastavljamo kontinuitet izobrazbe koji smo započeli 2012. godine u suradnji sa institutom za vina regije Marche u Italiji, koju je prošlo 25 polaznika, tako da smo i suradnju tvrtke Eno Expert i Komore prihvatili sa velikim zadovoljstvom. Kroz ova dva dana bilo je puno poznatih lica iz svih segmenata društva kojima su vinarstvo, vinogradarstvo i vino na srcu. Nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti kontinuirano suradnju sa ovom i sličnim tvrtkama sve na korist zainteresiranih korisnika i širenje ukupne kulture vinarstva u Zadarskoj županiji", naglasio je Denis Ikić, direktor HGK - Županijske komore Zadar.

Radionice za daljne usavršavanje

O dojmovima sa radionice VinoLjubac razgovarali smo sa polaznicom Vidom Grujić, mladom profesoricom talijanskog i francuskog jezika koja je na radionicu došla iz Šibenika kako bi unaprijedila svoje znanje o vinima.

"Motivirala me činjenica da ću obogatiti svoje znanje o vinima. Pored osobnog zanimanja i rada u obiteljskoj tvrtki, u slobodno vrijeme rado usvajam nova znanja koja mi privatno i poslovno mogu koristiti. Radi daljnjeg osobnog usavršavanja i unapređivanja htjela bi nastaviti pohađati radionice ovakvog i sličnog profila", kazala je Vida Grujić.

Ružičasti pjenušavi utorak

Festival Ružičastih vina u Kornata u bogatom programu sadržavao je i Ružičasti pjenušavi utorak, organiziran u suradnji restorana Kornat i tvrtke Eno Expert. Polaznici tečaja kao i gosti restorana mogli su uživati u svečanoj večeri od pet sljedova uz vrhunska ružičasta vina i pjenušce.

Večer je započela aperitivom - pjenušac Rose Martini. Uslijedio je prvi slijed - Mousse od slanutka s pečenom mariniranom skušom. Potom je posluženo jelo Capesante na tortici od šparoga i sa pjenicom od celera, što se odlično sljubilo sa vinom Rose Dama, proizvođača Degarra. Treći slijed - Raviol punjen kozicama i suhim smokvama s gustim umakom od gropa, sljubilo se sa Roseom, od vinara Nikole Birina. Zatim je uslijedilo jelo - Barkice od tune u umaku od škampa, jelo koje se sljubilo sa Roseom od proizvođača Mas Vin. Prigodna večera zaključila se sa desertom - Krema od bijele čokolade sa crvenim paprom, posluženo uz pjenušavo vino Mia Moscato.

Podizanje kulture stola

"Od vinskih radionica u Županijskoj komori Zadar je proizašla suradnja sa restoranom Kornat gdje smo osmislili večer Ružičastih vina i pjenušaca. Predstavili smo sva navedena vina i pjenušce i sljubili sa vrhunskom hranom restorana Kornat. Cilj opisanih večeri je podizanje kulture vina i prezentiranja vina kao proizvoda koji je nezaobilazni pratitelj hrane. Drago nam je da su gosti vrlo zadovoljni sa predstavljenim vinima, pjenušcima i hranom.

Cilj ovakvih večeri je podizanje kulture stola. Radovalo bi me da se suradnja sa tvrtkom Eno Expert nastavi i dalje, večer je bila lijepa i zanimljiva. Gosti su imali priliku naučiti kako različite okuse u sljedljivosti slowfooda sljubiti sa vrhunskim ružičastim vinima i pjenušcima", rekla nam je Sandra Petričić, voditeljica restorana Kornat i predsjednica Udruge restoratera Zadarske županije.

Foto: edusoft/pixabay.com


Tagovi

Vino Eno Expert Vinoljubac Zadar Vinska radionica


Autorica

Maja Marinović

Više [+]

U novinarstvu je osam godina, a paralelno se razvila i ljubav prema fotografiji. Obrađuje teme vezane za maslinarstvo i uljarstvo, vinarstvo i vinogradarstvo. Ponosna vlasnica Zlatnog pera za promicanje i promidžbu maslinarstva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]