Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinceška
  • 22.01.2015. 18:40

Vinceška u beljskim vinogradima!

U podne su djelatnici i vodstvo Belja d.d. na čelu s predsjednikom Uprave Daliborom Poznićem dočekivali svoje goste i počastili ih, kako običaju nalažu, vinom, pečenim kobasicama, slaninom i grahom.

  • 415
  • 44
  • 0

Malo neobična slika za ovo doba godine. Toplo, oblačno, blatnjavo. No, takva je godina i zima. Mnoštvo se slilo na Banovo brdo u srce 650 hektara beljskih vinograda. Razlog je Vinceška. Tradicionalni običaj proslave katoličkog blagdana Svetog Vinka (22.1.), zaštitnika vina i vinogradara, koji se održava u vinorodnom dijelu Baranje, na obroncima Baranjske planine. U podne su djelatnici i vodstvo Belja d.d. na čelu s predsjednikom Uprave Daliborom Poznićem dočekivali svoje goste i počastili ih, kako običaju nalažu, vinom, pečenim kobasicama, slaninom i grahom.

Proslavljen blagdan Sv. Vinka u najvećem hrvatskom vinogradu!

Običaj Vinceška star je više stoljeća. Vezan je za blagoslov vinograda i vina i njime počinje nova vinogradarska godina. Običaj je da se na čokot objesi najveća kobasica i zalije vinom kako bi sljedeća godina bila rodna, a grozdovi veliki poput kobasice. Nekad je blagoslov bio u prvom planu, a danas se taj blagdan uglavnom obilježava druženjem uz vatru, pečenjem kobasica i slanine nabodene na šibu, a tako je bilo i na Belju. Uz pijenje vina, tamburaše i pjesmu, u veselom društvu zadržali smo se na svojevrsnoj zabavi na otvorenom.

Prijašnjih godina to okupljanje je bilo kod vile na Banskom brdu u neposrednoj blizini TV-odašiljača, a danas je to već uobičajeno na Vidikovcu iznad Karanca, i iznad nove beljske vinarije, pa je tako župnik Gyula Andraši iz Kneževih Vinograda, kao što je i običaj, blagoslovio i sve koji su uključeni u rad u vinogradu i podrumu, a beljski direktori simbolički su obavili prvu ovogodišnju rezidbu uz pomoć Željka Kraljička, dožupana Osječko baranjskog.


Fotoprilog


Tagovi

Belje Graševina Vinceška Sveti Vinko


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]