Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište poljoprivrednih proizvoda
  • 14.03.2016. 15:30

Vijeće ministara poljoprivrede u Bruxellesu

Stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda te moguća poboljšanja teške situacije različitih poljoprivrednih sektora EU, samo su neke od tema o kojima će danas raspravljati Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva EU u Bruxellesu.

Foto: Pixabay
  • 618
  • 74
  • 0

Stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda te moguća poboljšanja teške situacije različitih poljoprivrednih sektora EU, samo su neke od tema o kojima će danas raspravljati Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva EU u Bruxellesu. Sastanku će nazočiti i hrvatski pomoćnik ministra poljoprivrede Mario Njavro.

Hrvatski predstavnici, kako su izvijestili iz Ministarstva poljoprivrede, informirat će Vijeće o problemima koje bilježi domaći poljoprivredni sektor, posebice u proizvodnji mlijeka i svinjskog mesa, a istaknut će i koje mjere smatra korisnim kako bi se pomoglo farmerima. Pisani prijedlozi s hrvatske adrese su već dostavljeni, a u njima se ističe važnost odobravanja dodatne financijske pomoći poljoprivrednicima, ali i nastavak provedbe interventnih mjera, kao i ukidanje barijera za hrvatski izvoz u treće zemlje.

Rješenje za tešku situaciju poljoprivrede

Ovo će vijeće raspravljati o svim pogođenim sektorima kako bi se u postojećem okviru raspoloživih mjera tražila odgovarajuća rješenja. Europsko tržište poljoprivrednih proizvoda posljednjih godina je u nezavidnom položaju zbog niza poremećaja na globalnom tržištu, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Uslijed prekida trgovinskih odnosa u području poljoprivrede s Ruskom Federacijom suočeno je i s padom globalne potražnje, posebno na kineskom tržištu, ali i posljedicama politike EU prema određenim sektorima (ukidanje sustava ograničenja proizvodnje - mliječne kvote - u sektoru mlijeka kojima se održavala stabilnost tržišta), i cijelim nizom drugih utjecaja koji su dovelil do trenutne krize u nizu poljoprivrednih sektora EU. Iako je Europska komisija u prethodnom razdoblju uvela različite intervnedne mjere, problemi i dalje nisu riješeni.

Financijski instrumenti u poljoprivredi

Pored toga, na Vijeću će Europska komisija i predstavnik Europske investicijske banke informirati o mogućnostima korištenja financijskih instrumenata u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Europska komisija će izvijestiti o aktivnostima koje je poduzela kako bi se promoviralo korištenje financijskih instrumenata, uključujući i edukacije za upravljačka tijela za ruralni razvoj.

Razmotrit će se i korištenje hibridnog sustava nutritivnog označavanja namirnica koji je preporučen u nekim državama članicama, mogućnost pojednostavljenja revizijskih postupaka trošenja proračunskih sredstava EU. Za kraj sastanka, estonska delegacija će izvijestiti nazočne o sastanku na temu afričke svinjske kuge.

Foto: Pixabay


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Mario Njavro Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva EU Bruxelles Tržište Embargo Mlijeko Svinje Financije


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]