Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani voća
  • 06.10.2015. 13:10

Veleprodaja više nije isplativa?

U Đurđevcu su se, 17. godinu zaredom, na tradicionalnim Danima voća, okupili predstavnici ove poljoprivredne grane s područja Podravine i Prigorja. Voćarstvu u Podravini i Prigorju treba vjetar u leđa.

Foto: prigorski hr i djurdjevac.eu
  • 251
  • 38
  • 0

Dani voća Koprivničko-križevačke županije održani su sedamnaesti put, a grad domaćin i ovoga je puta bio Đurđevac. Na središnjem događaju, odnosno izložbi promotivno-prodajnog karaktera, sudjelovalo je 56 izlagača s područja Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije.

Priredba je to posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina te promicanju vrijednosti razvoja domaće proizvodnje koja je, prema riječima izlagača, brojnih posjetitelja i poljoprivrednih stručnjaka i ove godine ispunila očekivanja.

Povećati površine pod voćem

S postojećim površinama voćnih nasada u županiji, ne možemo biti zadovoljni!

Prilikom otvaranja dana posvećenog podravskim i prigorskim voćarima, koprivničko-križevački župan Darko Koren, osvrnuo se i na voćarsku proizvodnju toga kraja, kojoj treba vjetar u leđa.

"Županija ima ambicije od voćarstva napraviti puno više. Činjenica je da je danas na cjelokupnom njezinom prostoru, od 80.000 hektara poljoprivrednih površina, samo 1.000 hektara pod voćarskom proizvodnjom, a time baš i ne možemo biti zadovoljni. Stoga, planiramo pridonijeti razvoju voćarstva kroz razne programe navodnjavanja, osiguranja te potpora za kupnju novih nasada. Moramo se uklopiti u kriterije koje omogućuje Europska unija, a tiču se voćarstva. Ovakve sajamske priredbe su dobro došle, jer su prilika da se poljoprivredna proizvodnja još više promovira i da se omogući našim voćarima da se predstave i da prodaju svoje proizvode", kazao je župan Koren.

Kupce privlači kvalitetno voće, ali i lijepo uređeno prodajno mjesto

Ministricu Mrak Taritaš zanima kako se peče rakija

Na ovoj se priredbi svake godine okupe i brojni stručnjaci, pa su tako i ovoga puta predstavnici Savjetodavne službe i Ministarstva poljoprivrede održali nekoliko predavanja vezanih uz voćarstvo, s naglaskom na koštičavo voće i ekološki uzgoj te podsjetili na aktualne mjere iz Programa ruralnog razvoja. Najljepše uređenim izlagačkim prostorom proglašen je onaj OPG-a Ivana Lasića iz Carevdara, mjesta nedaleko od Križevaca, dok su drugo i treće mjesto pripali voćarima iz općine Kloštar Podravski i to OPG-u Ljubice Gašparov iz Prugovca i OPG-u Ivana i Anđelke Kranjec iz Kloštra Podravskog. Naravno, niti štandovima drugih voćara, kreativnosti nije nedostajalo.

Veleprodaja je nekad bila isplativa, danas više nije

Ivan Lasić ima 1.300 stabala i ovisno o godini, ubire između 35 i 40 tona jabuka. Nekad je, kaže, sve prodavao na veliko, no danas je to neisplativo. Primjerice, prošle se godine na takav način za kilogram dobilo 1,80 kuna, a ove 20 lipa više. Stoga 10 tona uroda planira prodati na križevačkoj tržnici po cijeni od 4,00 kune, dok ostalo prodaje koprivničkoj Podravki kao industrijsku jabuku.

Prikaz pečenja rakije, izrade voćnih kupova i cijepljenja voćaka

Osim prodajno-izložbenog dijela programa, posjetitelji su mogli vidjeti i tradicionalni način pečenja rakije, a u organizaciji Strukovne škole Đurđevac i gradskog Društva Crvenog križa upriličena je humanitarna prodaja voćnih kupova, koktela i palačinki. Na izlagačkom prostoru đurđevačkog Dječjeg vrtića Maslačak održana je prezentacija izrade aranžmana i skulptura od voća dok su učenici Srednje gospodarske škole iz Križevaca posjetiteljima pokazali kako se cijepe voćke.

Đurđevački Dani voća održani su u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, grada Đurđevca, Razvojne agencije Podravine i Prigorja PORE, Savjetodavne službe, Turističke zajednice Grada Đurđevca te Udruge voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije.

Foto: prigorski hr i djurdjevac.eu


Povezana biljna vrsta

Maslačak

Maslačak

Sinonim: Ljekoviti maslačak, gorko zelje, talijanska salata | Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Korijen je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacijske sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s bijelim mliječnim sokom.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Dani voća 2015. Đurđevac Koprivničko-križevačka županija Pečenje rakije Strukovna škola Voćni kupovi Crveni križ Dječji vrtić Maslačak Srednja gospodarska škola Cijepljenje voćaka Virovitičko-podravska županija Izlagači Darko Koren Navodnjav


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]