Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poduzetnički inkubator
  • 04.12.2014. 17:00

Ulaganjima do jačanja konkurentnosti

Za dvije godine, na prostoru drenovačkog Sajmišta, u sklopu projekta bit će izgrađen prvi specijalizirani poljoprivredni poduzetnički inkubator u Hrvatskoj.

  • 212
  • 28
  • 0

Poljoprivredni poduzetnički inkubator Drenovci, naziv je projekta koji je toj istoimenoj općini u županjskoj Posavini odobren u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. - 2013. Projekt je vrijedan 12,5 milijuna kuna i gotovo u cijelosti financirat će se iz EU sredstava. Nositelj projekta je Općina Drenovci, a partneri Vukovarsko - srijemska županija, Razvojna agencija Vjeverica iz Drenovaca i Poduzetnički inkubator Bios iz Osijeka.

Za dvije godine na prostoru drenovačkog Sajmišta u sklopu projekta bit će izgrađen prvi specijalizirani poljoprivredni poduzetnički inkubator u Hrvatskoj, najavljeno je na uvodnoj konferenciji projekta. Prema riječima direktorice agencije Vjeverica Ane Cvitković -Komesarović u planu je gradnja upravne zgrade, vanjskog izložbenog prostora, nadstrešnice za stoku i višenamjenske hale, sva skupa na više od 2.000 četvornih metara prostora.

"Svi naši poduzetnici u sektoru poljoprivrede i svi naši mali poljoprivrednici imat će na raspolaganju dva potpuno opremljena edukacijsko-proizvodna postrojenja s kompletnom opremom za preradu voća i povrća i preradu proizvoda od brašna, sa HACCP sustavom, s edukacijskom i logističkom podrškom i poslovnom infrastrukturom", kazala je Ana Cvitković -Komesarović.

Prema njezinim riječima, u provedbi je i projekt Lokalni investicijski infopunkt u koji su uključene i općine Bošnjaci i Vrbanja i Grad Županja te prekogranični projekt Ekokultura između Hrvatske i BiH koji je u završnoj fazi evaluacije i provjere prihvatljivosti, a usmjeren je također na poticanje razvoja poljoprivrede.

Načelnik općine Drenovci, Jakša Šestić podsjetio je na značaj koji poljoprivreda ima za tu općinu navevši kako područje općine raspolaže s izuzetno kvalitetnom prirodnom osnovom za razvoj te djelatnosti jer čak 45,5 % površine čini poljoprivredno zemljište, odnosno 9.185 ha je pogodno za raznovrsnu poljoprivrednu proizvodnju. Dodao je kako se maksimalni napori ulažu u pronalazak modela, kako kroz europske fondove potaknuti razvoj poduzetništva, a projekti kao što je Poljoprivredni poduzetnički inkubator pokazuju da se može uspjeti.

Strateški cilj Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. - 2013. je povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva te potpora gospodarstvu temeljenom na znanju. Za provedbu toga programa za razdoblje 2007. - 2013. predviđeno je ukupno 223.615.126 eura, od čega će se 187.779.595 eura financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Za jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva namijenjeno je 65 %, za razvoj i unaprjeđenje regionalne infrastrukture i jačanje atraktivnosti regija 29 %, te za tehničku pomoć 6 %.


Tagovi

Inkubator Poduzetnički Fondovi Financiranje Agencija Infrastruktura Poljoprivreda Razvoj Sustav Oprema Drenovci Postrojenje Ulaganje Prekogranični


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]