Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 07.10.2014. 08:15

U OBŽ predstavljene mjere ruralnog razvoja!

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja predviđaju prihvaćanje Programa ruralnog razvoja od strane Europske komisije do kraja godine pa se u studenom i prosincu mogu očekivati i prve objave natječaja!

Foto: jutarnji.hr
  • 446
  • 57
  • 0

U velikoj vijećnici Županijske Skupštine u četvrtak i petak, 2. i 3. listopada 2014. godine održana je Konferencija o mjerama iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Riječ je o prvoj u nizu konferencija i predavanja koje će biti organizirane sa ciljem približavanja Programa njegovim krajnjim korisnicima. U dva dana održavanja konferencije, predstavljene su dvije mjere Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine. – Mjera 7 i Mjera 4, kao i Podmjere 4.1. i 4.2.

Konferenciju je vodila Davorka Hajduković, pomoćnica Ministra poljoprivrede, Tihomira Jakovine, zajedno s predstavnicima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koji su predstavili novi model prijave projekata putem ARKOD sustava. Jedna od novosti jest pojednostavljenje prilikom odabira ponuda pa se tako više neće morati dostavljati tri ponude što je do sada bio slučaj, nego samo jedna, ona izabrana. Sve će se ponude moći objavljivati direktno na web portalu Agencije, koji je u izradi. Ovom su prilikom najavljene i edukacije koje će se provoditi prema jedinicama lokalne samouprave kao i po mjerama, a specijalno ze to bit će oformljeni Županijski timovi, koji će držati edukacije i predavanja.

Mjera 7 Programa ruralnog razvoja RH 2014. - 2020.

Mjera 7 Programa ruralnog razvoja - Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima, namijenjena je jedinicama lokalne samouprave za ulaganja u naseljima do 5.000 stanovnika, kao i poduzećima te javnim neprofitnim ustanovama u njihovom većinskom vlasništvu.

Mjerom je planirana EU potpora u vrijednosti 100% od ukupnih prihvatljivih troškova. U sklopu konferencije, u svrhe edukacije organizirana je radionica za gradonačelnike i načelnike jedinica lokalne samouprave s područja Županije.

Mjera 4 Programa ruralnog razvoja RH 2014. - 2020.

Mjera 4 Programa ruralnog razvoja – Ulaganja u fizičku imovinu, namijenjena je svim poljoprivrednim gospodarstvima upisanim u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava te je kao takva izazvala izuzetan interes korisnika i veliku posjećenost konferencije. Mjera podrazumijeva materijalna i nematerijalna ulaganja, kao i opće troškove koji će biti sufinancirani.

Od korisnika se očekuje da će prilikom korištenja mjere sufinancirati 50% sredstava. Ipak, mogućnost ostvarenja dodatne potpore imaju mladi poljoprivrednici, ulaganja povezana s Nitratnom direktivom, ulaganja povezana a agrookolišnim mjerama, prilikom čega je kombinacijom mjera moguće ostvariti čak do 90% EU sufinanciranja traženih sredstava.

Prihvaćanje programa do kraja godine

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja predviđaju prihvaćanje Programa ruralnog razvoja od strane Europske komisije do kraja godine, a tada se mogu očekivati i prve objave natječaja, odnosno krajem studenoga i početkom prosinca. Natječaji će po objavljivanju biti otvoreni 30 dana, ali će se ponavljati u jednoj godini nekoliko puta. Korisnici će, kao i do sada, morati imati podmirena sva dugovanja prema državi.

Republika je Hrvatska ulaskom u članstvo Europske unije prihvatila u obvezu provedbe Zajedničke poljoprivredne politike, koja se temelji na dva stupa – izravna plaćanja i ruralni razvoj. Nadležni za pravilnu provedbu politike ističu da je ova konferencija samo jedna u nizu radnih sastanaka organiziranih sa ciljem poticanja korisnika da svoje projekte pravovremeno pripreme na nadolazeće mjere Programa ruralnog razvoja. Prva je konferencija iznijela i nekoliko zaključaka od kojih su najbitniji odnose na važnost organiziranja takvih interdisciplinarnih radionica sa ciljanim korisnicima, koje se pokazuju kao najbolji način uočavanja problema, potreba te nedostataka Programa.

Foto: jutarnji.hr


Tagovi

Ministarstvi poljoprivrede Program ruralnog razvoja Konferencija OBŽ Davorka Hajduković Tihomir Jakovina Republika Hrvatska Agencija za plaćanja Mjera 4 Mjera 7 Županijski timovi Europska komisija Zajednička poljoprivredna politika Radni sast


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.