Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani krumpira
  • 30.08.2016. 16:30

U Hercegovcu dnevno proizvedu 11 tona čipsa

Krumpire su na hercegovačko područje prije nekoliko stoljeća donijeli Česi!

  • 1.774
  • 239
  • 0

Jubilarni peti po redu Dani krumpira su održani 26. i 27. kolovoza u Hercegovcu, selu između Garešnice i Grubišnog polja.

Hercegovac je poznat po uzgoju krumpira i proizvodnji čipsa. Krumpire su na to područje prije nekoliko stoljeća donijeli Česi. Poznato je da uzgojem krumpira Hrvatska pokriva samo 70% vlastitih potreba, zato ih, i kad imamo uvjete moramo uvoziti.

Manifestacijom je simbolički započela sezona vađenja krumpira. Događaj je privukao nekoliko tisuća posjetitelja, među njima i bivše ministre Gordana Marasa, Anku Mrak Taritaš i gradonačelnike okolnih gradova i sela.

Dva dana su se organizirala sportska natjecanja u nogometu i paintballu. Nogometni turnir ženskih društava Cvijet Hercegovca je u subotu, isto kao i sportske igre sa krumpirima (bacanje krumpira u daljinu, skakanje u vrećama, nošenje krumpira na žlici) privuklo veći broj gledatelja. U mjesnom parku su se mogli besplatno kušati specijaliteti od krumpira, koje su pripremile udruge i obiteljska gospodarstva iz Hercegovca, Garešnice i okolice. Također su se nudili tradicionalni proizvodi.

Dnevno proizvedu 11 tona čipsa

LAG Moslavina i Poduzetnički centar Garešnice su u Hrvatskom domu organizirale dva predavanja. Adria Snack Company, tvornica za preradu krumpira (u Hrvatskoj su samo dvije takve) organizirala je Dane otvorenih vrata, pa su zainteresirani mogli saznati sve o preradi krumpira i proizvodnji čipsa. Dnevno se u njoj proizvede 11 tona čipsa.

Simboličan početak sezone vađenja krumpira!

Za jedan kilogram čipsa je potrebno četiri kilograma krumpira. Zanimljivo je bilo voziti se fijakerom i jahati konje KK Graničar iz Hercegovce ili pogledati izložbene eksponate Oldtimer kluba Kurbla. Obje udruge su prodefilirale selom, u kojem se proizvodnjom krumpira bavi stotinjak obitelji.

Haljina od čipsa

Bogatu ponudu su organizatori dopunili i demonstracijom vršidbe, na kojoj je zapjevao zbor Hrvatske čitaonice. Za djecu je bilo pripremljeno mnoštvo atrakcija od vrtuljka, dvoraca za napuhavanje do kazališnih predstava i igara. Obje večeri završavale koncertima - u petak je svirala grupa Cure iz centra i Refresh duo i u subotu Opća Opasnost i Requiem.

Manifestacija koja slavi krumpir kao glavnu živežnu namirnicu je ispunila cilj - predstavila je Hercegovac i postala turistička atrakcija. Jubilarni Dani krumpira su završili vatrometom.

Češki bramborak i placke planule u tren

Ni na ovogodišnjim Danima krumpira nije falila lokalna Češka beseda, koja na svojem štandu nudila bramborak, krumpirove pogače, spirale, kuhana jela (škubanke, knedle) i druge delicije, pripremljene po starim receptima. Za dobro raspoloženje se pobrinula glazba Besede, tako da su posjetitelji imali mogućnost upoznati se sa dijelom češke kulture.


Fotoprilog


Tagovi

Dani krumpira Hercegovac Česi Tradicionalni sajam Adria Snack Company Čips Koncerti Bramborak


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer