Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam sira
  • 25.11.2015. 17:40

Treba nam zaokret u poljoprivrednoj politici

Sajam sira u Grubišnom Polju bio je idealna prigoda da sirari porazgovaraju o problemima na koje nailaze, te da s njima upoznaju i dvoje naših eurozastupnika.

  • 368
  • 52
  • 0

Nakon što je obišla izlagače i razgovarala s njima o problemima na koje nailaze u svojoj poljoprivrednoj proizvodnji i plasmanu proizvoda na tržište, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir otvorila je 13. Gospodarski sajam, sajam sira u Grubišnom Polju. Petir je u nepuna tri tjedna već drugi put posjetila ova grad, a povjerenje domaćina zadobila je, kazao je gradonačelnik Grubišnog Polja, Zlatko Mađeruh, svojim vrijednim radom u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, boreći se za hrvatske interese što je u svom govoru na sajmu pohvalio i njezin kolega, također naš europarlamentarac Davor Ivo Stier.

Naši seljaci vrijedno rade i zaslužuju daleko bolje uvjete života i privređivanja

Petir je kazala kako naš seljak još uvijek zna proizvesti izvrsnu hranu na tradicionalan način te dodala kako je proputovala veliki dio svijeta i probala razna jela, no naša su joj daleko najbolja.

"Stoga više treba cijeniti našega seljaka koji tu hranu proizvodi i omogućiti mu da može pošteno živjeti od svog rada i školovati svoju djecu. Nužan nam je zaokret u poljoprivrednoj politici kako bi napokon bila prepoznata kao najvažnija gospodarska grana u Hrvatskoj, na način da svu podršku usmjerimo prema obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja su temelj i europske poljoprivredne politike", istaknula je Petir.

Nadam se da će država uskoro našim mljekarima podijeliti dobivenih 1,8 milijuna eura

Dodala je kako se nada da će u škole, na stolove djece, od subvencija Europske unije za zdrave obroke, stići mlijeko, voće i povrće iz naših lokalnih, domaćih poljoprivrednih gospodarstava te da će Ministarstvo poljoprivrede konačno napraviti raspodjelu sredstava koje je EU odobrila za interventnu pomoć proizvođačima mlijeka u iznosu od 1,8 milijuna eura.

"Europska komisija je odobrila dodatnih 410 milijuna eura pomoći poljoprivrednicima iz kriznog fonda u koji su oni sami izdvajali novac od izravnih plaćanja, jer EU prepoznaje da je zbog poremećaja na tržištu poljoprivrednicima teško i da im treba pomoći. Bez poljoprivrednika nema niti proizvodnje hrane i voljela bih da to prepozna i naše Ministarstvo poljoprivrede i pravedno rasporedi novac koji smo na razini EU osigurali za naše proizvođače", kazala je Petir.

Moramo se boriti protiv nepoštene trgovine, prekupaca i švercera

Nužnim smatra i uvođenje reda na tržište i pozvala na beskompromisnu borbu protiv nepoštene trgovačke prakse, raznih nakupaca, prekupaca i švercera koji uništavaju hrvatske poljoprivredne proizvođače.

Titula šampiona 13. sajma sira u Grubišnom Polju pripala je svježem krem siru s hrenom belomanastirskog Belja. Prema ocjeni posjetitelja najboljim sirom proglašen je polutvrdi kravlji sir sirane Runolist tvrtke Tomaić-commerce d.o.o. iz Otočca. Najljepše uređeni štand imala je Ankica Kraljić iz Ciglene, mjesta nedaleko od Bjelovara.


Tagovi

Marijana Petir Zlatko Mađeruh Grubišno Polje Europski parlament Davor Ivo Stier Izvrsna hrana Poljoprivredna politika Domaća gospodarstva Mlijeko Voće Povrće Interventna pomoć Krizni fond Ministarstvo poljoprivrede Nepoštena praksa Šverceri


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.