Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Od zrna lana - haljina tkana
  • 12.08.2014. 09:55

Tradicija uzgoja i prerade lana

U Zdencima je održana treća po redu manifestacija Ja posijah lan, koja je ove godine posjetiteljima prikazala proces od tucanja lana do gotovog proizvoda

  • 338
  • 19
  • 0

LAG Papuk i udruga Rukotvorine Zdenci potrudili su se da se slavonska tradicija i običaji ovoga kraja ne zaborave, već da žive prenoseći se na mlađe generacije. Stoga su 09. kolovoza ove godine organizirali manifestaciju koja se održava već treću godinu za redom pod nazivom "Ja posijah lan". Podržali su je i Općina Zdenci te Virovitičko-podravska županija, a manifestaciju je otvorila zamjenica župana, Sanja Bošnjak.

Prve godine tema je bila prikazati sjetvu lana. Iduće godine upriličili su manifestaciju prerade lana nakon berbe te pripremu za tkanje, a zvala se "Od zrna lana do tkalačkog stana", da bi ovogodišnja, treća manifestacija ponijela naziv "Od zrna lana-haljina tkana" gdje je prikazan proces od tradicionalnog tucanja lana do gotovog proizvoda - haljine, u kojima su članice Udruge ponosno prošetale na manifestaciji. U kratkom sažetku posjetitelje su podsjetile što su radile u posljednje tri godine.

Tradicija otrgnuta zaboravu

Prikaz pripreme lana

Tradicija uzgoja lana za dobivanje lanenog platna dio je pomalo zaboravljene slavonske prošlosti koja će uz pomoć ovakvih događanja oživjeti i mladima prenijeti barem dio kulture življenja njihovih predaka, što je i cilj ove manifestacije. Nema se baš prilike svakodnevno vidjeti čupanje i tucanje lana, njegovo namakanje u rijeci, udaranje "stupom" do tankih niti, zatim "grebenanje" i češljanje da bi se dobile "kučine" i fine vlati lana koje su tada žene prele i tkale.

Voditelj LAG-a, Saša Rister, ovom je prilikom predstavio LAG Papuk te LEADER pristup nakon čega je predstavio Program ruralnog razvoja 2014-2020 s naglaskom na Mjeru 4 i Mjeru 6.

Predsjednica udruge Rukotvorine, Marija Rončević istaknula je da već sada pripremaju novu slavonsku zaboravljenu priču, no još nisu otkrile što će nam ona donijeti. Iznimno je ponosna na rad članica udruge koje svakodnevnim radom i trudom nastoje sačuvati ove pomalo zaboravljene običaje, djelić naše prošlosti koje Slavoniju čini tako bogatom i ponosnom.


Povezana biljna vrsta

Lan

Lan

Sinonim: - | Engleski naziv: Flax | Latinski naziv: Linum usitatissimum L.

Lan se uzgaja na svim kontinentima. Uljani lan je kultura toplijih i suhih područja, pa se uzgaja više u južnim predjelima, dok predivom lanu više odgovara vlažniji i umjereniji... Više [+]

Tagovi

LAG Papuk Udruga Rukotvorine Zdenci Tradicija Običaji Lan Sanja Bošnjak Sjetva Prerada lana Tkanje Tkalački stan Platno Stupa Saša Rister Marija Rončević Slavonija