Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta Agro
  • 29.01.2016. 16:20

Syngentini stručnjaci upozoravaju na bolesti loze

Na Stručnom savjetovanju za agronome u Tuhelju, Syngenta je predstavila i novosti o suzbijanju bolesti na vinovoj lozi.

Foto: pixabay.com
  • 429
  • 42
  • 0

Na Stručnom savjetovanju za agronome u Tuhelju, Syngenta je predstavila i novosti o vinovoj lozi.

Stručnjaci iz Syngente zpozoravaju na pepelnicu vinove loze koja se redovito javlja svake godine, a pritom šteta moze biti i do 100%. "To je jednostavno jedna od bolesti koje se moraju tretirati, jer da ne špricamo protiv pepelnice, nestalo bi i vinove loze", ističu u Syngenti.

Razlog tome je što bobica u fazi aktivnog rasta raspuca do sjemenke. Pepelnici ne trebaju kiša, voda i vlaga, potreban joj je blagi vjetar i relativna vlaga zraka. Zato je tu Dynali, novi fungicid za suzbijanje pepelnice koji djeluje u vrijeme najvećeg pritiska bolesti. Aktivan je u svim razvojnim fazama gljivice, ima preventivno djelovanje, sistemičan je na listu te otporan na ispiranje kišom.

Značajne fitoplazme vinove loze

Tri značajnije fitoplazme vinove loze su zlatna žutica, storbur, žutica estera. Najugroženije sorte su chardonnay, cabernet, pinot, merlot, traminac, ali i autohtone sorte (malvazija, žlahtina), ističu u Syngenti. Fitoplazma se ne prenosi alatima kojima se vrši rezidba, niti rukama prilikom pljevljenja. Širi se zaraženim sadnim materijalom.

Simptomi na mladicama su skraćeni internodiji (cik cak rast), na jako zaraženim trsovima cvatnja i oplodnja je otežana, uslijed čega dolazi do opadanja bobica, listovi su uvrnuti i žuti u rujnu i listopadu. Posljedice su smežurane bobe, sušenje grozdova, a jedna od najugroženijih sorti je chardonnay.

Suzbijanje fitoplazme je najbolji na preventivan način: sadnja zdravog materijala, sadnja manje osjetljivih sorti, krčenje trsa u početku pojave bolesti, rezanje samo zaraženih mladica čim se primijete u nasadu, kemijsko suzbijanje cikada.

"Za suzbijanje štetnika važno je poznavanje biologije štetnika. Prvi tretmani Actarom idu početkom lipnja, broj tretiranja je dva do tri puta. Doza 200g po ha", ističu na predavanju.

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Syngenta Agro Fitoplazma Vinova loza Savjetovanje agronoma Žlahtina Chardonnay


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo