Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralna područja
  • 14.10.2014. 09:55

Svjetski dan seoske žene

Svjetski dan seoske žene obilježava se 15. listopada, sa ciljem ukazivanja na status i ulogu žene u ruralnim pdručjima

Foto: depositphotos.com
  • 329
  • 16
  • 0

Svake godine, 15. listopada obilježava se Svjetski dan seoske žene. Ideja o obilježavanju ovog dana pokrenuta je još 1995. godine na 4. UN-ovoj konferenciji o ženama koja se održavala u Pekingu.

RH prepoznala važnost uloge žene u ruralnim područjima

Važnost uloge žene u ruralnim poručjima prepoznala je i Hrvatska pa je 2008. godine od strane Ministarstva poljoprivrede pokrenut projekt "Status i uloga žene u ruralnim područjima", s ciljem prikupljanja i objave podataka u svrhu utvrđivanja statusa i uloge žena u ruralnim područjima Republike Hrvatske. Nužno je prepoznati i njezin status u obitelji i društvu, obrazovanje, pravo na rad, pravnu i zdravstvenu zaštitu. Iznimno su važne i ženine kulturne aktivnosti ali i pitanje političke moći i donošenja odluka.

U Hrvatskoj je 2009. godine pokrenuta provedba empirijskih istraživanja o statusu uloge žene u ruralnim pdručjima, a u obliku ankete pod nazivom "101 pitanje za seosku ženu". Cilj je bio prikupiti što više podataka iz života žena u ruralnim područjima. Istraživanje je trajalo tri godine, a rezultiralo je tiskanjem publikacije "101 pitanje za ženu iz ruralnih pdručja" - rezultati istraživanja o statusu, svijesti i potrebama ruralnih žena u Republici Hrvatskoj.

Ovo istraživanje poslužilo je kao temelj za izradu Akcijskog plana za promicanje i unapređenje uloge i statusa žena u ruralnim područjima. U skladu s tim, potrebno je provesti raspravu o kreiranim mjerama, izraditi tekst te njegovu konačnu verziju poslati tijelima državne uprave na mišljenje nakon čega konačnu odluku o usvajanju donosi Vlada Republike Hrvatske.

Foto: depositphotos.com; Jim_Filim


Tagovi

Svjetski dan seoske žene Ruralno područje Uloga žene Istraživanje Akcijski plan Konferencija o ženama