Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručno putovanje
  • 01.03.2015. 11:15

Stručno putovanje - Snaga južnog Tirola!

Pođite sa nama na mjesto gdje proizvode najbolje obiteljske farme svijeta! Stručno putovanje u Južni Tirol organizira se od 24.03.2015. do 29.03.2015. Cijena je 2.900,00 kn po osobi.

  • 947
  • 116
  • 0

Južni Tirol je područje na sjevero-istoku Italije koje graniči sa Austrijom i Švicarskom. Iako je talijanska provincija, posjeduje priličnu autonomiju kojom zadržava sve povijesne karakteristike koje su krasile ovu iznimnu pokrajinu kroz povijest te zadržava talijanski i njemači jezik kao dva službena jezika.

Na talijanskom je poznata kao Provincia autonoma di Bolzano - Alto Adige. Povijesno, društveno i kulturno gledajući, priroda pokrajine i njezinih stanovnika poticala je stvaranje geografskog klastera, gdje su se ljudi i institucije morali zajednički razvijati i biti inovativni kako bi preživjeli.

Ekonomski gledano, diverzifikacija prihoda od 8.000 obiteljskih farmi koje pripadaju LINSA sustavu (mreža za učenje i inovacije u području održive poljoprivrede) iznimno su doprinjeli kvaliteti i mogućnosti prilagodbe mreže na sve uvjete, kako bi postali najinovativnija regija svijeta u području održive poljoprivrede.

Posjetit ćemo..

Laimburg istraživački centar za poljoprivredu i šumarstvo!

U današnje vrijeme obiteljska poljoprivredna gospodarstva u južnome Tirolu usko su vezana za svoju tradiciju i kulturu, ali u isto vrijeme oni su izuzetni inovatori, stvaratelji dugoročnih vrijednosti što čini ovaj sustav jedinstven u svijetu.

Nemoguće je zamisliti poljoprivredu južnog Tirola bez Laimburg istraživačkog centra za poljoprivredu i šumarstvo.

Oni su prihvatili najmodernije mehanizme skladištenja, kao i metode marketinga, te su uvijek skloni novim idejama kako biti što moderniji i efektivniji. Kroz precizne i pedantne znanstvene radove i istraživanja, Laimburg surađuje sa poljoprivrednom industrijom, kontinuirano tražeći nova rješenja za naše uvijek prisutne probleme u poljoprivredi.

U zadnjih 30 godina, Laimburg istraživački centar pozicionirao se kao internacionalna referentna točka u poljoprivredi, te je utjecaj centra široko rasprostranjen.

Kroz nacionalnu i međunarodnu suradnju, centar prenosi novostečena znanja u regiju, koja promovira razvitak regionalne poljoprivrede.

Današnje aktivnosti, kao dodatak proizvodnji vina i voća, uključuje upravljanje štetočinama (pest management) i prevencija od bolesti; uzgoj povrća i ukrasnog bilja; vrtlarenje; poljoprivreda u planinskim područjima; profilirani usjevi kao bobičasto voće, koštuničavo voće i bilje; vinarstvo i kemijske analize. Zbog uske povezanosti sa praksom u poljoprivredi, Laimburg je postao sjecište između teorije i primjene. U zadnjih par godina u bazu djelovanja dodao je napredne discipline kao što je molekularna biologija.

Istraživački centar promiče razvoj regionalne poljoprivrede

Nalazi i saznanja istraživačkog centra uključeni su otprilike u oko 140 publikacija i preko 250 predavanja na godišnjoj bazi. U prilog tome, Laimburg svoje zaključke istraživanja predstavlja lokalnim medijima i prikazuje ih na tehničkim sastancima i konferencijama o poljoprivredi unutar regije. Zatim, kroz usku suradnju sa lokalnim savjetodavnim tijelima, navedeni rezultati proslijeđuju se na poljoprivredni sektor u cjelini. Kroz razne tečajeve, predavanja, seminare i publikacije, Laimburg centar za istraživanje promiče specijaliziranu obuku i profesionalni razvoj u poljoprivredi.

Obiteljska gospodarstva Južnog Tirola

Najbolje umreženi sustav poljoprivredne proizvodnje

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva predstavljaju ekonomsku i društvenu okosnicu Južnog Tirola.

Pritisnuta malim posjedima na kojima su mogla obrađivati zemlju, rješenja su pronalazila u inovativnosti i međusobnom povezivanju, koje je danas dovelo do najbolje umreženog sustava poljoprivredne proizvodnje na koje se može naići.

Vizijom i prepoznavanjem potencijala krajobraza i klime oblikovali su područje koje obilaze posjetitelji iz čitavog svijeta u potrazi za jedinstvenim spojem djelovanja čovjeka i prirode. Tokom vremena obiteljska poljoprivredna gospodarstva diversificirala su svoje djelatnosti u smjeru prerade proizvoda i pružanja ugostiteljsko-turističkih usluga. Mnoga gospodarstva danas nude smještaj i druge sadržaje kako bi njihovi gosti uživali u mirisima, okusima i ljepotama krajolika, obiteljskoj atmosferi, istinskom doživljaju spoja prirode i poljoprivrednika koji proizvode ono bez čega ne možemo, a to je zdrava hrana.

Proizvođačke organizacije i zadruge

VI.P - jaka i organizirana Proizvođačka organizacija

Posjetiti ćemo VI.P koja se nalazi u području Val Venosta,te je iznimno jaka i organizirana Proizvođačka organizacija koja djeluje u sektoru voća i povrća. Područje uzgoja nalazi se na visini između 500 - 1.000 m nadmorske visine, te upravo zbog specifične mikroklime gdje imaju preko 300 sunčanih dana godišnje uspijevaju uzgojiti voće i povrće najviše kvalitete.

Zahvaljujući širokom postrojenju za navodnjavanje, sistemu za zaštitu od zamrzavanja, novim metodama u uzgoju i drugo, njihovo voće i povrće raste prirodno te postižu optimalne unutarnje vrijednosti. Zbog navedenih metoda PO VI.P je u stanju proizvesti, te potrošaču ponuditi jedinstveni proizvod na tržištu. PO VI.P. primjenjuje dvije metode proizvodnje: integriranu i organsku metodu proizvodnje.

Najveća zadruga za preradu voća u Europi

Posjetiti ćemo najmoderniju zadrugu u Europi MIVOR koja je također članica VI.P-a. MIVOR je najveća zadruga za preradu voća u Europi. Njihova pakirnica predstavlja nešto najbolje što današnja tehnologija nudi. GREEFA mehanizam za sortiranje sa 10 staza i 66 kanala omogućuje kapacitet sortiranja između 25-30 tona po satu zavisno o tipu proizvoda. Sva je tehnologija popraćena sa najnovijom vrstom specijalnog softwarea koji omogućava prikupljanje podataka u svim fazama proizvodnje. Nešto što mnogi nemaju prilike vidjeti i must see destinacija za svakog tko se želi baviti navedenom djelatnošću.

Plan putovanja

24.03.2015.

  • 14:00h polazak iz Zagreba (Glavni ulaz Zagrebačkog Velesajma) prema hotelu Andreas Hofer***(polupansion), Neumarkt, Italy
  • Prijava u hotel u večernjim satima

25.03.2015.

  • Prezentacija o Južnom Tirolu
  • Prezentacija studije Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) o inovacijama u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Južnog Tirola
  • Susret za Andreasom Krausom (pročelnik za poljoprivredu i ruralni razvoj Južnog Tirola)
  • Panoramski obilazak mjesta
  • Posjet intenzivnom nasadu jabuka

26.03.2015.

  • Posjet Laimburgu, Istraživačkom centru za poljoprivredu i šumarstvo
  • Posjet obiteljskom gospodarstvu za proizvodnju vina i rakije
  • Posjet obiteljskom gospodarstvu specijaliziranom u agroturizmu
  • Posjet mljekarskoj zadruzi specijaliziranoj za proizvodnju jogurta
  • Posjet vinarskoj zadruzi u Traminu (postojbina sorte Traminac)

27.03.2015.

  • Posjet obiteljskom gospodarstvu za proizvodnju čipsa od jabuke
  • Odlazak u planinsko područje Južnog Tirola
  • Posjet obiteljskom gospodarstvu za uzgoj stoke i proizvodnju mlijeka (planinsko područje)
  • Posjet obiteljskom gospodarstvu za proizvodnju sira

28.03.2015.

  • Vožnja prema Vinschgau (blizina talijansko-švicarske granice) u posjet voćnjacima
  • Posjet proizvođačkoj organizaciji VI.P (Vinschgau) u sektoru voća i povrća
  • Posjet najmodernijoj zadruzi u Europi MIVOR (članica VI.P-a)
  • Odlazak žičarom u planinski obiteljski restoran na večeru (sažeci, zaključci i dojmovi oko putovanja)

29.03.2015.

  • Doručak
  • Odjava iz hotela Andreas Hofer***
  • Polazak prema Zagrebu

Informacije o hotelu

Hotel & Restaurant Andreas Hofer***, Via Vecchie Fondamenta 21-23, I – 39044, Egna (Neumarkt)/Alto Adige.

Ovaj obiteljski hotel okružen srednjovjekovnim arkadama nalazi se u povijesnoj jezgri grada Egna (Neumarkt). Posjeduje tri zvjezdice, te je na TripAdvisoru ocijenjen kao najbolji hotel u gradu Neumarkt. Njegovi posjetitelji opisuju ga kao prekrasan i miran hotel sa vrlo ljubaznim osobljem. Hotel savjetuje:

  • Posjet muzeju popularne tradicije i kulture
  • Posjet seljačkoj tržnici
  • Posjet buvljaku, svake treće subote u mjesecu

Cijena ovog putovanja je na bazi polupansiona (doručak, večera) koje uključuje pet noćenja. Za sva pitanja, upite i rezervacije obratite se organizatorima putovanja:

  • Tomislav Hadžić, Optimus savjetovanje d.o.o., tomy.optimus@gmail.com, tel. 01/3779-319, mob. 091/253-8135,
  • Robert Hadžić, Optimus savjetovanje d.o.o., robert.hadzic@inet.hr, mob. 091/196-1612

Dokumenti


Tagovi

Južni Tirol Stručno putovanje Zadruge OPG Snaga južnog Tirola Robert Hadžić VI.P MIVOR Uzgoj stoke Proizvodnja sira Intenzivni nasadi jabuka Andreas Kraus Laimburg GREEFA mehanizam Skladištenje Čips od jabuke Planinsko područje Istraž


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."