Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smotra starih traktora
  • 22.08.2014. 08:45

Stara mehanizacija u Podravju zabrujala punom snagom

U Sloveniji smo prisustvovali smotri starih traktora, strojeva i priključaka. Održano je natjecanje i u oranju s konjima, ali i sa starim traktorima.

  • 213
  • 36
  • 0

Sve je više poklonika starih traktora. Lanz, Buldog, Steyr, Torpedo, Claas. Ima i današnjih aktualnih brandova u prastarom izdanju, a ima i onih imena koja više ne nalazimo. Mnogi nismo nikada vidjeli kako izgleda oranje s konjima i kakav je to plug bio. Pa tehnologija uopće nije bila jednostavna. A lagana tek nije bila. Postojala je i sijačica, i sjetvospremač, ali i sadilica. Pogledajte i kako izgleda krunilica za kukuruz.

I u Hrvatskoj vidimo mnoge takve izložbe. I naši skupljači tih starina su dobri. No u sklopu natjecanja orača na jednom mjestu u slovenskom Ptuju, vidjeli smo doista veliki broj takvih eksponata. Ali i u radu. Orali su upravo s tim starim i prastarim traktorima i još starijim plugovima. A vidjeli smo i kako se znoj prolijevao oračima u radu s konjima.

Pogledajte i sami.


Fotoprilog


Tagovi

Slovenija Oranje Plug Traktor Podravje Ptuj Lanz Buldog Zetor Olt Batuja


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!