Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umjetničko-kulturna manifestacija
  • 10.07.2015. 18:00

Spaljivanje Velikog Kalašnjikova na Slami!

Ovogodišnja 10. Slama International land art festival, održat će se u Belom Manastiru, na Šećeranskom jezeru, od ponedjeljka, 3., do nedjelje, 9. kolovoza 2015. godine.

  • 277
  • 77
  • 0

Slama je umjetnički koncept, koji objedinjuje istodobno manifestaciju i prostor umjetničkog djelovanja. Osim toga, spaja kulturnu i tradicijsku baštinu, koristeći prirodne resurse i promovirajući načela održivog razvitka. Ovogodišnja 10. Slama International land art festival, održat će se u Belom Manastiru, na Šećeranskom jezeru, od ponedjeljka, 3., do nedjelje, 9. kolovoza 2015. godine.

Spaljuje se Veliki Kalašnjikov, najprodavanija puška na svijetu kao proglas protiv rata i agresije jer je oružje jedini čovjekov izum koji služi isključivo ubijanju i uništenju te se ne može upotrijebiti za nešto dobro.

Unatoč znanstvenim dostignućima i napretku..

Umjetnici svih zemalja, ujedinite se!

Živimo u dobu globalne tranzicije - usklađujemo se i mijenjamo kako bismo ostvarili zajednišvo u novome savezu, život u novoj uniji. Crvena petokraka zvjezdica postala je žuta, a možda će uskoro postati zelena. Neoliberalni kapitalizam i slobodna tržišna ekonomija čvrsto diktiraju nova načela i vrijednosti i šire se na većinu zemalja naše planete.

Tehnološki napredak i znanstvena dostignuća omogućuju nam naizgled neprestani rast i razvoj društva. Internet i telekomunikacijska tehnologija povezuju ljude diljem svijeta u djeliću sekunde, a tone informacija i raznovrsne vještine postaju svima lako dostupne. Mnoštvo aviona i satelita presijecaju nebo, a ceste i autoputovi rasprostiru se po svim kontinentima kao žile kucavice i prevoze najraznovrsnija dobra.

..živimo u dobu obilježenom nasiljem!

Unatoč svemu tomu i dalje se vode ratovi i oružani sukobi, mnogi gladuju i obolijevaju, uništava se priroda i klimatski uvjeti te mnoge životinjske vrste izumiru. Umjesto ravnopravne podjele sredstava i prepoznavanja osnovne ljudske prirode, trčimo za novcem i moći, dok se novi naraštaji sve više zanose idejom sjedinjenja čovjeka i stroja.

A svi smo kao ljudska bića stvoreni jedinstveni, ne postoje dva ista otiska prsta. Sve je jedinstveno na planeti Zemlji i u cijelom Svemiru. Ne postoje dvije jednake snježne pahuljice, dva ista lista na grani.

A potekli smo od istog izvora!

Postizanje jedinstva sa Božanskim propovijedaju sve velike religije. Da smo svi potekli sa istog izvora i da smo međusobno povezani, govori i znanost. U našoj se svakidašnjici neprestano udružujemo i sjedinjujemo najčešće zbog nekog cilja u zajednici, stranci, grupi, korporaciji, klubu i naravno zbog pronalaska svoje bolje polovice - to je prirodni slijed, a tužno je samo ako pri svim tim raznovrsnim podsjetnicima neprestano zaboravljamo ono najosnovnije, a to je da smo svi prije svega ljudska bića i zajedno sa svim drugim bićima stanovnici planete Zemlje.

Došli smo do trenutka kad ostvarivanje istinskog jedinstva svih ljudskih bića zbog dobrobiti čovječastva i svih drugih bića na planeti Zemlji postaje ne samo moralna zadaća nego i svojevrsni egzistencijalni imperativ.

Od 2007. do danas Udruga Slama se afirmirala kao izrazito cijenjen i prihvaćen dio Osječko-baranjske kulturne scene.

Festival uspješno spaja suvremeni kiparski izričaj u slami, kao materijalu koji je ujedno karakterističan i tradicionalan u ovom podneblju s drevnim žetvenim običajima, čime ovaj lokalni i regionalni projekt poprima širu vremensku i geografsku dimenziju.


Tagovi

Slama Nikola Faller Land art Festival tradicije Žetveni običaji Globalna tranzicija Veliki kalašnjikov Oružje Umjetničko-kulturna manifestacija Izumiranje vrsta Internet Klima


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]