Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokladno jahanje
  • 16.01.2017. 13:30

Soljani otvorili sezonu pokladnih jahanja

"Ovo je druga godina Pokladnog jahanja u Soljanima. Ove godine imamo više jahača nego prošle godine. Ima nas 35, a iza svega stoji Konjogojstva udruga Tromeđa Račinkovci, Đurići, Soljani i Drenovci."

  • 1.238
  • 151
  • 0

Kada u Slavoniji padne prvi snijeg, a to je već nekako nekoliko godina nakon Sveta Tri kralja, kreću i pokladna jahanja, starinski zimski običaj u slavonskim selima, a u zadnje vrijeme i gradovima, posvećen konju i slavonskom konjogojcu.

Nemaju međutim sve sredine u tradiciji taj običaj. Jedna od takvih sredina su i Soljani, malo mjesto na krajnjem jugoistoku županjske Posavine u čijoj povjesti, kako tumače ovdašnji stanovnici, nije zabilježeno pokladno jahanje. Sve do prošle godine, kada je na inicijativu mladog mještana toga sela Željka Rajšla, zaživjelo. A ove godine, Soljani su dobili i čast da upravo iz njihovog sela krene pravo ovogodišnje Pokladno jahanje u cijeloj Slavoniji.

Pokladno jahanje

"Ovo je druga godina Pokladnog jahanja u Soljanima. Ove godine imamo više jahača nego prošle godine. Ima nas 35, a iza svega stoji Konjogojstva udruga Tromeđa Račinkovci, Đurići, Soljani i Drenovci. Tu su i naši prijatelji iz Otoka, Županje, Štitara, Retkovaca, Strošinaca, Podgajaca i drugih mjesta", kaže Rajšl.

Nema tu zarade, samo ljubav prema konjima

Napominje kako što dalje, konja je sve više u županjskoj Cvelferiji kojoj i Soljani pripadaju. "Nema tu zarade niti para, već isključivo ljubav prema ovim plemenitim životinjama", kaže.

Prema riječima predsjednika Udruge Tromeđa, osnovane prije četiri godine, Marijana Jurića udruga je vrlo aktivna i pokladnim jahanjima pokriva Soljane, Drenovce, Đuriće i Račinovce.

Predstavljaju nekadašnje graničare

"Ima nas pedesetak članova i sudjelujemo kao konjogojci i u drugim manifestacijama diljem Slavonije, ne samo u ovom našem kraju. Želimo pokazati običaj pokladnog jahanja i predstavljamo nekadašnje graničare sela pod Savom. To je naše, tu jesmo i tu namjeravamo i ostati", poručuje taj konjogojac.

LJubitelji konja

Ova manifestacija kojom se od zaborava čuvaju običaji predaka, još iz doba Vojne krajine, počela je okupljanjem jahača točno u podne izvan sela, a prva postaja kod koje se zastalo bila je upravo obiteljska kuća inicijatora Pokladnog jahanja u Soljanima Željka Rajšla, čija je obitelj prostrla bogatu slavonsku trpezu punu tradicionalnih domaćih delicija, od kulina, šunke, kobasice, svakojakih kolača, rakije i kuhanog vina. Jahači su im se pak odužili pjesmom koja nije jenjavala kroz Soljane cijeli dan.

Pjesmom i gizdavim konjima čuvaju običaje

Jer osim kod obitelji Rajšl, jahači su zastajali i kod zgrade pošte, a potom i kod crkve u središtu mjesta gdje su im okrijepu pripremili stanovnici toga dijela sela. Pogošćeni su i kod Andrije Čuhe i Vanje Markovića dok je za zadnju postaju odabrana obiteljska kuća Ivana Vladisavljevića čija je obitelj poznata u selu kao Stankovići.

A dan kao stvoren za pokladno jahanje. Sunčan uz još uvijek prisutan snijeg po poljima i samom selu što je ovoj manifestaciji dalo dodatnu draž.


Fotoprilog


Tagovi

Običaji Zimsko Pokladno Jahanje Soljani Cvelferija Županjska Posavina Željko rajšl Konjogojska Udruga Tromeđa Jahači Marijan Jurić


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]