Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slow food Slavonika
  • 09.10.2014. 14:00

Slavonika predstavila Hrvatsku ministrima EU

Udruga Slow food Slavonika na čelu sa predsjednicom Katarinom Kozinom, na neformalnom druženju 28 EU ministara poljoprivrede i ribarstva, predstavila je kulen autohtone hrvatske pasmine Crne slavonske svinje

  • 613
  • 29
  • 0

Udruga Slow food Slavonika, prošlog je tjedna sudjelovala na neformalnom druženju 28 ministara EU za poljoprivredu i ribarstvo, koje je organizirala Slow Food zajednica i Sveučilište gastronomskih znanosti (UNISG) u Pollenzu u Italiji. Tom su se prilikom okupljenima obratili: povjerenica Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Dacian Ciolos, talijanski ministar poljoprivrede, hrane i šumarstva Maurizio Martina, predsjednik svjetske Slow Food organizacije Carlo Petrini te dekan Slow Food sveučilišta - UNISG Piercarlo Grimaldi.

Budući da Europske institucije igraju veliku ulogu u odlučivanju o budućnosti hrane i poljoprivrede u Europskoj uniji, Petrini je naglasio: "Europska unija nosi sa sobom veliki teret, sastavljen od mogućnosti i nade, ali i legitimnih očekivanja od ostatka planeta, koji gleda na naše tržište i njegova pravila kao način tumačenja, a ponekad i gradnju, svoje vlastite budućnosti. Jamčiti da svi, posebno najugroženiji, imaju pristup zdravoj, održivo proizvedenoj hrani, koja hrani i kulturom, a ne samo kalorijama, je ostvariv cilj. Slow Food i Europska unija mogu i moralno su dužni kretati se prema tom cilju, prije svega pružajući potporu manjim poduzećima i gospodarstvima, tradicionalnoj proizvodnji hrane, predodređenoj za domaće tržište".

Hrvatska se predstavila kulenom Crne Slavonske svinje

Kulen Crne slavonske svinje

Hrvatsku su na ovom događanju predstavile zamjenica ministra poljoprivrede Snjezana Spanjol i predstavnica hrvatskog ogranka Slow Food organizacije pod nazivom Slow Food Slavonica, Katarina Kozina, a predstavljen je kulen autohtone hrvatske pasmine Crne Slavonske svinje, koji je uvršten u projekt Ark of Taste. Uskoro bi trebao dobiti i status projekta Presidia, što označava organizirani uzgoj iste pasmine ili sorte na nekom području od strane više udruženih proizvođača, koje Slow Food direktno potpomaže, brendira pa čak i financira u slučajevima elementarnih nepogoda koje se smatraju neminovnom posljedicom klimatskih promjena uzrokovanih i ljudskom aktivnošću.

Ogranak Slow food Slavonika osnovali su 2012. godine mladi entuzijasti koji su prepoznali filozofiju i pokret neprofitne organizacije te najpoznatijeg svjetskog branda autohtone hrane. Cilj im je povezati male proizvođače s potrošačima, predstavljati eko proizvode ali i ukazivati na važnost konzumacije zdrave hrane i očuvanja ugroženih zavičajnih vrijednosti.

Nakon neformalne rasprave, europski su ministri mogli kušati proizvode različitih zemalja čiji su zastupnici objasnili vrijednost i važnost tih namirnica te ukazali na društvene i političke probleme s kojima su proizvođači suočeni, s obzirom na njihovu proizvodnju i prodaju.

Cilj je potaknuti kreatore EU politike na akciju

Ovaj je sastanak imao za cilj potaknuti kreatore politike EU, s najviše razine da poduzmu akcije i provode politike koje uzimaju u obzir specifične potrebe malih proizvođača. Proizvodi su usko povezani s lokalnim područjem, kulturom i tradicijom te na taj način svjedoče o raznovrsnosti i posebnosti kulinarske baštine koju svaka zemlja ima.


Tagovi

Slow food Slavonika Poljoprivreda i ribarstvo Dacian Ciolos Maurizio Martina Carlo Petrini Piercarlo Grimaldi Održivo proizvedena hrana Mala gospodarstva Tradicionalna proizvodnja hrane Kulen Crna Slavonska svinja Snježana Španjol Katarina Koz

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P