Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strukovna grupa agrara
  • 23.06.2015. 18:50

Sjednica Strukovne grupe agrara ŽK Virovitica

70. Sjednica Strukovne grupe agrara Županijske komore Virovitica održava se 30. lipnja 2015 u prostoru tvrtke Diba u Suhopolju.

  • 114
  • 7
  • 0

Županijska komora Virovitica organizira 70. Sjednicu Strukovne grupe agrara koja će se održati u prostoru tvrtke Diba u Suhopolju, Vladimira Nazora 5, u utorak, 30. lipnja, u 11 sati, pod predsjedanjem Dušana Alebića, predsjednika Strukovne grupe.

Raspravljat će se o aktualnom stanju u agraru na području Virovitičko-podravske županije, s posebnim osvrtom i sagledavanjem tijeka proljetne sjetve i žetve ranih usjeva, a s ciljem predlaganja mjera za optimalizaciju poslovanja gospodarskih subjekata iz djelatnosti agrara.

Jesu li ispunjeni prošlogodišnji ciljevi?

Na 69. sjednici strukovne grupe stručnjaci su zaključili da će u proljetnoj sjetvi 2015. biti zasijano nešto manje površina pod šećernom repom i suncokretom, a nešto više pod sojom. Procjena je bila da će u Viro Tvornici šećera ugovorene proizvodne površine pod šećernom repom biti manje od prošlogodišnjih, što je bila posljedica niza nepovoljnih okolnosti u 2013. za proizvođače šećerne repe koji su imali rekordne prinose, ali je digestija bila niža nego je to uobičajeno.

U proizvodnji lješnjaka se išlo na povećanje proizvodnih površina, čime bi proizvedene količine lješnjaka bile dostatne za povećanom potražnjom domaćeg i stranog tržišta, kako je tada zaključeno. U ribnjačarstvu je plan bio investicija u izgradnju tvornice za preradu ribe. Što se od tih pedviđanja ostvarilo, saznat ćemo nakon 30. lipnja.

Razvoj proizvodnje povrća, osobito u plastenicima, bio je prošlih godina usporen zbog izuzetno visokih inputa, posebice se to odnosilo na cijene energenata i niskih poticaja, a nije riješen niti sustav navodnjavanja što uvijek iziskuje znatna financijska ulaganja. Predloženo je na tom sastanku da se poticaji isplate ranije, zbog nabave gnojiva i zaštitnih sredstava, što je kod neposrednih poljoprivrednih proizvođača osiguralo kvalitetniju sjetvu.

Tradicionalne i specijalizirane proizvodnje duhana i ljekovitog bilja, s obzirom na strukturu tla (pretežito pjeskovita tla) u zapadnom dijelu županije, doprinose demografskom očuvanju ovih prostora.


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Strukovna grupa agrara Suhopolje Soja Šećerna repa Duhan Dušan Alebić Lješnjak POvrće Navodnjavanje Poticaji


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."