Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija proizvođača sira
  • 27.02.2016. 15:00

Sirari nakon edukacije mogu na natječaje

U dogovoru s potencijalnim korisnicima Mjera, vukovarsko-srijemski odjel za poljoprivredu spreman organizirati posjet obiteljskim gospodarstvima u drugim županijama kod proizvođača koji su prošli sustav educiranja i legalizacije svoje proizvodnje sira.

  • 1.064
  • 100
  • 0

Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom iz Osijeka priveo je kraju osmotjednu radionicu proizvodnje sira na obiteljskim i malim poljoprivrednim gospodarstvima.

Nakon završene edukacije i položenog završnog ispita, polaznicima je na prigodnoj svečanosti uručen certifikat za proizvodnju sira na obiteljskim i malim poljoprivrednim gospodarstvima. Certifikat su dobili OPG Josip Perković, PO Galović-Ivić, OPG Mijo Pranjić, OPG Tihomir Maričić, PO Janko Lomjansky, OPG Dijana Sudar, OPG Nikola Kostić, OPG Lidija Salić, OPG Marko Matić i PO Radočaj.

Edukacija proizvođača sira

"Kroz edukaciju polaznici su prošli teorijski i praktični dio, gdje su u teorijskom dijelu imali osnove sirarstva, dok su u praktičnom dijelu radili više vrsta sireva. Svi skupa su kroz radionicu dobili teorijsko-praktično znanje za proizvodnju sira koje im sigurno može puno koristiti kako bi unaprijedili i upotpunili znanje kojim već raspolažu", kazao je dr.sc. Vedran Slačanac s Odjela za mljekarstvo Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka.

Po završetku dodjele certifikata, polaznici su predstavili sireve koje proizvode na svojim gospodarstvima, a među onima koji su imali prigodu kušati ih bili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka Drago Šubarić.

Potpora za ulaganje u preradu mlijeka

"Samim certifikatom, obiteljska gospodarstva će podignuti vrijednost svog proizvoda, a ujedno i uspješnost ukoliko bi se odlučila na kandidiranje za podmjeru 4.2 Potpora za ulaganje u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda. Potpore za ove aktivnosti predviđene su u Programu ruralnoga razvoja Republike Hrvatske 2014. - 2020.", poručio je vukovarsko-srijemski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić.

Matić je također napomeno kako je u dogovoru s potencijalnim korisnicima Mjera, vukovarsko-srijemski odjel za poljoprivredu spreman organizirati posjet obiteljskim gospodarstvima u drugim županijama kod proizvođača koji su prošli sustav educiranja i legalizacije svoje proizvodnje sira.

Suradnja s drugim proizvođačima

Zadovoljna naučenim bila je i Dijana Sudar iz Ivankova.

"Znanja nikada nije previše tako da su ovakve i slične radionice uvijek dobrodošle. Saznali smo dosta toga što će nam pomoći kako bi bili još uspješniji, a posebice nas zanima suradnja s drugim proizvođačima, koji su napredniji i mogu nam dosta toga pokazati da i mi unaprijedimo svoju proizvodnju", kazala je.

Zaključeno je kako je kvaliteta sira koji se proizvodi u slavonskim domaćinstvima zadovoljavajuća ali kako je nužno poraditi na standardizaciji tehnoloških postupaka proizvodnje sira te na brendiranju kako bi slavonski sirevi postali prepoznatljivi na tržištu.


Tagovi

Sir Proizvodnja Radionica OPG Vukovarsko-srijemska županija Vrijednost Mjera Andrija Matić Vedran Slačanac Osijek Prehrambeno-tehnološki fakultet Ruralni razvoj Program Edukacija


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.