Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inagra
  • 31.08.2015. 09:35

Satelitski nadzor usjeva na Bjelovarskom sajmu!

Cropio je sustav budućnosti, a sve o njemu saznajte i na štandu tvrtke Inagra na Bjelovarskom sajmu!

Foto: depositphotos.com,
  • 677
  • 75
  • 0

U Hrvatsku je stigla nova generacija sustava za nadzor ratarske proizvodnje. O satelitskom sustavu za upravljanje podacima s poljoprivrednih površina možete saznati nešto više na Bjelovarskom sajmu koji se održava od 11. do 13. rujna 2015. u Gudovcu.

Tvrtka Inagra, osim što se bavi savjetovanjem poljoprivrednih tvrtki i OPG-a te istraživanjem poljoprivrednog tržišta, promiče i jedan ovakav moderan pristup poljoprivredi. Američki sustav Cropio je u svijetu već uvelike prepoznat, a tvrtka Inagra njegov je zastupnik za cijelo područje bivše Jugoslavije.

Ušteda troškova gnojidbe

Kontrola vegetacije = kontrola proizvodnje!

"Troškovi gnojidbe iznose i do 17% u prosjeku u sveukupnom trošku kultivacije. Uz satelitsko praćenje usjeva, uštedi se i više od 10 % gnojiva jer sustav sam izračunava potrebnu količinu dušika. To je ušteda od 43 kn po hektaru svake godine.

Time se čuva okoliš, ali i novac (za pšenicu od 60 do 280 kuna po hektaru)", predstavio nam je najnovija istraživanja satelitskog nadzora u proizvodnji, Krešimir Kuterovac.

Štedi se i gorivo prilikom kontrole i obilaska usjeva, jer se ovakvim sustavom sve prati online. Također se izuzimaju i troškovi analize tla u laboratoriju jer sustav sve odrađuje sam.

Meteorološka stanica

Cropio daje i točne meteorološke podatke važne za upravljanje na terenu i analizu produktivnosti. Meteorološki podaci koji se prate su količina padalina, vlažnosti tla, temperatura zraka i tla i vremensku prognozu. Sustav automatski prepoznaje najpouzdaniji izvor podataka za svako pojedino područje. Primjerice, detaljnim i točnim analizama vremenske prognoze pomoću ovakvog sustava štedi se oko 14 kn po hektaru.

"Privatne meteorološke stanice mogu se lako integrirati u Cropio sustav. Meteorološki podaci se osvježavaju na dnevnoj bazi, a pružaju također i arhivu za posljednjih pet godina. Cropio sustav obavještava korisnika o stanju usjeva i informira o prognoziranim količinama oborina. Čim se utvrdi nenormalan razvoj vegacije, sustav automatski šalje elektroničku poruku pretplatniku. Osim toga, početkom tjedna, sustav komponira sveobuhvatno izvješće o stanju usjeva i šalje ga na e-mail", upućuje Kuterovac na dugoročne koristi ovakvog integriranog pristupa.

Sastavlja karte vegetacije

Funkcija prostornog uređenja polja omogućuje pregled homogenih polja i bilo kakve neravnomjerne vegetacije unutar navedenog područja. Dok se vrši prostorno uređenje, Cropio sastavlja karte vegetacije. "Moguće je sastaviti i reljef karte, karte vegetacijskih indeksa i karte kultura. Topografske karte koriste precizne informacije o reljefu s točnošću unutar jednog metra nadmorske visine i bazirana je na posebnoj misiji od strane agencije NASA".

Nakon uvođenja pojedinačnih paleta boja, moguće je sastaviti karte usjeva s Cropio sustavom. Cropio daje preporuku za prihranu dušikom za žitarice i pomaže u kontroli deficita dušika za svaku pojedinu zonu na terenu.

Foto: depositphotos.com, @branex


Tagovi

Kuterovac Tehnologija Ušteda Satelit Inagra Cropio Upravljanje usjevima AUtomatizam Elektronička kartica Nadzor usjeva


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]