Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 23.06.2015. 16:20

Šampionsko zvono osvojila krava Šara iz Obrta Nena

Apsolutna pobjednica priredbe je krava Šara iz Obrta Nena u Čitluku Sinjskom, kojoj je oko vrata šampionsko zvono stavio splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić. Šampionsko zvono u stočno-kozarskom dijelu natjecanja pripalo jarcu iz OPG-a Tihe Živalja u Obrovcu Sinjskom kod Sinja

  • 461
  • 38
  • 0

Naslov šampionskog grla, dakako i šampionsko zvono, na jubilarnoj 10. županijskoj izložbi stoke Sinj 2015, koja je u subotu održana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Splitsko-dalmatinske županije, na hipodromu u gradu alkara, osvojila je šestogodišnja visoko-mliječna muzna krava Šara iz Obrta Nena iz Čitluka. Šampionsko zvono u stočarsko-kozarskom dijelu pripalo je jarcu iz OPG-a Tihe Živalja iz Obrovca Sinjskog u Cetinskom kraju.

Inače, tu su hvalevrijednu poticajnu gospodarsku priredbu na kojoj je sudjelovalo 30-ak izlagača s područja Splitsko-dalmatinske županije, više nego lani, organizirali Hrvatska poljoprivredna agencija, Udruga proizvođača mlijeka Dalmacije i Grad Sinj. Šampionsko zvono je šampionki ovogodišnje jubilarne 10. županijske izložbe Sinj 2015 oko vrata stavio dožupan Luka Brčić i taj je nesvakidašnji čin popraćen pljeskom nazočnih koje je pozdravio u ime Splitsko-dalmatinske županije, dok im je dobrodošlicu izlagačima i posjetiteljima u ime Grada Sinja uputio dogradonačelnik Zlatko Ugrin.

Apsolutna pobjednica 10. županijske izložbe stoke krava Šara iz Obrta Nena

Jubilarna 10. županijska izložba stoke Sinj 2015 pobudila zapažen interes izlagača i posjetitelja unatoč kišnom subotnjem jutru.

Naime, 10. županijsku izložbu stoke Sinj 2015 otvorila je pomoćnica ravnateljice Hrvatske poljoprivredne agencije Maja Dražić, koja je tom prigodom naglasila kako joj je drago što je ta jubilarna deseta izložba stoke pobudila zapažen interes izlagača i posjetitelja ustvrdivši kako ta priredba itekako pokazuje i svoj razlog održavanja. Pritom je također izrazila nadu kako će se broj onih koji se bave stočarskom djelatnošću do iduće, po redu 11. županijske izložbe Sinj 2016, znatno povećati. Svima je (pre)poručila neka koriste raspoložive poticajne mjere, i to, na svim razinama, posebice na ime aktivnosti koje su vezane za ruralno područje u dalmatinskom zaobalju Splitsko-dalmatinskoj županiji, poput sinjskog.

Okupljenim stočarima, dakako i inim poljodjelcima, tom je prigodom dobrodošlicu uputio sinjski dogradonačelnik Zlatko Ugrin. Najavio je, među inima, kako Grad Sinj temeljem svog razvojnog programa pomaže poljoprivrednike, dok su priznanja pobjednicima uručili i Maja Dražić, predstojnik županijskog ureda HPA Petar Šabić, i dogradonačelnica Sinja Kristina Križanac.

Mjere ipak potiču ruralni razvoj - stočarstvo.

Manje više svi su zaključili kako je ovogodišnja jubilarna 10. županijska izložba stoke organizirana kvalitetnije u odnosu na prethodne, vjerojatno i zato što se održala u godini kada se u gradu podno Kamička proslavlja i 300-ta obljetnica čudesne bitke podno Starog grada daleke 1715. te glasovite viteške igre Sinjske alke. Organizatore, pokrovitelje, izlagače, izvođače prigodnog kulturno-umjetničkog programa i posjetitelje nisu mogli zaustaviti ni tmurni oblaci nad Sinjem koji su u subotnjim jutarnjim satima obećavali i izdašnu kišu. To se, na sreću, nije dogodilo jer je sunce bilo jače, zatim malo poslije učinivši lijep dan svima koji su mogli uživati u čistu ambijentu ispunjenom ljudima, kravama i junicama, ovcama, kozama, tovarima, alkarskim konjima, vozilima, dakako i izvođačima kulturno-umjetničkog programa; svima u izvornoj pučkoj nošnji odnosno u folkloru Cetinskog kraja; izlagačima etno-predmeta, uostalom kao to biva gotovo na svakom sajmu (derneku) toga podneblja i dljem cijelog dalmatinskog zaobalja.

Šampionsko zvono u stočno-kozarskom dijelu pripalo jarcu iz OPG-a Tihe Živalja

Dušan Petričević iz Lovreća uz svoje koke hrvatice na 10. županijskoj izložbi stoke Sinj 2015

Zapravo, u govedarskom dijelu jubilarne 10. županijske izložbe stoke predstavljene su kolekcije krava i junica smeđe, holestein i buše pasmine, koje su ocijenjene i rangirane. U kolekciji izloženih krava holstein pasmine prvo mjesto je pripalo Anđeli Mateljan iz Košuta, drugo mjesto OPG-u Ivana Putnika iz Brnaza, a treće mjesto OPG-u Joze Bandala iz Udovičića, dok je apsolutni pobjednik iz te kategorije spomenute priredbe, dakle, krava Šara iz Obrta Nena. Prema podacima, koje je tom prigodom iznio vlasnik šampionskog grla Marko Bilandžić, njegova krava Šara u vremenskoj laktaciji godišnje daje oko 7.500 litara mlijeka, dok u štali sada ima ukupno 82 krave, od kojih 42 muzne, 25 junica i 15 ženske teladi. Taj dugogodišnji i potvrđeni proizvođač mlijeka je zadovoljan postignutim rezultatima, dakako uz puno rada za dobivenu nagradu. Ocjenjujući ovogodišnju izložbu, ističe da nije loša, makar bi mogla okupiti više izlagača i posjetitelja.

Inače, u kategoriji krava smeđe pasmine - Komisija je najboljom ocijenila kravu iz Obrta Nena s Čitluka, na drugom mjestu je kolekcija proizvođača mlijeka Joze Bandala iz Udovičića. U kolekciji junica holstein pasmine, prvo mjesto je pripalo također Obrtu Nena iz Čitluka, a drugo i treće Jozi Bandalu iz Udovičića. U stočarsko-kozarskom dijelu, u kolekciji ovaca pasmine Dalmatinska pramenka prvo mjesto je zauzela kolekcija Koviljke Perković iz Koljana. U kategoriji ovnova, prvo mjesto je pripalo OPG-u Ivana Draguna iz Studenaca (Općina Lovreć). Naime, kod pasmine koza, Hrvatska šarena najbolja je kolekcija Mladena Živalja iz Obrovca Sinjskog, dok je u kategoriji jaraca prvo mjesto dobio OPG Mirjane Udiljak.

Jubilarna 10. županijska izložba stoke kvalitetnije organizirana nego ona lani

Detalj kolekcije hrvatske šarene koze na izložbi

Međutim, u revijalnom dijelu ovogodišnje županijske stočne izložbe u Sinju, sudjelovali su i konji uzgojeni u sinjskoj Alkarskoj ergeli, kolekcija magarica i magaraca, čiji je vlasnik Mirko Poljak iz Glavica kod Sinja, a prvi put kokoši hrvatice Dušana Petričevića iz Lovreća, te krava pasmine buša Andrije Ribičića iz Šestanovca. U svim navedenim kategorijama dodijeljene su nagrade za osvojeno drugo i treće mjesto. Nagrađena grla po kolekcijama dobila su diplomu Hrvatske poljoprivredne agencije, koje su prigodno uručili dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić.

Obraćajući se nazočnima, Brčić je naglasio kako je Splitsko-dalmatinska županija oduvijek bila na dispoziciji svojim poljoprivrednicima, pripremajući ne samo simbolične, nego čak i povoljne poticajne mjere, a uz to je i kreditirala projekte počevši od mjera brandiranja u visini od tri posto kamata. Podsjetio je i na činjenicu kako je Županija prije dvije godine uvela novu poticajnu mjeru za tele u životnoj dobi šest mjeseci za ostanak u štali, također daje po tisuću kuna za junad kako bi se povećao stalni stočni fond. Dožupan je Brčić također istaknuo kako je Splitsko-dalmatinska županija, čiji su ruralni prostori u dalmatinskom zaobalju bogom dani za razvoj stočarstva, proizvodnju mesa, mlijeka i sira, u suradnji s određenim jedinicama lokalne samouprave krenula u akciju pomoći i proizvođačima mlijeka kako bi što lakše i brže našli na tržištu mlijeka, posebice kada bi se s cijenom, tim više što je njegova kvaliteta neupitna, mogli parirati mlijeku koje se uvozi iz Europske unije.

Izlagači krupne i sitne stoke, dakako i posjetitelji su zacijelo mogli uživati u prezentaciji izvornog folklora Cetinskog kraja, posebice u pučkih napjeva i plesova koje su izvodili članovi Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja, dakako i u prezentaciji starih pučkih običaja i zanata. Dodatnu pozornost nazočnih su svojim izdašnim i zanimljivim guslarskim repertoarom privukli tik do tribine poznati guslari Marko Kunac, Stipe Marinović i Dujo Sablić, obučeni u izvornoj živopisnoj nošnji cetinskog podneblja. Pozornost posjetitelja su također privukli i izloženi etno-predmeti, posebice opanci oputari, različita drvenarija poput velikih lopara, stolica, vila, grabalja, vila, izvorne pučke nošnje, kao i gastronomska ponuda Cetinskog kraja.

Novine na ovogodišnjoj 10. županijskoj stočnoj izložbi - koke hrvatice, krava buša

Petar Šabić uz krave na 10. županijskoj izložbi

"Ponosan sam na ovu našu županijsku izložbu stoke Splitsko-dalmatinske županije koja se deset godina redovito održava baš ovdje na sinjskom hipodromu, posebice na ovu jubilarnu. Ovogodišnja je priredba utoliko značajnija što se održava u godini proslave 300. obljetnice čudesne bitke pod sinjskom Tvrđavom i održavanja Alke. U jutarnjim satima ove subote, 20. lipnja, gusti su oblaci nad Sinjem najavljivali izdašnu kišu, pa su me zainteresirani izlagači stočnih grla često nazivali što će činiti. Svima sam na samom početku rekao da se malo strpe, jer svi pokazatelji govore kako će se razvedriti i kiše neće biti. Kako sam im priopćio, tako se i ostvarilo. Kiše nije bilo, a ubrzo se napunio prostor kravama, kozama, ovcama, magarcima, kokošima, boksovi su bili puni kolekcija, pa je i Komisija za ocjenjivanje započela svoj posao završivši ga u predviđenom roku. Novine su na ovogodišnjoj jubilarnoj 10. županijskoj izložbi stoke što smo prvi put predstavili koke hrvatice, konje alkarskog tipa, kravu pasmine buša s njezinim potomkom, izvornu zaštitnu pasminu magarca s podmlatkom, pasminu hrvatske šarene koze", objašnjava zadovoljni Petar Šabić, predstojnik područnog županijskog ureda Hrvatske poljoprivredne agencije.


Fotoprilog


Tagovi

Apsolutna šampionka Krava Šara Stočna izložba Sinj OPG Tiho Živalj Obrt Nena Županijska izložba Luka Brčić Zlatko Ugrin Maja Dražić Kristina Križanac Petar Šabić HPA Poticajne mjere Jozo Bandala Koviljka Perković Ivan Dragun Dalmatinska p

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić