Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljubitovački češnjak
  • 28.07.2015. 12:50

Sajam luka u Ljubitovici!

8. kolovoza 2015. u Ljubitovici se održava Sajam luka. Time će se proslaviti tradicija koja traje već 235 godina, u očuvanju ljubitovačkog Šarca.

  • 217
  • 11
  • 0

I ove godine Udruga proizvođača češnjaka Šarac, iz mjesta Ljubitovice, organizira manifestaciju češnjaka i ostalih domaćih autohtonih proizvoda, kako bi obilježili i sačuvali tradicionalna znanja i vještine proizvodnje nadaleko poznatog ljubitovačkog češnjaka i drugih kultura. Sajam luka će se održati 8. kolovoza 2015.

Najbolja svjedočanstva o važnosti tradicije i autentičnosti proizvodnje jesu današnje žive slike, koje se nalaze u tom malom mjestu i koje su živi dokaz nečeg postojanog i neizbrisivog.

Poznati ljubitovački češnjak Šarac uzgaja se na relativno malim i zasebnim poljoprivrednim površinama seoskog naselja Ljubitovice, koja pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji i pod lokalnim je upraviteljstvom Općine Seget.

Češnjak se uzgaja tradicionalno, ručno, bez primjene mehanizacije, a za sadnju se koristi sjeme iz prošlogodišnjeg uroda, najzdravije i najkrupnije glavice, koje se neposredno prije sadnje raščlanjuju na manje jedinke (režnjeve) i takve sade iz godine u godinu. To je svjedočanstvo staro već 235 godina i koja se u Ljubitovici sačuvalo do danas.


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Ljubitovica Češnjak Šarac Manifestacija češnjaka Općina Seget Tradicija proizvodnje Splitsko-dalmatinska županija Autentičnost proizvodnje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]