Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam ekoloških proizvoda
  • 15.06.2016. 10:00

Sajam eko proizvoda EkoFjera 2016

Sajam Ekoloških proizvoda EkoFjera 2016. i Gospodarski forum Splitsko-dalmatinske županije održava se 17. i 18. lipnja u Splitu!

Foto: Adi Pašalić
  • 714
  • 74
  • 0

Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije poziva vas na sajam Ekoloških proizvoda EkoFjera 2016. i Gospodarski forum Splitsko-dalmatinske županije. Organizatori sajma su Javna ustanova RERA SD u suradnji s udrugom Ekoloških proizvođača Dalmacije - Dalmacija EKO.

EkoFjera jedan je od najvećih sajmova ekoloških proizvoda u Republici Hrvatskoj, koji sufinancira Europski socijalni fond kroz projekt kroz poziv "Obrazovanje kroz poduzetništvo i obrt", pod nazivom EkoBiz - poticanje poduzetništva mladih u sektoru ekološke poljoprivrede. Voditeljica projekta EkoBiz Jelena Petrov navela je kako je projekt potaknuo stotinu mladih osoba da se uključe u edukativne aktivnosti provedene kroz projekt, od kojih je u konačnici njih 50 zatražilo potporu u poslovnom planiranju i apliciranju za sredstva EU.

Na EkoFjeri izlagati će preko 50 certificiranih ekoloških proizvođača iz cijele Hrvatske, a sajam će se održati na Prokurativama 17. i 18. lipnja 2016. godine. Gospodarski forum predstavit će teme "Poduzetništvo mladih u sektoru ekološke poljoprivrede" i "Povezivanje prehrambenoprerađivačkog sektora s turizmom i ugostiteljstvom".

U petak, 17. lipnja 2016. u 21:00 sati održat će se projekcije kratkih filmova o održivoj poljoprivredi i hrani, u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split.

Međunarodni karakter sajma

U subotu, 18. lipnja u 10:00 sati održat će se Likovna radionica za djecu, u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu. U 21 sat zabava se nastavlja koncertom Rundek Cargo Trio.

Uz same proizvođače na sajmu će sudjelovati i 300 učenika iz desetak eko škola i 250 djece vrtićkog uzrasta te će na sajmu izlagati proizvode i projekte razrađene za vrijeme trajanja Ekobiz projekta, kao model ranog poticanja poduzetništva.

Sajam će biti od izrazito velikog gospodarskog značaja s izraženim međunarodnim karakterom. Bit će prisutno nekoliko stranih distributera ekoloških proizvoda iz Njemačke i Austrije, ali i lokalnih distributivnih lanaca ekološke hrane, od kojih su najznačajniji Biovega d.o.o. te DM. Informacije o proizvođačima bit će dostupne u detaljnom katalogu proizvođača koji će biti dostupan na sajmu te distribuiran svim zainteresiranim. Detaljan program događanja pogledajte u dokumentu ispod teksta.

Turistički potencijal raste, poljoprivredna proizvodnja pada

"Kroz analize koje smo ranije proveli, utvrdili smo da poljoprivredna proizvodnja pada, dok turistički potencijal na našem području raste. Cilj nam je povezati ta dva segmenta, kao i povezati eko proizvođače za zajednički nastup na tržištu. Kapital imamo, a to je nezagađeno zemljište kao što je primjerice ono na Imotskom-bekijskom i Sinjskom polju, kao i ruralna područja na otoku Braču.

S druge strane, u Dalmaciji ima puno nezaposlenih, od kojih bi dio zasigurno bio zainteresiran za rad u sektoru ekološke proizvodnje. RERA prijavljuje dosta kvalitetnih projekata, radimo na osnaživanju kompetencija i kapaciteta mladih ljudi, kao i na poticanju proizvodnje i vjerujem da će u konačnici broj odobrenih projekata biti iznad prosjeka", naglasio je Jozo Sarač.

Željko Petrović iz Udruge Zdravi grad, čiji članovi sudjeluju u edukaciji djece iz splitskih vrtića te škola o značaju ekološke proizvodnje, naveo je primjer talijanske pokrajine Emilia-Romagna, čiji regionalni zakoni propisuju da 70% hrane u školama i vrtićima mora biti iz ekološkog uzgoja.

Foto: Adi Pašalić


Dokumenti


Tagovi

EkoFjera Ekološki proizvođači Sajam Splitsko-dalmatinska županija Gospodarski forum


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]