Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GSR tržnica
  • 25.06.2014. 15:00

Prvo GSR sjeme posijano u Osijeku!

Otvaranje prve GSR tržniceu Osijeku privuklo je sve prijatelje, ujedno i potrošače proizvoda nekoliko lokalnih eko proizvođača udruženih u solidarnosti, transparentnosti i povjerenju!

  • 627
  • 89
  • 0

Sva hrana koja se iznosi na stol trebala bi biti potrošena desetak kilometara od mjesta gdje je i proizvedena. Sve ostalo je nerazumno i bahato ponašanje spram prirodnih resursa planete Zemlje. Upravo s tim ciljem je ovog četvrtka na Mačkamami u Osijeku, otvorena GSR tržnica. Tržnica će funkcionirati četvrtkom od 18 do 20 h, što je za potrošače, priznaju - idealno, kada imaju vremena doći, podružiti se sa proizvođačima i kupiti domaće proizvode.

U današnje vrijeme brojnih skandala vezanih za hranu, nije mala stvar imati određenu sigurnost. Sve je više onih koji žele imati kontrolu nad hranom koju jedu. Upravo zato je Grupa solidarne razmjene (GSR) model direktnog kupovanja hrane od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) bez posredovanja: trgovaca, velikih robnih centara, marketa, nakupaca. Dakle, zaobilaze se svi posrednici koji inače stoje između potrošača i lokalnih proizvođača. U tu svrhu formiraju se grupe ekološki osviještenih potrošača. Unutar grupe potrošači se izravno upoznaju, određuju kriterije i potom zajedno traže i okupljaju poljoprivrednike i druge proizvođače.

Transparentnost i povjerenje

Proizvođače se također potiče da budu što transparentniji, da se mogućim kupcima osobno predstave na sastancima grupe te da otvoreno pokažu svoje ekonomsko stanje, kalkulacije cijena, način proizvodnje i slično. To je, naime, jedini način da se sklopi određeni ekonomski dogovor baziran na povjerenju. S povjerenjem nestaju sumnja i strah, a međusobni odnosi se polako produbljuju. Potrošači i proizvođači u takvom ekonomskom modelu gdje se izravno susreću, upoznaju i druže, naposljetku stvaraju prijateljstva, a prijatelji si međusobno pomažu.

Razmjena usluga za robu

Svi GSR-ovci, također, zajedno dijele rizik proizvodnje. Nije svaka godina jednako izdašna, pa u slučaju elementarnih nepogoda kupci nastoje izaći u susret proizvođačima. S druge strane, ovo su nesigurna vremena u kojima se lako ostaje bez radnog mjesta. U tom slučaju na potezu su proizvođači u iskazivanju razumijevanja. Zato je jedna od mogućih opcija i razmjena usluga za robu (pomoć pri berbi u voćnjaku u zamjenu za određenu količinu npr. jabuka). U GSR-u se ne kupuje po trenutnom nahođenju, imovinskom stanju ili raspoloženju, onako kako smo navikli. Narudžbe unaprijed su potrebne jer proizvođačima jamče određenu sigurnost pri samom plasmanu proizvoda.

Isto tako proizvođači moraju osluškivati želje svojih potrošača. To znači da će sigurnost pri prodaji utjecati na planiranje sjetve. Nazovimo to ciljanom sadnjom onih poljoprivrednih kultura koje potrošači češće naručuju. Krajnji rezultat će vjerojatno biti veća raznolikost ponude. Nadalje, na listi proizvođača prednost bi trebali imati oni koji od proizvodnje zdrave hrane žive i prehranjuju svoje obitelji te su se kroz složeni postupak kontrole izborili za ekološke certifikate. Pri tome su morali uložiti znatna sredstva ne bi li opravdali svoj status. Važno je napomenuti i slijedeće, moderan žitelj grada mora prvo shvatiti što su to godišnja doba, a zatim svoje želje uskladiti sa onime što zovemo sezonski proizvod. Iluzorno je očekivati jagode u zimi ili mandarine u proljeće.

Legalnost poslovanja

OPG-ovi nisu dužni izdavati račune kada prodaju svoje proizvode, ali moraju imati potrebnu dokumentaciju da to smiju obavljati. Dakle, prvi je uvjet, koji prilikom prodaje vlastitih proizvoda mora biti ispunjen, da je OPG upisan u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sukladno članku 23. Zakona o poljoprivredi.

Grupe solidarne razmjene kod nas i u svijetu

Kod nas ovakve grupe već postoje i vrlo su razvijene u Zagrebu (nekoliko njih), Puli, Rovinju, Rijeci, Čakovcu, Varaždinu, Karlovcu, a evo pridružuje se i Osijek. U svijetu ove grupe ćete naći pod različitim nazivima, Teikei u Japanu, Community Supported Agriculture u Sjedinjenim Državama, Solidarischen Landwirtschaft u Njemačkoj, Association pour le maintien d'une agriculture paysanne u Francuskoj.

Način funkcioniranja

Osječka solidarna razmjena, za sada, funkcionira isključivo putem e-maila. Oni koji se žele uključiti prvo trebaju doći na sastanak GSR-a, zatim upisati svoje podatke u tabelu koja će kružiti po sistemu šalji dalje. Nakon toga možete očekivati mail u kojem će biti vidljivi svi proizvodi koji se nude, tko je proizvođač i koliko košta. Sastavite svoju narudžbu do dogovorenog termina i za par dana je preuzimanje naručenog.


Tagovi

GSR tržnica Eko proizvodnja Alma Mihaljević OPG Loboda OPG Mihaljević OPG Sušac OPG Mikić Udruga Vinayaka Ospera OPG Vurm OPG Koprivčić Maša d.o.o. Povjerenje Transparentnost Sezonski proizvod


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs