Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba
  • 17.09.2014. 15:00

Prva prekogranična izložba buše

Danas je buša ponovno važna pasmina, izvor kvalitetnog mlijeka i mesa te rezervoar vrijednih gena koji će u budućnosti biti sve važniji u održivoj animalnoj proizvodnji!

  • 287
  • 12
  • 0

Prva prekogranična izložba buše u okviru projekta BBio – Održivi razvoj pograničnih područja kroz očuvanje autohtonih pasmina i uspostavu gen-centara u Buhovu i na Biokovu održati će se u nedjelju, 21.09.2014. na lokaciji Stočni sajam u Zadvarju s početkom u 10:00 sati.

Sudjelovat će 15 izlagača s prostora Dubrovačko-neretvanske, Ličko-senjske, Splitsko-dalmatinske te Šibensko-kninske županije koji će izložiti 90-tak grla buše. Ocjenjivačku komisiju sačinjavat će stručnjaci iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što će doprinijeti jačanju prekogrančne suradnje pri očuvanju ove ugrožene pasmine goveda s područja Dinarida.

Za organizaciju izložbe zadužen je Organizacijski odbor izložbe pod vodstvom Javne ustanove Rera S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatrinske županije u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom, Ministarstvom gospodarstva Zapadnohercegovačke županije, Ministarstvom poljoprivrede RH, Općinom Zadvarje, Javnom ustanovom "Park priprode Biokovo", Splitsko-dalmatinskom županijom, Udrugom za zaštitu i očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja te Udrugom uzgajivača buše.

Buša – ponovno cijenjena

Buša je izvorna pasmina područja Dinarida koja je do prve polovice 20. stoljeća bila okosnica govedarske proizvodnje. Promjene u proizvodnim sustavima ali i intenzifikacija animalne proizvodnje u prvoj polovici 20. stoljeća dovela je do nekonkurentnosti buše te njenog postupnog izumiranja kao čiste pasmine.

Kako bi se ovu pasminu spasilo od zaborava, ali i vratilo joj se mjesto koje ona svakako zaslužuje, 2003. godine pokrenut je Program sustavne zaštite buše u Hrvatskoj, a uključena je i u nacionalni govedarski uzgojni program temeljem kojeg je zasnovano uzgojno Udruženje uzgajivača buše. Aktualnu populaciju buše u Hrvatskoj čine 782 uzgojno valjane jedinke. Buša je danas ponovno vrijedan izvor mlijeka i mesa te rezervoar vrijednih gena koji će u budućnoti biti sve važniji u održivoj animalnoj proizvodnji.

Bogat popratni program Izložbe

Predstavnici LAG-a Adrion ovom će prilikom sudionike upoznati sa mogućnostima financiranja raznih aktivnosti poljoprivrede, stočarstva, ruralnog turizma te još mnogo toga iz Programa ruralnog razvoja te mogućnostima LEADER programa kao sastavnog dijela Programa ruralnog razvoja RH. Uz izložbene prostore JU Rera SD i LAG-a Adrion, na izložbi će se predstaviti i inovativna proizvodnja cvijeta soli preko sustava "vjetro-solane" -najbolja inovacija ARCA-2010.

U sklopu Izložbe predviđen je i bogat gastro program putem kojeg će se prezentirati kvaliteta mlijeka i mesa od buše s ciljem njihove promocje i komercijalizacije.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Tagovi

Prekogranična izložba buše BBio Održivi razvoj Pogranična područja Buhovo Zadvarje Ugrožena pasmina Buša Rera HPA Općina Zadvarje Ministarstvo gospodarstva Zapadnohercegovačke županije Park prirode Biokovo Izvorne pasmine LAG Adrion LEADER