Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalni sajam pršuta
  • 16.04.2014. 10:50

Pršutana "Smjeli" - šampion 9. sajma pršuta

U nedjelju poslijepodne, na Cvjetnicu, zatvoren dvodnevni po redu 9. nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem. Vlado Prančić, kojeg je prof. dr. Mirko Gugić nazvao čudom čovjeka pršutara, presretan je što je do sada dobio dvije šampionske nagrade na tom sajmu i dvije zlatne plakete

  • 1.360
  • 102
  • 0

Kulturnim programom u izvođenju klape Sinj te proglašenjem pobjednika i prigodnim uručenjem nagrada vlasnicima najbolje ocijenjenih pršuta, u nedjelju poslijepodne je na Cvjetnicu, u hotelu Alkar, završio ovogodišnji po redu 9. nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem Sinj 2014., koji je održan 12. i 13. travnja u gradu podno Kamička. Između 52 izlagača, od kojih je ocjenjivano 17 pršuta, šampionom je proglašen dalmatinski pršut iz pršutane 'Smjeli' Vlade Prančića iz Dugopolja. Vicešampionom proglašen je pršut tvrtke MEL obitelji Lovrić iz Hrvaca, koji je već dugo na najvišoj razini kvalitete dalmatinskog pršuta. Zlatne medalje su dobili svi oni od 17 uzoraka prispjelih Ocjenjivačkom stručnom povjerenstvu za ocjenjivanje pršuta.

9. nacionalni sajam pršuta u Sinju okupio 52 izlagača iz Hrvatske, BiH, Italije

To je u nedjelju poslijepodne u sinjskom hotelu Alkar obrazložio nazočnima prof. dr. sc. Mirko Gugić, predsjednik Stručnog povjerenstva za ocjenjivanje pršuta koji je također podsjetio:

Marko Poljak i njegovi etno predmeti

Pršuti su i na tradicionalnom 9. nacionalnom sajmu 'Sinj 2014' ocjenjivani u dvije kategorije – istarski i dalmatinski pršut. No ima i jedan krčki koji spada u kategoriju dalmatinskog pršuta, prema svojim svojstvima – izgledu, okusu, boji. Prema rezultatima analize ocjenjivanja, i istarski pršut je ove godine također u samom vrhu kvalitete. Šampion istarskog pršuta je Pršutana Dujmović. Naime, zlatne plakete za kvalitetu istarskog pršuta dobile su ptršutane Jelenić i Pisinium. Zlatne plakete s područja Dalmacije osvojili su: OPG Poljak iz Glavica kod Sinja i Mesnice Žužić s otoka Krka. I ostali su pršuti 'zlatni': PBZ Svilaja, te pršutane: Mijukić, Lukin, Vajda, Marović, Bura, Erceg, Kulina, Mataš, Baba Delicija, Mrki Trogir“, obrazložio je prof. dr. sc. Mirko Gugić, uputivši iskrene čestitke proizvođačima i izlagačima istarskog, krčkog, drniškog i dalmatinskog pršuta:

Paški sir Gligora na sajmu pršuta

Upućujem iskrene čestitke svima na visoko kvalitetno zauzetim mjestima. Svi ste na samom vrhu, tamo i ostanite, i neka vam to sve bude dodatni poticaj za daljnju uspješnu proizvodnju kvalitetnih dalmatinskih, drniških, krčkih i istarskih pršuta, te delicije koja je sve više tražena na europskom i svjetskom tržištu“, zaželio je prof. dr. sc. Mirko Gugić, ispraćen burnim pljeskom nazočnih u velikoj dvorani sinjskog hotela Alkar. Naime, obrazlažući rezultate, predsjednik Povjerenstva prof. dr. sc. Mirko Gugić je naglasio: „Ovogodišnji uzorci pršuta bili su na visokoj razini i svi su bili na razinama od 36 do 40 bodova, čime je preostalih 13 pršuta zaslužilo zlatne diplome, što je rijetkost u povijesti ove gospodarsko-turističke manifestacije.“

Pršut iz pršutane 'Smjeli' iz Dugopolja – šampion 9. nacionalnog sajma pršuta

Potom se proizvođačima i izlagačima istarskog, krčkog, drniškog i dalmatinskog pršuta te trajnih suhomesnatih proizvoda, dakako i mnoštvu posjetitelja, na dan zatvaranja ovogodišnje tradicionalne gastronomsko-turističke i gospodarske manifestacije, koja ne samo za Grad Sinj i Cetinski kraj uistinu predstavlja i pokretač razvoja, obratila direktorica Poduzetničkog centra Sinj Ana Barać, zahvalivši im.

Poljoprivredni proizvodi Prominke

Nadam se da ste se ugodno proveli i da ste kušali ono što su proizvođači iz Istre, Kvarnera i Dalmacije donijeli u alkarski Sinj, središte Dalmatinske zagore. Zahvaljujem pršutarima koji su ove godine doista uveličali ovaj naš 9. nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda. Također zahvaljujem i ostalim proizvođačima, Stručnom povjerenstvu za ocjenjivanje pršuta, te na velikoj potpori Gradu Sinju i Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji su nas posjetili, tu bili i pratili tu našu priredbu. Iskreno čestitam svim pršutarima, posebice šampionima i dobitnicima zlatnih medalja“, riječi su gospođe Ane Barać, ujedno pozvavši sve proizvođače pršuta i suhomesnatih proizvoda i na idući jubilarni Deseti nacionalni sajam pršuta, koji će se također održati u alkarskom Sinju.

Čestitke i poruke Ane Barać i Kristine Križanac izlagačima, posjetiteljima

Obraćajući se nazočnima, dogradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac je na kraju dvodnevne gospodarsko-turističke i kulturne manifestacije, dakako i druženja proizvođača-izlagača iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Italije, Slovenije, uz mnoštvo posjetitelja, zatvorila ovogodišnji 9.nacionalni sajam pršuta Sinj 2014.

Živopisna pučka nošnja Cetinskog kraja

Drago mi je da vas vidim ovdje, zapravo mi je žao što je mene zapalo da zatvorim ovaj uistinu divni 9. sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem. Iznimno sam ponosna kao dogradonačelnica Sinja, grada domaćina, što se ta hvale vrijedna popularna manifestacija devetu godinu uspješno održava u našem Sinju. Svima srdačno zahvaljujem u ime Grada Sinja, posebice direktorici PC Ani Barać. Iskreno zahvaljujem svim sudionicima, divnim ljudima što već devetu godinu oživljuju i oplemenjuju našu tradiciju. Nadam se kako ćemo iduće godine, na 10. obljetnicu, uistinu imati impozantnu gastronomsku, gospodarsko-turističku i kulturnu odnosno višenamjensku manifestaciju našeg alkarskog grada ne samo na nacionalnoj, nego i na međunarodnoj razini“, kazala je među inima Kristina Križanac. No, vlasnik najboljeg pršuta Vlado Prančić, nije krio zadovoljstvo još jednim velikim uspjehom.

Klaster hrvatskog pršuta na Sajmu pršuta

Presretan sam ovim novim uspjehom na sajmu. Ovo mi je druga šampionska nagrada, a osvojio sam do sada i dvije zlatne plakete. Iza ovog uspjeha stoji mukotrpan rad i kvaliteta repromaterijala kao i cijeli proces od početka do kraja postupka proizvodnje pršuta. Sajam je vrlo dobro organiziran, zahvaljujući gospođi Barać koja zaslužuje sve čestitke, naravno i njezini suradnici“, rekao je Prančić, dodajući kako je vicešampionu kvalitete ovogodišnjeg sajma pršuta tvrtki MEL Hrvace, šampionska titula izmakla tek za pola boda u konačnom zbroju svih ocjena, a odlične proizvode imali su OPG Poljak iz Glavica i mesnice Žužić s Krka koji su dobili zlatne plakete.

Vlasnik pršutane "Smjeli", Vlado Prančić presretan zbog visokog uspjeha na sajmu

Inače, ovogodišnji 9. nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem Sinj 2014., koji je prvi put održan kako je Hrvatska 1. srpnja 2013. postala članicom Europske unije, organizirao je sinjski Poduzetnički centar, dok su suorganizatori Splitsko-dalmatinska županija i Grad Sinj.

Farma Mijukić Prom na Sajmu pršuta

Priredba se odvijala pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH dr. sc. Ive Josipovića, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva poduzetništva i obrta te Hrvatske gospodarske komore. Privukla je neočekivano više izlagača i posjetitelja, gostiju među kojima su viđene i skupine inozemnih turista, osobito drugog dana održavana sajma, u nedjelju na Cvjetnicu. Tu su manifestaciju posjetili i Cetinjani koji su za uskrsne blagdane došli na rodna ognjišta, iz domovine i inozemstva, kako bi u krilu rodbine proslavili i doživjeli Uskrs. Svi su se također uvjerili kako je ovogodišnji 9. nacionalni sajam pršuta Sinj 2014. imao i revijalno-edukativni karakter, osim promotivne i ocjenjivačke komponente.

Tvrtka Baba Delicije na Sajmu pršuta

Posebice je za proizvođače pršuta bila zanimljiva stručna Velika stručna konferencija odnosno okrugli stol gdje su svi zainteresirani informirani o aktualnim temama poput zaštite, kvalitete i izvornosti proizvoda, te o zemljopisnom podrijetlu, dakako i o mogućnosti širenja tržišta i izlaska na EU tržište. Mjerodavni stručnjaci su među inima govorili o tehnologiji i oblicima proizvodnje, obradi i sušenju pršuta, poboljšanju prodaje i produktivnosti, predstavljanju i plasmanu pršuta na domaćem i inozemnom tržištu – europskom i svjetskom. I proizvođači poljoprivrednih proizvoda odnosno predstavnici OPG-ova, primjerice proizvođači sira, maslinova ulja, meda, su imali su mogućnost izlaganja svojih roba, a posjetitelji-potrošači kušati ih, dakako kupiti, sve prema svojoj platežnoj moći.

Tvrtka MEL iz Hrvaca, vicešampion

Predstavljeni su i zanimljivi etno-predmeti, prikupljeni u cetinsko-zagorskom podneblju, koji se čuvaju uglavnom u obiteljskim etno-muzejima ili etno-zbirkama.

Na sinjskom sajmu pršuta predstavljen i LAG Cetinska krajina

Osim stručnog i 'izlagačkog' dijela sajma na toj je manifestaciji predstavljen i LAG Cetinska krajina te još LAG-ova s područja Splitsko-dalmatinske županije. No, svi su sudionici manje-više mogli uživati i u pučkim običajima i tradiciji, koju su prezentirali članovi kulturno-umjetničkih društava s područja Dalmacije.

Vlado Prančić i pobjednički pršut

Dakako, uz izložbu pršuta te inih suhomesnatih proizvoda bila je također zanimljiva i prezentacija domaćeg sira, autohtonih prehrambenih proizvoda poput vina, maslinova ulja, soparnika iz omiških Gata te inih autohtonih prehrambenih proizvoda. Svoje programe predstavile su i Vladine te ine institucije, različite udruge i komore, banke i fondovi. Činilo se kako su proizvođači napokon shvatili kako im je ta naša gospodarsko-turistička manifestacija ipak postalo jedinstveno mjesto i prigoda gdje mogu razmijeniti iskustva, doznati kvalitetne informacije o struci iz prve ruke, postaviti ciljane zahtjeve prema resornim ministarstvima te u konačnici zajedničkim snagama izaći na veliko izbirljivo europsko tržište konkurirajući svojim proizvodima.


Tagovi

Sajam pršuta Šampion Smjeli

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]