Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak
  • 27.03.2015. 07:30

Prevencija maslinarskih katastrofa s Noćnjaka!

Noćnjak je otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji se osvrnuo na trend razvoja maslinarstva.

  • 324
  • 142
  • 0

Tema je o kojoj će se najviše govoriti na 17. Noćnjaku, koji je počeo jučer u Segetu Donjem kod Trogira u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, je kako spriječiti ili barem ublažiti buduće maslinarske katastrofe poput one koja je zatekla hrvatske maslinare i uljare u proizvođačkoj 2014. godini.

O teškoćama koje su zatekle poljoprivrednike s Jadrana, odlično svjedoči podatak kako je ove godine pristiglo 120 uzoraka ulja, dok je lani dostavljeno njih 303. Činjenica jest da u konobama i podrumima ima malo ulja, najviše zbog napada maslinove muhe. Zbog toga je Zadružni savez Dalmacije stavio naglasak na potrebu uspostavljanja ranog sustava upozoravanja maslinara o bolestima i štetnicima koje prijete. Inicijativa pokrenuta iz Hrvatske prihvaćena je i u drugim Mediteranskim zemljama.

Sustav za informiranje maslinara

"Prošla godina je bila teška. U suradnji s Međunarodnim vijećem za maslinare pokrenuli smo inicijativu uspostavljanja sustava za informiranje maslinara o bolestima i štetnicima koji će im zaprijetiti. Naša inicijativa već je naišla na pozitivne reakcije u Italiji i Španjolskoj", rekao je predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov.

Noćnjak je otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji se osvrnuo na trend razvoja maslinarstva. "Od sredine prošlog stoljeća pa do unazad par godina maslinarstvo je bilježilo silazan trend. Danas pod maslinicima imamo 18.590 hektara koje su u 96-postotnom vlasništvu 21.630 OPG-a. Hrvatska proizvodi 5.000 tona maslinovog ulja, a naša potrošnja je 7.5 do 8 tisuća tona tako da dio naših potreba još uvijek realiziramo iz uvoza", rekao je Jakovina.

Članice proizvide 96% ukuone svjetske proizvodnje

Da tržišnog potencijala ima potvrdio je predstavnik Međunarodnog vijeća za maslinare Jean-Louis Barjol. "Četrdeset i četiri zemlje su članice vijeća. Članice proizvode 96% ukupne svjetske proizvodnje maslinovog ulja, a njihova je potrošnja 80%. Trend potrošnje maslinovog ulja raste i ljudi ga sve više konzumiraju zbog zdravstvenih benefita koji time dobivaju", rekao je Barjol.

Interes potrošača postoji, ali da bi se njihova želja za kupovinom i konzumiranjem ulja, njega treba proizvesti. Lani je hrvatska proizvodnja zbog napada štetnika u teškoj hidrološkoj godini bila osjetno smanjena. Proizvedeno je 38.931 hektolitar maslinovog ulja, što je za 14.404 hektolitara manje nego u 2013. godina, a čak za 21.301 hektolitara manje nego u rekordnoj 2005. godini. Kako se zaštititi, smanjiti gubitke u budućnosti u ekstremnim godinama govorit će se danas i sutra u Trogiru, Marini i Kaštelima gdje se Noćnjak sve održava.

Dodijeljene nagrade Noćnjaka

Na otvaranju Noćnjaka dodijeljene su nagrade zaslužnim pojedincima i organizacijama. Višnja Šimunović iz Savjetodavne službe dobila je priznanje "Pavle Bakarić" za životno djelo u maslinarstvu, upravitelj PZ Marina Svetin Palada dobio je priznanje "Branko Škarica" za životno djelo u uljarstvu, Valter Smilović iz Baredina-Buje dobio je međunarodno priznanje "Cavaliere Olio d' oliva", priznanje za uzorne maslinare "Joško Niskota" su dobili Jakov Grgićević sa Hvara i Vicko Kaštelanac sa Šolte.

Poljoprivredna zadruga Selčanka sa Brača dobila je priznanje uljarskoj zadruzi za 2014. godinu koje je dodijelio Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo. Zlatno pero Noćnjaka pripalo je kolegi novinaru Jozi Vrdoljaku. Zlatnu amforu Noćnjaka za doprinos razvoju i očuvanju maslinarske tradicije na svom području dodijeljeno je Gradu Kaštela i Udrugi maslinara Drobnica s Krka.


Fotoprilog


Tagovi

Noćnjak Tihomir Jakovina Lordan Ljubenkov Jean-Louis Barjol Napad štetnika Maslinova muha Višnja Šimunović Jakov Grgičević Vicko Kaštelanac Jozo Vrdoljak Grad Kaštela Udruga maslinara Drobnica Zadružni svez Dalmacije


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?