Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS Sjeme
  • 02.09.2014. 10:00

Predstavljene sorte šećerne repe za 2015. godinu!

2014. kao uzgojnu godinu šećerne repe najviše su obilježili specifični vremenski uvjeti koji su pak bili idealni za razvoj Cercospore, radi čije je jake pojave pojačana i zaštita.

  • 466
  • 111
  • 0

28. kolovoza tvrtka KWS Sjeme d.o.o. održala je Dane polja šećerne repe u Kneževim Vinogradima, na proizvodnoj jedinici tvrtke Belje d.d., Brestovac - Karanac. Pred pedesetak sudionika, gospodin Dražen Jurišić, iz KWS Odjela za šećernu repu i žitarice, predstavio je osam aktualnih sorti šećerne repe vrhunske kvalitete.

Predstavljene su i dvije sorte koje su još uvijek pokusne te za sada nisu u prodaji, no kažu kako daju odlične rezultate:

  • Vendetta KWS, NZ tip, R/Cr/Rh
  • Helenika KWS, NZ tip, R7Cr

Cercospora - najveći uzgojni problem u 2014.

Sve pokusne sorte zasijane su 21. ožujka, a već 1. travnja krenulo je prvo nicanje. Iz KWS-a kažu kako je sklop bio dobar, preko 100 000 biljaka, gnojidba je provedena samo sa ureom, bez fosfora i kalija, a prihrana je išla kalijem. Zatvaranje brazde je bilo dosta rano zbog toga što je bila zima.

30 cm korijena KWS sorte Steffka!

Primjenjena je standardna zaštita, no kako je 2014. godina bila specifična godina zbog povećanih količina oborina, nižih temperatura te visoke relativne vlage zraka, imali su problema sa jačom pojavom Cercospore, što je otežalo zaštitu i povećalo same troškove uzgoja. Cercospora se inače tretira 2-3 puta, no ove godine tretiranje prskanjem fungicidima morali su provesti četiri puta. 'Prvo prskanje provedeno je 29.06. sa Sphere fungicidom, drugi 20.07. sa Duett Ultra fungicidom, treće 08.08. sa Opera fungicidom te zadnje 23.08. sa Amistar Extra fungicidom, a išlo se sa maksimalnim dozama.' , navodi gospodin Zdravko Marić iz Belja.

'Sa aspekta proizvodnje, ova godina bila je dobra. Jedini nedostatak koji treba ukazati jest velik broj kišnih dana i manje sunčanog vremena. No bez obzira na to, fotosinteza je odradila svoje i možemo očekivati visoke prinose. No ono što bi mogao biti problem jest to što je od 15. kolovoza trebao uslijediti porast sadržaja šećera, međutim trenutno kraći dani tomu ne pogoduju.Također, vegetacija je produžena te je lisna masa veća nego bi u ovom trenu trebala biti, što pak pogoduje jačem napadu Cercospore.', navodi prof.dr.sc. Andrija Kristek, sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Osim Cercospore, ove godine problem je bio i jak napad glodavaca, koji su uspjeli preživjeti slabiju zimu.

Vrhunska genetika iz KWS proizvodnje

Tvrtka KWS je jedan od svjetskih lidera u području sjemenarstva. Zahvaljujući kvaliteti njihovih proizvoda stekli su odanost i povjerenje velikog broja poljoprivrednih proizvođača u Europi i svijetu te na temelju toga više od 150 godina izvrsnog partnerstva, suradnje i uspjeha.

Vrhunska genetika i najviši standard kvalitete sjemena njihovih hibrida i sorti šećerne repe, kukuruza, uljane repice, suncokreta, pšenice, raži, sirka i gorušice bijele koje su do danas postigli, rezultat su dugogodišnjeg rada na selekciji i oplemenjivanju bilja.

Ukoliko ste propustili Dane polja šećerne repe, u galeriji ispod teksta pogledajte fotografije!


Fotoprilog


Tagovi

Dani polja šećerne repe KWS Sjeme Kneževi vinogradi Dražen Jurišić Zdravko Marić Andrija Kristek Sorte šećerne repe Steffka KWS Serenada KWS Sjeme šećerne repe Pokusne parcele Belje d.d. Brestovac - Karanac


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr