Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turistička manifestacija
  • 20.07.2015. 11:10

Povorka starih zanata u Svetom Martinu na Muri

Dani turizma Općine Sveti Martin na Muri i ove će godine 16. kolovoza ugostiti mnoge zaljubljenike u tradiciju!

  • 203
  • 40
  • 0

Dani turizma Općine Sveti Martin na Muri se održavaju oko mjesec dana, sredina srpnja i do sredine kolovoza na području općine, na način da se organiziraju razni kulturni programi, likovne kolonije, izložbe umjetničkih radova, kolača, starih narodnih nošnji, razgled etno-muzeja, animacijski programi, a središnja proslava je uvijek u nedjelju kada se održava Povorka starih zanata i običaja popraćena sa bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Cilj manifestacije je zadržavanje i oživljavanje tradicijskih starih obrta. Povorka starih zanata i običaja je način očuvanja tradicije i upoznavanje mladih naraštaja sa svakodnevnim životom naših predaka. Manifestacija će se i ove godine tradicijski održati u sklopu manifestacije Dani turizma dana 16. kolovoza.

Izvorna kulturološka baština

Iz TZ Općine Sveti Martin pozivaju vas da se u istu uključite sa sadržajem kojega ćete vi osobno osmisliti. Okupljanje je u Marofu (kod pila) u 15,00 sati, a start povorke je u 15,30 sati. Mole vas da im potvrdite sudjelovanje na povorci na broj telefona 868 619 do 10.08.2015. godine ili na email: info@svetimartin.hr. Svakog sudionika očekuju novčane nagrade.

Važnost i dobru organizaciju ove manifestacije potvrđuje kandidatura i nagrada Zlatni Interstas 2009. za doprinos razvoju kontinentalnog turizma koju je Općina Sveti Martin na Muri osvojila 2009. godine i postala dobitnik nagrade Zlatni cvijet Europe 2010. sa srebrnim znakom, a koja se temelji na obrazloženju grupe turističkih novinara koji su nenajavljeno boravili na povorci u kojoj je sudjelovao izuzetno veliki broj udruga i sudionika, te mnoštvo domaćih i stranih posjetitelja.

Jednostavnost nekadašnjeg života

Valorizirajući naslijeđe, autohtonost, izvornu kulturološku baštinu, jednostavnost nekadašnjeg načina života, te na suvremen i atraktivan način prezentirajući tradicijske običaje, stare zanate, etno, gastro i druge tradicijske vrijednosti, posebnosti, uz turistički projekat ima i izuzetan edukacijski, kulturološki i odgojni karakter.

Ocjena je da ovim, ali i brojnim promotivnim i drugim zapaženim kulturološko-turističkim manifestacijama, te brigom o ukupnoj uređenosti mjesta, a time i kvaliteti života, time, osim što značajno pridonose otimanju prošlosti od zaborava, na suvremen i kreativan način stvaraju nov turistički proizvod. Time snažno pridonose razvoju turizma, i ne samo tog atraktivnog svetomartinskog kraja kontinentalne Hrvatske, već i prepoznatljivosti turističkog proizvoda Hrvatske u svijetu.


Tagovi

Zlatni cvijet Europe Zlatni Interstas Tradicijski obrt Zanati Običaji Etno muzej Dani turizma Sveti Martin na Muri Povorka starih zanata


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]