Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tihomir Jakovina
  • 28.11.2015. 18:35

Poništenja neće biti - nije se pogodovalo velikima

"Poništenja natječaja neće biti jer bi se time išlo na ruku nekim interesnim grupacijama", kaže Jakovina.

Foto: PIXSELL
  • 787
  • 155
  • 0

"Poništavanja natječaja neće biti", kratko je poručio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odgovarajući na pritužbe iz Hrvatske voćarske zajednice koja je polovicom studenoga najavila kako će zatražiti poništenje natječaja za mjeru Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava iz Programa ruralnog razvoja jer u toj strukovnoj organizaciji smatraju da se u natječaju pogodovalo velikim tvrtkama, dok su mali i srednji ostali bez sredstava za razvoj.

Nije istina da se pogodovalo velikim tvrtkama

Na pitanje novinara da komentira nezadovoljstvo Hrvatske voćarske zajednice, ali i drugih udruga iz kojih ovih dana dolaze negativni tonovi u svezi natječaja za mjeru Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, a koje mu je postavljeno uoči početka 11. susreta gospodarstvenika u akvakulturi u Vukovaru, Jakovina je odgovorio protupitanjem: "Govorite li o stavovima proizvođača ili o stavovima konzultanata čiji projekti nisu prošli, a koji su ljudima uzeli sredstva za te projekte?".

Otvaraju se prvi objekti iz podmjere 4.2

Nakon što je dobio odgovor kako je riječ o, između ostaloga i stavu Hrvatske voćarske zajednice, ministar je napomenuo kako svi projekti jednostavno ne mogu proći.

"Prolaze oni koji su najbolji i najkvalitetniji. Svaki projekt je dodatno podložan reviziji. Prije četiri godine smo imali 15% ugovorenosti i 1,7% iskorištenosti IPARD-a, a na kraju manadata ove Vlade ja sam to podigao na 94% ugovorenosti i 74% iskorištenosti. Prije dva i pol tjedna sam otvorio prvi objekt iz podmjere 4.2. Riječ je o OPG-u i prema tome ne stoji da OPG-ovi, obrti i zadruge ne mogu napraviti dobre projekte. I nije se išlo na ruku samo velikima.

Poništenja natječaja neće biti jer bi se time išlo na ruku nekim interesnim grupacijama, a iza svega stoje ili interesne ili konzultantske skupine koje su ljudima unaprijed uzeli novac, a njihovi projekti nisu prošli najviše zbog toga što nisu bili dovoljno dobri i nisu bili dobro pripremljeni", zaključio je Jakovina.

Foto: PIXSELL


Tagovi

Tihomir Jakovina Ministar Poljoprivreda Hrvatska voćarska zajednica IPARD Program EU fondovi Ruralni razvoj Konkurentnost OPG Proizvođači Natječaj


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]