Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natjecanje u oranju
  • 04.08.2015. 18:20

Pobjednici iz općine Kalnik favoriti na državnom?

Tokom srpnja i kolovoza diljem zemlje održavaju se županijska natjecanja orača. Najbolji će u rujnu sudjelovati na državnom natjecanju u Suhopolju, dok pobjednke čeka Svjetsko natjecanje 2016. u Engleskoj.

  • 359
  • 97
  • 0

Na oranicama Dražena Golubića u općini Kloštar Podravski, održano je 13. natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Sudjelovalo je četrnaest natjecatelja i to osam u kategoriji ravnjaka i šest u kategoriji premetnjaka.

Voditelj natjecanja, Siniša Hrgović ujedno i trener Hrvatske oračke reprezentacije, brinuo je o poštivanju pravila, dok su suci Ana Marija Čajkulić, Željko Ferenc i Željko Šebalj, ocijenjivali ravninu, ujednačenost, slaganje i nalijeganje brazdi.

Spoj mladosti i iskustva

Posjetitelji manifestacije

Učenici Srednje gospodarske škole iz Križevaca bili su zaduženi za mjerenje dubine oranja. Zbroj svih elemenata natjecateljskog oranja, ali i umanjenje bodova za kašnjenje i nepoštivanje zadane dubine, bili su ključni za konačni poredak natjecatelja. A on je slijedeći.

Tri najuspješnija orača u kategoriji plugova premetnjaka su Zoran Radiček iz Šoprona, mjesta u općini Kalnik, Josip Martinović iz koprivničkog prigradskog naselja Štaglinca i Valent Sučić iz Marinovca, prigradskog naselja grada Križevaca. U kategoriji plugova ravnjaka najbolje su orali Saša Višak iz Kamenice u općini Kalnik, Marijan Stanešić iz grada Đurđevca te Barbara Fučec iz Ivanovca u Međimurskoj županiji, koja studira na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

"Natjecanje je ove godine bilo spoj mladosti i iskustva. Najmlađi natjecatelj, Alen Golubić ima tek 14 godina, a najstariji 58 godina. Raduje spoznaja da je sve više mladih natjecatelja, što dokazuje i prosjek od samo 36 navršenih godina, kad uzmemo u obzir sve sudionike ovog natjecanja. Osim Barbare, studentice Visokog gospodarskog učilišta, na ovakvim natjecanjima već godinama sudjeluje i Josip Martinović, student zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Drugim riječima, međusobno se natječju mladi i školovani te dugogodišnji iskusni orači", kazala je mr. sc. Tatjana Međimurec, članica Udruge orača Koprivničko-križevačke županije.

Najbolji orači Podravine i Prigorja!

Pobjednici natjecanja u oranju

Prvoplasirani, Saša Višak i Zoran Radiček, predstavljat će Koprivničko-križevačku županiju na 13. državnom natjecanju u oranju koje će se 05. rujna održati u Suhopolju u Virovitičko-podravskoj županiji. Ovo je, pak, natjecanje održano u organizaciji Udruge orača Koprivničko-križevačke županije i Savjetodavne službe. Kao i svake godine suorganizaciju i značajnu novčanu potporu pružila je Koprivničko-križevačka županija te općina domaćin, Kloštar Podravski.

Svi sudionici, a posebno pobjednici, kući su otišli s poklon paketima raznih tvrtki koje se bave poljoprivrednom djelatnošću, dok je Koprivničko-križevačka županija osigurala poklon bonove i to u vrijednosti od 2.500,00 kn za prvoplasirane, u iznosu od 1.500,00 kn za drugoplasirane dok su trećeplasirani natjecatelji dobili bonove vrijedne 1.000,00 kn. Natjecanje su, između ostalih, pratili koprivničko-križevački župan Darko Koren te Tugomir Majdak, predsjednik Svjetske oračke organizacije. Činjenica što pobjednici iz obje kategorije dolaze iz općine Kalnik, nikoga ne čudi, jer jasno je da onaj tko godinama obrađuje zemlju na strmim brežuljcima Kalnika, isti posao u ravnoj Podravini odradi bez i malo muke. Stoga se na njih ozbiljno računa i na državnom natjecanju.


Fotoprilog


Tagovi

Dražen Golubić Kloštar Podravski Natjecanje orača Udruga orača Koprivničko-križevačka županija Plug ravnjak Plug premetnjak Siniša Hrgović Ana Marija Čajkulić Željko Ferenc Željko Šebalj Nalijeganje brazdi Srednja gospodarska škola Križevci


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.