Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacija ekološke hrane
  • 08.10.2015. 11:15

Pazi što jedeš!

Pazi što jedeš je manifestacija koja se sastoji od sajma ekoloških proizvoda na kojem posjetitelji mogu kupiti ekološke proizvode direktno od samih proizvođača, radionica i stručnih predavanja. Održava se 7. i 8. studenog 2015. u Puli.

  • 217
  • 13
  • 0

Pazi što jedeš je manifestacija koja se sastoji od sajma ekoloških proizvoda na kojem posjetitelji mogu kupiti ekološke proizvode direktno od samih proizvođača, radionica i stručnih predavanja. Održava se 7. i 8. studenog 2015. u Puli, Dom branitelja. Organizator je Etnografski muzej Istre, Pazin i udruga Istarski Eko Proizvod u suradnji sa Udrugom Pusti priču, Zelenom knjižnicom te udrugom ZUM.

Posebnost ove manifestacije je interdisciplinarni pristup istraživanju i prenošenju znanja o hrani. Naglasak se stavlja na lokalnu i ekološku proizvodnju te njenu konzumaciju.

Lokalna i eko proizvodnja - tržnice

Peta manifestacija Pazi što jedeš posvećena je temi tržnica. Tržnice su mjesta, ne samo do povijesne i ekonomske važnosti, već i mjesta gdje se odvija neposredna komunikacija sela i grada, poljoprivrednika i kupaca. One su mjesto neposrednog odnosa sa proizvođačima i samom lokalno uzgojenom hranom. Poseban naglasak stavit ćemo na fenomen solidarnih ekoloških tržnica, kao mjesta gdje kupci mogu kupiti proizvode iz certificiranog ekološkog uzgoja bez pesticida. U skladu sa sve većom brigom današnjeg čovjeka o svom zdravlju, takve tržnice imaju iznimnu važnost u gradskoj ponudi zdrave prehrane.

Sajam ekoloških proizvoda

Održat će se Sajam ekoloških proizvoda sa preko 40 izlagača iz svih županija Hrvatske, gdje će posjetitelji će na jednom mjestu moći degustirati, potražiti savjet i kupiti ekološke proizvode izravno od samih proizvođača. U ponudi su i radionice (10:00 - 12:00 i 16:30 - 18:30 h) pripremanja tradicijske tjestenine Istre (fuži) za posjetitelje, gdje će djeca i odrasli moći naučiti kako pripremati paštu na način kako su to radile njihove none, pod nazivom Pašta po starinski.

Radionice sađenja i pletenja

Radionice pripovijedanja na interaktivan način će polaznicima približiti već pomalo izgubljeno umijeće pripovijedanja priča. Za najmanje polaznike, voditeljice će pripovijedati priče vezane uz temu zdrave i tradicijske prehrane te će održati i likovne radionice za djecu gdje će polaznici koristiti prirodne materijale. Radionice pletenja za odrasle bit će mjesto gdje će posjetitelji moći naučiti osnove pletenja, dok će na radionicama sađenja za odrasle posjetitelji moći naučiti kako pripremiti sadnice u posudama od recikliranog materijala

Bogata povijest tržnica

Melanija Belaj i Jelena Ivanišević iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba održat će stručna predavanja o istraživanju zagrebačke tržnice Dolac te predstaviti projekt vizualnog bilježenja tržnica.

Ivana Šarić Žic iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka govorit će o bogatoj povijesti riječke tržnice te najaviti izložbu o tržnicama. Izložbu pripremaju Etnografski muzej Istre i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka. Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre govorit će o ekološkim tržnicama u svijetu i kod nas, a posebnim osvrtom na ekološku tržnicu u Puli.

Solidarne ekološke grupe

Dorijan Siljan dati će prikaz nastanka, razvoja i sadašnjeg stanja eko tržnice Šijana, Pula te mogućnosti daljnjeg razvoja. Alex Ristić prezentirat će zajedničke poljoprivredne politike i Program Ruralnog razvoja 2014-2020 te prikaz mjera Programa ruralnog razvoja 2014-2020 koje se odnose na poljoprivrednike u svrhu informiranja i prenošenja znanja.

Dražen Šimleša održat će predavanje pod naslovom Dobra ekonomija za hranu, a Marija Lozo Kupujmo domaće - analiza društvenog, ekonomskog i ekološkog statusa Zelene tržnice u Zadru. Nenad Kuftić održat će predavanje Što su Solidarne ekološke grupe? Što grupe pružaju potrošačima, a što ekološkim proizvođačima? Kako postati članom SEG-a? Odgovore na ova pitanja kao i mnoge drugie korisne informacija možete saznati na predavanju.


Tagovi

Sajam ekoloških proizvoda Pazi što jedeš Pašta po starinski Likovne radionice Uzgoj bez pesticida Solidarne tržnice Tržnice Solidarne ekološke grupe Radionice Ivana Šarić Žic Tanja Kocković Zaborski Dorijan Siljan Melanija Belaj Jelena Ivaniš


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]