Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đakovačka ergela
  • 20.03.2016. 07:35

Pastuha za rasplod mora odobriti komisija!

Odabir pastuha i ispit radne sposobnosti obavlja se u Pastuharni državne ergele Đakovo. Visina, obujam cjevanice, stas, položaj nogu, obim grudi. Sve je to važno da bi ponosni i graciozni pastuh ušao u rasplod.

  • 444
  • 35
  • 0

Sunce iznad krovova đakovačke pastuharne probija se onako ponosno kao da je ljeto. Jedan za drugim dolaze automobili koji vuku prikolice s konjima. Pastusi lipicanske pasmine stižu na godišnji pregled u đakovačku ergelu. Grandiozno zdanje i još grandiozniji pastusi šepurili su se od ranih jutarnjih sati dvorištem Pastuharne.

Rzali su, propinjali se. Prikolice, kamioni, kombii u kojima su doveženi doslovce su se tresli. Onako uz zvukove udaraca kopitima o pod prikolice budili su se i posjetioci u zimskoj jahaonici. Momci i djevojke su upravo završavali s jutarnjim išetavanjem konja. Zatekli smo ih u pranju nogu prije ulaska u štalu. Za to vrijeme komisija koju je predvodio predsednik Ivica Mandić u zatvorenoj jahaonici davala je konačni sud. Koji od tih gracioznih i elegantnih ljepotana slavonske ravni može u daljnji pripust? Nije jednostavno dobiti ocjenu.

Od ranih jutarnjih sati na ocjeni muških lipicanskih rasplodnjaka!

Odabiru mogu pristupiti pastusi koji su navršili četiri godine i stariji. Odabiru nisu mogli pristupiti pastusi kojima je izdano rješenje da su trajno neodabrani, ali ni pastusi stariji od 10 godina koji nisu bili komisijski ocijenjeni, a koji su djelovali u uzgoju i imaju registrirano potomstvo lipicanske pasmine, trebaju pristupiti ocjeni, a ukoliko su još aktivni u rasplodu kako bi im se, ako bodovno zadovolje, produžila dozvola za pripust.

Lipicanski pastusi

U ergeli ističu i da su ocjeni mogli pristupiti i pastusi koji na prvom odabiru nisu odabrani, a dobili su mogućnost pristupanja na drugi odabir. Postoje pravila za konje koje je komisija provodila, ali i predvoditelji su morali paziti kakvi dolaze pred komisiju. Morali su biti primjereno odjeveni prilikom izvođenja grla pred komisiju. A neprimjereno je primjerice bilo obući sportske patike, majice, kombinezone, trenirke.

I konje predvode s ularom ili otvorenom oglavinom, na kratkom povodniku. No, mora se istaknuti i da su svi veliku pažnju posvetili izgledu konja, kopita, grive i repa. Evo gazda koji su svoje pastuhe izveli pred zahtjevni sud.

Antun Medvidović, Ivan Boras, Marijana Đukić, Josip Penić, Ivan Gajšek, Vid Marčinković, Marija Pavić, Tomislav Lucić, Krešo Petričević, Adam Stojanović, Ivan Novoselović, Josip Salaj, Jurica Rašić, Miroslav Benić, Davor Mićan, Mario Šiptar, Ivica Živković, Ivan Ervačić, Damir Carek, Lidija Bašnec, PG Sekulić, Marko Jurišić, Ivan Kereković, Tomislav Ivić, Tomislav Štefanac, Boris Vukadin, Mirko Milec, Nikola Drobnjak, Blaženka Filipović, Ivica Kračić, Tihomir Salarić, Antun Dorić, Marko Vrtarić, Slaven Knežević, Branislav Švabić i PTO Orepić.

Rezultate ćemo objaviti naknadno, a za sada vas puštamo da tekst i fotografije dočaraju atmosferu na takvom jednom događaju veoma važnom za slavonski ponos i tradiciju.


Fotoprilog


Tagovi

Antun Medvidović Ivan Boras Marijana Đukić Josip Penić Ivan Gajšek Vid Marčinković Marija Pavić Tomislav Lucić Krešo Petričević Adam Stojanović Ivan Novoselović Josip Salaj Jurica Rašić Miroslav Benić Davor Mićan Mario Šiptar Ivica Živkovi


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.