Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje i izložba sireva
  • 30.10.2013. 11:14

Održano 15. savjetovanje za uzgajivače i 14. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva

U Šibeniku je 24. listopada 2013. godine održano savjetovanje za uzgajivače ovaca i koza i 14. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza

  • 395
  • 18
  • 0

U Šibeniku je 24. listopada 2013. godine održano dvodnevno savjetovanje za uzgajivače ovaca i koza i 14. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza. Okupljene uzgajivače i stručnjake za ovčarsku i kozarsku proizvodnju pozdravio je dr. sc. Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, istaknuvši da je savjetovanje prvenstveno mjesto razmjene iskustava i stjecanja novih znanja.

Mlijeko hrvatskih farmi

Istaknuo je i uspješnu suradnju između HPA i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, čega je rezultat i petnaestogodišnje održavanje i ove manifestacije. Antun Jureša, predsjednik Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, također se prigodnim riječima obratio okupljenima. Tomislav Vrdoljak zamjenik župana Šibensko-kninske županije, pozdravio je okupljene i istaknuo kako Šibensko-kninska županije potiče proizvodnju ovčje i kozje proizvodnje čemu u prilog govori i povećanje broja uzgajivača ovaca i koza na području županije.

Šampion izložbe, OPG Đurković
Županija nizom mjera potiče razvoj ovčarstva, proteklih godina održavane su edukacije za sirare, a u suradnji s Udrugom sirara iz Šibensko-kninske županije "Mišinac" pokrenut je i postupak registracije naziva proizvoda Sir iz mišine. Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, koja je ujedno i otvorila savjetovanje i izložbu, pozdravila je okupljene te istaknula da je ovčarska i kozarska proizvodnja potencijalna za daljnji razvoj i povećanje te je naglasila važnost brendiranja i zaštite janjetine i jaretine na nacionalnoj i europskoj razini.
Nakon pozdravnih govora prof. dr. sc. Neven Antunac je u ime predsjednice Stručnog povjerenstva za ocjenu sireva prof. dr. sc. Jasmine Havranek, iznio dojmove o kvaliteti ocijenjenih sireva za ovogodišnju izložbu. Dodijeljeno je 137 odličja, 79 zlatnih, 33 srebrna i 25 brončanih. Značajka ovogodišnjeg ocjenjivanja je velika ujednačenost kvalitete, raznolikost asortimana, bolja kvaliteta sireva u odnosu na prethodna ocjenjivanja.

14. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva

Šampion ovogodišnje 14. izložbe je polutvrdi kozji sir s dodatkom ruma proizvođača OPG „Đurković“ iz Marijančaca. Po prvi puta ove godine dodijeljena su posebna priznanja za uspješnost i kontinuitet u kvaliteti ovčjih i kozjih sireva, te kolekciji paških sireva. Za kolekciju ovčjih sireva priznanje je uručeno proizvođaču OPG Magriž, za kolekciju kozjih sireva proizvođaču OPG Đurković, a za kontinuitet kvalitete kozjih sireva proizvođaču OPG Moravec. Za kolekciju paških sireva nagrađeni su proizvođači Franjo Zubović, Ante Prtorić, Tereza Vidas Puhalović, OPG Marka Škunca i OPG Emila Oštarića, te za inovativnost za paški sir serviran sa slatkim od smokava proizvođačici Terezi Vidas Puhalović.

Na dvodnevnoj edukaciji za uzgajivače ovaca i koza čija je svrha unaprjeđenje ovčarske i kozarske proizvodnje, stručnjaci s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta iz Zagreba, predstavili su najnovije mogućnosti u provedbi uzgojnih programa, uzgojnih tehnologija, hranidbe te zdravstvene zaštite ovaca i koza.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Sirevi Izložba sireva Savjetovanje Kozji sir Ovčarstvo Edukacija HPA Antun Jureša Tomislav Vrdoljak Zdravko Barać

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer