Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba rapske ovce 2014.
  • 08.06.2014. 10:00

Održana 13. Izložba rapske ovce!

Na Rabu je već tradicionalno organizirana Izložba rapske ovce. Najboljim uzgajivačima dodijeljene su nagrade, a posjetitelji su mogli uživati u bogatom manifestacijskom programu

  • 293
  • 13
  • 0

U organizaciji udruge ovčara Škraparica, Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA), te Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, na Rabu je već tradicionalno, organizirana Izložba rapske ovce, koja je 31. svibnja ove godine doživjela svoje 13. izdanje. Pokroviteljstvo manifestacije potpisali su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Primorsko-goranska županija te grad Rab.

Okupljenim uzgajivačima obratio se predsjednik udruge Škraparica, Nedjeljko Beg, a ispred suorganizatora, Hrvatske poljoprivredne agencije, v.d. ravnatelja dr.sc. Zdravko Barać, koji je tom prilikom istaknuo odličnu dugogodišnju suradnju na brojnim zajedničkim projektima s Udrugom i Hrvatskim savezom uzgajivača ovaca i koza. Ispred pokrovitelja, grada Raba okupljenima se obratio dogradonačelnik Nenad Debelić, koji je istaknuo veliku važnost suradnje Grada i Udruge, o čemu govori i dodijeljena nagrada Grada za životno djelo dugogodišnjem predsjedniku udruge Antunu Jureši.

Nagrađeni uzgajivači 13. Izložbe rapske ovce

Ispred Ministarstva poljoprivrede nazočnim uzgajivačima i gostima obratila se i zamjenica ministra, Snježana Španjol koja je istaknula kako je ovakva manifestacija primjer dobrog rada udruženih uzgajivača, te dodala kako su upravo udruživanja poljoprivrednih proizvođača u udruge i zadruge temelj lakšeg snalaženja u uvjetima na tržištu, kao i izgradnje zajedničkih projekata koji se mogu sufinancirati kroz fondove Europska Unije. Također je naglasila da se u Ministarstvu intenzivno radi na prijedlogu mjera zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2015.-2020. godine gdje bi se, kroz razne i značajne poticaje iz domaćih i EU izvora, omogućila zaštita izvornih proizvoda te njihov plasman na zajedničko EU tržište. Upravo otok Rab ima mogućnost, kroz zaštitu izvornosti rapske janjetine, svojim brojnim gostima ponuditi ekskluzivni proizvod i proširiti ponudu na otoku. Zamjenica ministra imala je čast i svečano otvoriti 13. Izložbu rapske ovce.

Škraparica okuplja 60 uzgajivača sa više od 2.500 grla rapske ovce!

U rad udruge Škraparica uključeno je 60 uzgajivača sa više od 2.500 grla ove izvorne pasmine, a svoj uzgoj s izloženim kolekcijama, koje su činile tri ovce i jedan ovan, predstavilo je deset uzgajivača. Stručno povjerenstvo za ocjenu grla koje su sačinjavali predsjednik povjerenstva, prof. dr.sc. Boro Mioč s Agronomskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, te članovi Danijel Mulc dipl.ing., Dolores Barać dipl.ing. i Ivana Majdenić dr.vet.med., djelatnici HPA, izabralo je najbolja grla između 30 kvalitetnih i dobro pripremljenih ovaca i 10 ovnova.

Rapski sir

Nagrađena su grla slijedećih uzgajivača:

  1. mjesto: Kolekcija ovaca Ivana Kordića
  2. mjesto: Kolekcija ovaca Žarka Kaštelana
  3. mjesto: Kolekcija ovaca Berislava Kandijaša

U konkurenciji rasplodnih ovnova nagrađeni su:

  1. mjesto: ovan ž.b. 511309806, Marka Ivče
  2. mjesto: ovan ž.b. 730062751, Petra Debelića
  3. mjesto: ovan ž.b. 830014623, Nade Perkić

Za šampionsko grlo 13. Izložbe rapske ovce proglašen je ovan ž.b. 330062871, uzgajivača Žarka Kaštelana. Udruga ovčara Škraparica svim je nagrađenim uzgajivačima dodijelila novčane nagrade, a diplome Hrvatske poljoprivredne agencije za sva nagrađena grla uručio je v.d. ravnatelja dr.sc. Zdravko Barać. Šampionsko zvono za ovna pobjednika svečano je uručila zamjenica ministra gospođa Snježana Španjol.

Manifestaciju obilježile i druge izložbe!

U sklopu manifestacije i ove je godine održana izložba i degustacija sira, skute i drugih mliječnih ovčjih proizvoda, na kojoj su 3 proizvođača izložila kvalitetne proizvode izrađene na tradicionalan način. Sekcija žena članica udruge Škraparica, koja se bavi izradom vunenih predmeta, izložila je svoje radove sa željom da se vuna i predmeti koji se od nje izrađuju prepoznaju kao jedna od rapskih znamenitosti. Nakon izložbe nastavio se bogat kulturno zabavni program u kojem je sudjelovalo folklorno društvo Rapski tanac koje njeguje tradicionalne pjesme i plesove otoka Raba.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Škraparica Rab Rapska ovca Izložba Nedjeljko Beg Zdravko Barać Nenad Debelić Antun Jureša Snježana Španjol Boro Mioč Danijel Mulc Dolores Barać Ivana Majdenić Ivan Kordić Žarko Kaštelan Berislav Kandijaš Marko Ivča Petar Debelić Nada Per

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!