Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Idrofoglia
  • 28.11.2014. 07:30

Od Talijana valja učiti o navodnjavanju

Svi će reći da su Izraelci majstori u tome, ali nakon našeg posjeta štandu tvrtke Idrofoglia na sajmu EIMA u Bologni, moramo priznati da su Talijani velemajstori.

  • 336
  • 51
  • 0

Navodnjavanjem se nadoknađuju količine vode potrebne za normalan rast i razvoj poljoprivrednih kultura, u uvjetima nedovoljnih količina padalina ili njihovog nepovoljnog rasporeda tijekom godine i vegetacije.

Navodnjavanje omogućava opstanak i život biljkama u predjelima s dugim sušama, dok u ostalim regijama predstavlja dopunsku mjeru za dobivanje visokih prinosa, ali i dvije žetve. Za našu zemlju koja se karakterizira promjenjivim klimatskim uvjetima, gdje oborine i po količini i po rasporedu variraju iz godine u godinu, navodnjavanje je bitan čimbenik povećanja i stabilizacije poljoprivredne proizvodnje.

Idrofoglia na EIMA sajmu

Primjenom navodnjavanja se dobivaju visoki proizvodni rezultati, a ekonomičnost ulaganja u sisteme za navodnjavanje uopće nije upitna. Svi će reći da su Izraelci majstori u tome, ali nakon našeg posjeta štandu tvrtke Idrofoglia na sajmu EIMA u Bologni, moramo priznati da su Talijani velemajstori.

Imaju mnogo takvih tvrtki koje su dosegle vrhunac tehnologije, no kako je u posljednje vrijeme Idrofoglia najprisutnija, duže smo se zadržali na njihovu izložbenom prostoru. Proizvodni program ove tvrtke obuhvaća kružne i sektorske rasprskivače i topove za cijevne sustave i tifone. Ono što mi najčešće vidimo na poljima su ogromni rolomati. Kišne rampe, a i kišna krila uz rasprskivače su najčešći sistemi koje su naši poljoprivrednici koristili do sada. Top za prskanje je sada nešto češće u upotrebi, a nakon topa i kišne rampe.

Sustav za navodnjavanje Idrofoglia

Prednosti navodnjavanja tifonskim kišnim rampama, u odnosu na kolica s topovima su mnoge, a najvažnije je da je za normalan rad sustava s kišnom rampom dovoljan tlak od 1,5-3 bara, a utrošak energije je smanjen, zbog nižeg radnog tlaka vode, u odnosu na topove. Sprejevima dizne na kišnoj rampi stvaraju kapljice vode, koje ne oštećuju ni najnježnije tek iznikle biljke, a zbog malog razmaka dizni od zemljišta, od 1,5-2 m negativan utjecaj vjetra je smanjen i zanošenje vode je zanemarivo. Veliki broj sprej dizni na kišnoj rampi omogućuje veći protok vode, a samim tim postižu se veće brzine namatanja tifonskog crijeva i skraćeno je vrijeme navodnjavanja.

Standardne kišne rampe imaju odličnu ravnotežu oba krila, tako da na kosim terenima zadržavaju vodoravan položaj. Osim toga, postoji mogućnost zakretanja oba krila oko vertikalne osi, ukoliko se pojavi prepreka ili početni radni položaj rampe nije paralelan s početkom njive, ističu u Idrofoglii.

EIMA, Bologna

Neki kažu da je prednost tifona upravo i što je lagan za rukovanje i ne treba mu velika zaliha vode. No, nije svejedno i koristi li se pumpa na kardanski pogon traktora, ili dizelska pumpa, ili pak ono što je najbolje u posljednje vrijeme, na električni pogon koji stvaraju solarne ploče na uređaju. Tu treba biti oprezan pri kupnji.

I što je važno. Kupnju Idrofoglie ne treba gledati kao na investiciju za jednu sezonu, jer dugoročno će se isplatiti svakako. Kod nas je najbolje kada radimo s tifonima pregraditi kanal i dobiti "bazen" iz kojega bi se navodnjavalo. Ima i parcela kojima je kanal pun vode cijele godine, bez obzira na sušu, a kad to nije, onda se on puni vodom iz bunara koji je u blizini. Međutim, može se navodnjavati i direktno iz bunara.

Idrofoglia je osnovana krajem sedamdesetih godina i danas su s takvom tradicijom jedni od vodećih u Italiji, ali i značajno zastupljeni preko svoje tvrtke u SAD-u. Zanimljivo je da su tvrtku osnovale male tvrtke koje su već 30 godina radile u navodnjavanju i u biti tako postale još jače.

Predstavljanje Idrofoglie na EIMA sajmu

"Svijest da navodnjavanje igra važnu ulogu u razvoju poljoprivrede, omogućuje nam rad s avantgardnim tehnološkim sustavima, proizvodnju proizvoda koji utječu, u pozitivnom smislu, što su ekonomski i kvalitativni rezultati postigli u poljoprivrednom sektoru", kažu nam domaćini štanda. Ističemo na štandu viđene velike dizelske pumpe, no nama je mnogo zanimljivije gledati što su izložili od kompletnih sistema. Turbo car Jolly, pa primjerice Turbo car G5. Turbo car Girevoli su skupina proizvoda u koje pripadaju sistemi s oznakama G i pripadajućeg broja od jedan na više. Tako na našim fotografijama vidimo ovoga većega G5, a najveći je G6D. Svi oni imaju mogućnosti izbora širine promjera cijevi, ali i dužine koje se kreću od 200 do 600 metara, a promjeri cijevi od 50 mm kod G1, do 140 kod G6 tipa. Slično je i s Turbo car hidraulici sistemima koji su ipak robusniji.


Fotoprilog


Tagovi

Idrofoglia Navodnjavanje Sistemi Tfon Kišna krila Kišne rampe Top EIMA Ekonomičnost ulaganja Stabilizacija proizvodnje Bologna Rolomati Turbo car Jolly Turbo car G5


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]