Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinarska manifestacija
  • 29.01.2015. 09:00

Oblica fest - najveći otočni skup maslinara

I ove će se godine u sklopu Oblica festa, osim ocjenjivanja maslinova ulja, održati i stručni skup na temu analize protekle maslinarske godine te primjene pesticida.

Foto: depositphotos.com
  • 211
  • 36
  • 0

Sedma po redu, promotivno - edukativna manifestacija, Oblica fest 2015., ove će se godine održati 31. siječnja u Postirama na otoku Braču. Inače, u ljetnom dijelu godine, u jeku turističke sezone, održava se Olea Summer Fest koji je nastavak ovog uspješnog festivala, promotora masline i maslinova ulja.

Ova maslinarska manifestacija dobila je ime po najzastupljenijoj sorti masline na otoku Braču, a riječ je o najvećem skupu maslinara na našim otocima, na kojem se svake godine okuplja veliki broj zainteresiranih posjetitelja, koji aktivno sudjeluju u razmjeni iskustava sa stručnjacima.

Unatoč lošoj maslinarskoj godini, koja će zasigurno brojnim maslinarima ostati u lošem sjećanju, na ocjenjivanje je pristiglo 16 uzoraka ulja, a najkvalitetnije će biti proglašeno šampionom Oblica festa 2015. Podatak da su protekle godine na ocjenjivanje pristigla 84 uzorka, a ove samo 16, dovoljno govori o godini koju bi brojni maslinari najradije zaboravili.

Osim ocjenjivanja maslinova ulja, maslinari će sudjelovati i na stručnom skupu na kojem će biti riječi o dvije važne teme. Prva će pokriti analizu protekle maslinarske godine, iznimno teške, zbog vremenskih uvjeta koji su pogodovali razvoju štetnika. Naime, zbog napada paunovog oka i maslinove muhe, brojni maslinari nisu imali što ubrati jer je urod u potpunosti uništen. Kraj ove godine obilježila je velika hladnoća, koja će također ostaviti traga na maslinama.

Kao druga tema stručnog skupa, najavljena je primjena zaštitnih sredstava, za čiju će primjenu maslinari morati proći obuku od 15 sati i za to dobiti odgovarajće uvjerenje. Ulogu predavača preuzet će stručnjaci Poljoprivredno-savjetodavne službe Splitsko-dalmatinke županije.

Foto: depositphotos.com; Jan Pietruszka


Tagovi

Oblica fest 2015. Postire Plea Summer Fest Brač Skup maslinara Primjena zaštitnih sredstava Ocjenjivanje maslinova ulja Paunovo oko Maslinova muha

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.