Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoske žene
  • 14.10.2015. 16:25

Obilježavanje Svjetskog dana seoske žene u Bruxellesu

Svjetski dan seoske žene obilježava se od 1995. godine i to 15. listopada. Cilj je skrenuti više pozornosti na žene koje žive u ruralnim krajevima, obavljaju poslove na gospodarstvima, brinu o kućanstvu i odgajaju djecu, jer taj njihov rad je još uvijek preslabo cijenjen.

Foto: UHSŽ
  • 147
  • 10
  • 0

U povodu Svjetskog dana seoske žene koji se obilježava 15. listopada, u Europskom parlametnu u Bruxellesu, održat će se radionica, na njoj će sudjelovati i Ramona Franić iz Zavoda za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj, Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu te govoriti o položaju žena koje žive u ruralnim područjima na prostoru Europske unije.

Financiranje ZPP-a ženama u poljoprivredi?

Uz Franić, na radionici će sudjelovati i Janet Dwyer s Istraživačkog instituta za selo i zajednicu (Countryside and Community Research Institute), a tema njezinog izlaganja bit će mogućnosti koje financiranje Zajedničke poljoprivredne politike nudi ženama u poljoprivredi. Organizator je Odbor za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, a inicijatorica ove radionice naša eurozastupnica Marijana Petir, koja je ujedno i članica spomenutoga odbora.

Ideja o obilježavanju Svjetskog dana seoskih žena pokrenuta je 1995. godine tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu. Iako seoske žene širom svijeta imaju važnu ulogu u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji te gospodarskom opstanku svojih obitelji, još su uvijek izložene različitim oblicima diskriminacije. Njihova uloga, kako u društvu i zajednicama u kojima žive, tako i u obiteljima, još je uvijek neprepoznata i marginalizirana, a posao koji svakodnevno obavljaju podcijenjen i nepriznat.

Foto: UHSŽ


Tagovi

Svjetski dan Seoske žene Europski parlament Bruxelles Radionica Ramona Franić Agronomski fakultet Položaj žena Janet Dwyer Marijana Petir


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]