Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko prvenstvo u oranju
  • 05.10.2015. 11:35

Natječu se za titulu svjetskog prvaka u oranju

Milenko Hrgović iz Vaške i Tomislav Kuharić iz Lobora natječu se za titulu svjetskog prvaka u oranju u Danskoj

  • 205
  • 29
  • 0

Danska je ove godine domaćin 62. svjetskog prvenstva u oranju 2015. Natjecanje se odvija na poljoprivrednim površinama obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Bjarne M. Nielsena, na sjeveru poluotoka Jutland. Ovaj poljoprivrednik nekada je i sam kao orač sudjelovao na svjetskim natjecanjima, a danas ima farmu svinja i mliječnih krava.

Natjecanje je, nakon održanih službenih treninga, u subotu, 3. rujna, u Vestbou, otvorio predsjednik Svjetske oračke organizacije (WPO) Tugomir Majdak. U svom govoru naglasio je značaj ove jedinstvene svjetske manifestacije koja slavi oranje i poljoprivredu, ali gradi i mostove prijateljstva i razmjenjuje iskustva. Također je istaknuo značaj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za održivu poljoprivredu u Europi i svijetu.

57 orača iz 29 zemalja

Na natjecanju sudjeluje ukupno 29 zemalja i 57 orača, od kojih i jedna oračica - Barbara Klaus iz Austrije. Republiku Hrvatsku predstavljaju Milenko Hrgović iz Vaške, Virovitičko-podravska županija, i to u kategoriji plugova premetnjaka, a u kategoriji plugova ravnjaka Tomislav Kuharić iz Lobora, Krapinsko-zagorska županija.

Milenko Hrgović i Tomislav Kuharić bili su najuspješniji na 12. državnom natjecanju u oranju RH, koje je u rujnu 2014. godine održano u Požegi. Uz naše natjecatelje i predsjednika Svjetske oračke organizacije, Tugomira Majdaka te trenera reprezentacije i suca na svjetskom prvenstvu Sinišu Hrgovića, ovoj ruralnoj manifestaciji prisustvuju i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković i načelnik općine Sopje Josip Granjaš.

Oranje na 150 ha površine

Nakon službenog otvorenja natjecanja, orače je u društvu Tugomira Majdaka obišao Frederik, krunski princ Danske. 62. svjetsko natjecanje u oranju održava se u organizaciji WPO i Organizacije mladih poljoprivrednika Danske (Landbo Ungdoms) te uz pokroviteljstvo danske Vlade, a u funkciji natjecanja je oko 150 ha poljoprivrednih površina.

Natjecanje u oranju svojevrsna je prilika da se promovira tradicija i ruralni način života, ali i razmjene iskustva kako bi poljoprivrednici u budućnosti temeljem primjera dobre prakse bili još uspješniji u poljoprivrednoj proizvodnji.


Tagovi

Tugomir Majdak Barbara Klaus Milenko Hrgović Tomislav Kuharić WPO Bjarne M. Nielsen Svjetsko prvenstvo Oranje Natjecanje Plugovi premetnjaci Plugovi ravnjaci Landbo Ungdoms


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo