Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni sajam
  • 29.08.2014. 14:00

Ministri poljoprivrede na sajmu u Gradačcu

Ovogodišnji, 41. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije koji se održava u Gradačcu, svečano je otvorio Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković-Lijanović

  • 157
  • 12
  • 0

U tijeku je 41. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive koji se svake godine održava u Gradačcu u BiH. Ovogodišnje izdanje Sajma trajat će do 30. kolovoza, a svečano ga je proglasio otvorenim Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković- Lijanović. U rezanju vrpce pridružili su mu se i ministar poljoprivrede RS, Stevo Mirjanić te direktor Solane d.d. Tuzla, Izludin Kapetanović.

Ministri poljoprivrede FBiH i RS razgovarali o aktualnim temama

Ovom je prilikom ministar Ivanković-Jerković istaknuo kako je proizvodnja hrane garancija za opstanak cijele zemlje ali i dodao kako je svjestan da su poljoprivrednici u BiH danas izloženi brojnim problemima u sektoru te obećao svu podršku kako BiH ne bi ovisila o uvoznoj hrani. Iskoristio je ovu priliku i za razgovor sa kolegom, ministrom poljoprivrede RS, Stevom Mirjanićem, a nakon razgovora je zaključeno kako ostvaruju dobru suradnju. U fokusu interesa obje strane trenutno je zaštita od nelojalne konkurencije, koja bi se mogla pojaviti uslijed poremećaja koji će na tržištu nastati kao posljedica europsko-ruskih sankcija.

Posjetiteljima su se obratili i direktor Gradačačkog sajma, Husein Topčagić; Premijer Vlade TK, Bahrija Umihanić; ministar prometa i komunikacija FBiH, Enver Bijedić; direktor Solane d.d. Tuzla, Izludin Kapetanović te načelnik općine Edis Dervišagić.

Na sajmu brojni domaći inozemni izlagači

Ove godine na sajmu će se predstaviti oko 230 proizvođača i prerađivača hrane, zaštitnih sredstava, mineralnih gnojiva i poljoprivrednih strojeva iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske i Jordana. Osim toga, održat će se i brojna stručna predavanja iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije pod nazivom "Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane sa međunarodnim učešćem - agroTECH".

Gosti predavači bit će profesori sa Poljoprivrednih fakulteta iz Sarajeva i Zemuna u Srbiji, a ove godine posebna će se pažnja posvetiti temi nastavka poljoprivredne proizvodnje nakon poplava koje su prouzročile ogromne štete na poljoprivrednim površinama u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

Privredni potencijal ove će godine predstaviti općine Brčko, Bihać i Goražde te nekoliko kantonalnih privrednih komora i grupacija poljoprivrednih proizvođača i prerađivača.

Već tradicionalno, i na ovogodišnjem Sajmu šljive dodijelit će se medalje za kvalitetu proizvoda, a na analizu proizvoda i kvalitetu rakije pristiglo je 195 uzoraka. Ni ovoga puta nije izostao bogat kulturno-zabavni program u organizaciji općine Gradačac.


Tagovi

Međunarodni sajam poljoprivrede Gradačac Jerko Ivanković - Lijanović Stevo Mirjanić Izludin Kapetanović Proizvodnja hrane Zaštita od nelojalne konkurencije Husein Topčagć Bahrija Umihanić Enver Bijedić Edis Dervišagić Poljoprivredni strojevi