Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan ergele Đakovo
  • 09.10.2015. 16:15

Ministar Jakovina otvara Dan ergele Đakovo!

Ergela u Đakovu među najstarijima je u Europi i nadaleko poznata po uzgoju lipicanaca. Brojnim aktivnosti sutra će biti obiženo 509. godina njezina postojanja.

Foto: Državna ergela Đakovo
  • 185
  • 12
  • 0

U povodu 509 godina osnutka ergele Đakovo i 209 godina uzgoja konja lipicanske pasmine, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvorit će u subotu 10. listopada 2015. godine u u 12:30 sati u Upravnoj zgradi đakovačke ergele, manifestaciju Dan ergele Đakovo.

Ergela u Đakovu osnovana je 1506. godine i među najstarijima je u Europi, što također govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Konji lipicanske pasmine na ergeli su se počeli uzgajati početkom 19. stoljeća.

Uzgoj, selekcija i dresura

Uzgoj, selekcija i dresura lipicanaca zaštitni su znak đakovačke ergele.

Današnja Državna ergela Đakovo, za uzgoj i selekciju konja koristi dvije lokacije i to Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Osim uzgoja i selekcije konja, u ergeli se bave i dresurom konja, što je do sada mnogo puta rezultiralo zauzimanjem zapaženih mjesta na konjičkim natjecanjima. Tog poslijepodneva bit će održana i predstava s lipicancima.

Predstavnici ministarstva također će se s ravnateljem Državnih ergela Đakovo i Lipik, Nidalom Korabijem, obići objekte i izlagače. U 17:30 u zatvorenoj jahaonici održat će se Zaprežno natjecanje. Ulaz za posjetitelje je slobodan.

Foto: Državna ergela Đakovo


Tagovi

Ergela Đakovo Tihomir Jakovina Dan ergele Lipicanska pasmina Uzgoj konja Pastuharna Ivandvor Dresura konja Konjička natjecanja Nidal Korabi Jahaonica Zaprežno natjecanje


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.