Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba jabuka
  • 30.10.2015. 07:30

Međimurske autohtone jabuke poznate i u Europi

Međimurje je poznato po stotinama hektara vinograda i površina pod povrćem kao i po nasadima voća, posebno jabuka. Stare i nove sorte izložene su na izložbi u Sv. Martinu na Muri.

Foto: Međimurska županija
  • 328
  • 17
  • 0

Pogačnica za naše pogače, kisela za šećeraše, stihovi su pjesme posvećene jabuci, čiji se dan obilježava 20. listopada. A u međimurskoj općini Sveti Martin na Muri, u organizaciji tamošnje Udruge voćara, vinogradara i povrćara, LAG-a Međimurski doli i bregi te Savjetodavne službe, održana je izložba starinskih i novih sorti toga voća.

Međimurje poznato po vinu i jabukama

"Jabuka postaje međimurski brand, jer je bez sumnje uz vino, sir z vrhnjem, meso z tiblice i bučino ulje, međimurski proizvod kojeg je tržište odavno prepoznalo i koje ima svoju perspektivu i prepoznatljivost", kazao je tom prigodom međimurski župan Matija Posavec te dodao kako ga, kada nekome kaže da je iz Međimurja, uglavnom pitaju za kvalitetno vino i zdrave domaće jabuke.

Na izložbi su se osim organizatora, predstavili još i Agomeđimurje d.d. Čakovec, Međimurska udruga za integriranu proizvodnju voća, OPG Mladena Dobranića iz Brezovca, OPG Stanka Trstenjaka iz Marofa, Pavao Kovačić i Zdenka Horvatić iz Cvetkovca, mjesta u Koprivničko-križevačkoj županiji, koji su izuzetno posvećeni očuvanju starih sorti zatim Mladen Srnec iz Malog Mihaljevca kao i članovi Učeničke zadruge Tinček koja djeluje u sastavu OŠ Sv. Martin na Muri. Osim jabuka, izloženi su i sokovi te džemovi kao i drugi proizvodi od toga voća.

Kolijevka jabučne proizvodnje u Hrvatskoj i Europi

"Doajen voćarstva Mikulić još je 90-tih godina napisao da je gornje Međimurje najpoznatija europska regija jabuka zbog velikog broja autohtonih sorti. Mi imamo jednu od većih zbirki, pa iako su jabuke često podcijenjene, ovakvim ćemo ih okupljanjima zasigurno očuvati", kazao je Milorad Šubić iz Savjetodavne službe, dok je Franjo Makovec, načelnik općine Sv. Martin na Muri, dodao kako je ovo područje kolijevka jabučne proizvodnje te pohvalio tamošnjeg voćara Mladena Dobranića, na činjenici što se osim uzgojem, brine i o očuvanju starih sorti, kao i napretku proizvodnje. Održano je i predavanje Natalije Peter-Hunjadi iz Savjetodavne službe na temu Koraci do eko znaka.

Foto: Međimurska županija


Tagovi

Pogačnica Šećeraši Jabuke Općina Sv. Martin na Muri Marof Integrirana proizvodnja voća Udruga voćara LAG Međimurski doli i bregi Savjetodavna služba Brend Vino Sir z vrhnjem Meso z tiblice Bučino ulje Matija Posavec Međimurska županija Mil


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]