Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okrugli stol
  • 10.03.2016. 12:30

Kupujte domaće proizvode - spasite selo!

Nužno je pooštriti mjere inspekcije i carine kako bi mlijeko i drugi poljoprivredni proizvodi koji dolaze na naše tržište, a koji su lošije kvalitete od domaćih, prošli sve visoke mjere kontrole, a to vrijedi i za proizvode domaćih proizvođača.

Foto: HGK ŽK Bjelovar
  • 1.617
  • 505
  • 0

Proizvodnjom i konzumacijom domaćih proizvoda tako bi se moglo Protiv prehrambene ovisnosti Republike Hrvatske čulo se, između ostaloga, na ovom okruglom stolu u bjelovarskoj HGK.

Sudionici su analizirali stanje kako u hrvatskoj, tako i u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Bjelovarsko-bilogorske županije. Nužno je pooštriti mjere inspekcije i carine kako bi mlijeko i drugi poljoprivredni proizvodi koji dolaze na naše tržište, izvještava na svojim stranicama HGK, a koji su lošije kvalitete od domaćih, prošli sve visoke mjere kontrole, a to vrijedi i za proizvode domaćih proizvođača.

Sudionici su analizirali stanje u hrvatskoj, i u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Bjelovarsko-bilogorske županije.

Pooštriti inspekcije i carine

Istaknut je primjer austrijske poljoprivrede i šumarstva, što bi po mišljenju Đure Njavre, dekana Zagrebačke škole ekonomije i managmenta, trebalo biti uzor za novu agrarnu politiku Hrvatske. Sastavni dio nje trebala bi biti Hrvatska poljoprivredna banka koja bi imala specijalizirana znanja o poljoprivrednim tržištima i tehnologijama, a partneri bi joj bila obiteljska poljoprivredna gospodarstva u razvoju nove, konkurentnije i ekonomski dugoročno održive agrarne politike.

Proizvodnjom i konzumacijom domaćih proizvoda protiv prehrambene ovisnosti!

Zastupnicu u Europskom parlamentu Marijanu Petir, kako piše, posebno zabrinjava činjenica prehrambene ovisnosti Hrvatske, a situacija je posebno dramatična u mljekarskom sektoru gdje je, kako je iznijela, potrebno napraviti raspodjelu sredstava iz EU fondova namijenjenih upravo tom sektoru.

Investicijske potpore za proizvodni potencijal

Miljenko Rakić, načelnik sektora u Ministarstvu poljoprivrede istaknuo je potrebu revizije čitavog domaćeg sustava smatrajući kako postoji način za poboljšanje potpora u poljoprivredi s aspekta ruralnog razvoja, investicijskih potpora koje bi trebale očajati proizvodni potencijal i podići kapacitet Hrvatske.

Istovremeno je Miroslav Kovač, tajnik udruge Život nazočnima objasnio zbog čega traže poništenje natječaja iz Ruralnog razvoja u Mjeri 4 od Ministarstva poljoprivrede, a predstavio je i mjere koje bi trebala provesti nova poljoprivredna politika kako bi se postigla prehrambena samodostatnost.

Foto: HGK ŽK Bjelovar


Tagovi

HGK Hrvatska Austrija Bjelovarsko-bilogorska županija Đuro Njavro Marijana Petir Prehrana Ovisnost Poljoprivreda


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)