Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natjecanje orača
  • 03.08.2015. 18:00

Konji uz bok stotinama konja u traktorima

Pobjednici su izborili pravo na odlazak na prvenstvo Hrvatske u Suhopolje, ali i svi natjecatelji veliki pljesak za umijeće i hrabrost da pokažu svoje znanje.

Foto: Rukovanjski, Prpić
  • 363
  • 51
  • 0

U Kutjevu se natjecalo u oranju premetnjacima, ravnjacima, ali i konjima. Prvo mjesto za Blagu Ivaniku, drugo Nikoli Bulaji, treće Miji Samaržiji, a iza njih slijede Nikica Marić i Perica Kučinić. Redoslijed je to u kategoriji premetnjaka na natjecanju u oranju Požeško-slavonske županije održane na površinama Kutjeva d.d., radne jedinice Ovčara, uz prezentaciju najsuvremenijih traktora i strojeva za obradu tla i kombajna. Udruga orača Požeško- slavonske županije i Savjetodavna služba po dvanaesti put organizirale su ovu hvalevrijednu manifestaciju.

Kiša, a nakon toga sunce, nisu omeli natjecatelje, te sudačku ekipu predvođenu Ivicom Prpićem iz Savjetodavne službe, da uspješno izvrše svoje oranje. U kategoriji plugova premetnjaka sudjelovalo je pet orača, dok je u kategoriji ravnjaka sudjelovalo tri natjecatelja. U kategoriji ravnjaka najbolji je bio Miroslav Bartolović ispred Marka Kube na drugom, te Josipom Tomaševićem na trećem mjestu. Veliki pljesak zaslužili su svi natjecatelji, ali i organizatori. Otvorenju je nazočio dogradonačelnik grada Pleternice Domagoj Katić, a natjecanje je otvorio župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević.

Sudačka ekipa iz Osijeka, u sastavu: Klarić Juraj, Dario Šimenić i Damir Babić, dobro je obavila težak sudački posao.

Oranje u Kutjevu

Prco natjecanje u oranju konjskim zapregama

No, posebno veliki pljesak dobili su orači konjima. Naim,e ove godine je održano i prvo natjecanje u oranju konjskim zapregama, na kojemu je sudjelovalo tri natjecatelja.

I oni su se natjecali za prvaka županije te za svoje mjesto na prvenstvu Hrvatske. Od samog dolaska na borilište pored svih Caseova, Steyrova, John Deerova, Hurlimanna, ipak su svima najsimpatičniji bili konji koji su se mirno, bez panike i stresa zabavljali sijenom, kukuruzovinom i s malo zobi. A poslije su na oranju pokazali zajedno sa svojim gazdama i umijeće.

Zdravko Bićanić, Branko Milosavljević, Mario Kuba. Ovo je i redoslijed u natjecanju oranja konjima. Domaćin Kutjevo d.d. priredio je i zanimljivu izložbu svoje mehanizacije i doslovce nas mnoge ostavio bez daha. Kako natjecanje traje dobra tri sata, bila je to ujedno prilika i za razmjenu iskustava, razgovor uz grah kakav se u Kutjevu priprema za radnike, traktoriste, žeteoce, radnike u vinogradima i slično. Uz neizbježnu i kutjevačku graševinu. No, bila je to prilika i da se po okolnim poljima upoznamo i sa stanjem kukuruza. Vidjeli smo ih svakakvih. I onih solidnih, i onih nikakvih. Ali iskreno rečeno, ni jedan kukuruz nije bio dobar i to nas je ostavilo svakako sve u žalosti. No, kao što je bilo vidljivo i kod natjecatelja. Na, tvrdoj zemlji na kojoj se kao i na kukuruzu još uvijek osjetila dugotrajna suša, svi su uspjeli izorati svoje parcele.

Najbolje orače su svojim nagradama nagradili tvrtke: Ferenčak, BASF, KWS Sjeme, Bayer i Poljoprivredni institut Osijek.

Foto: Rukovanjski, Prpić


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Oranje Plug Ravnjak Premetnjak Konji Kukuruz Kutjevo Ovčara Prpić Požega Požeško-slavonska županija Josip Tomašević Miroslav Bartolović Tugomir Majdak Marko Kuba Mario Kuba Mijo Samaržija Blago Ivanik Nikola Bulaja Nikica Marić Perica


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P