Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija
  • 12.10.2016. 19:00

Konferencija o TTIP sporazumu u Osijeku!

Dvodnevna konferencija radnog naziva "Za Hrvatsku slobodnu od sporazuma TTIP/CETA/TISA!" održat će se u Osijeku 13. i 14. listopada 2016. godine.

Foto: TTstudio/bigstockphoto.com
  • 1.509
  • 73
  • 0

Press centar za okoliš Hrvatske, Agencija za bioetiku i socijalnu ekologiju iz Osijeka, Hrvatsko bioetičko društvo iz Zagreba i "grassroots foundation" iz Warendorfa, organiziraju dvodnevnu konferenciju radnog naziva "Za Hrvatsku slobodnu od sporazuma TTIP/CETA/TISA!".

Konferencija će se održati u Osijeku, 13. i 14. listopada 2016. u Gornjem gradu, Trg Lava Mirskog 1. "Već nekoliko godina traju netransparentni političko trgovinski pregovori između Europske Unije, SAD, Kanade te država članica WTO-a o stvaranju jedinstvenog tržišta roba i usluga, kojima će se ostvariti dominacija velikih korporacija nad malim i srednjim tvrtkama, poljoprivrednicima i društvom u cjelini", upozoravaju organizatori.

Elementi kojima se pokušavaju osigurati vlastiti geopolitički i geostrateški interes jesu bilateralna trgovina i neometana ulaganja, realizirana kroz međunarodne "sestrinske" ugovore TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership - Prekoatlantsko partnerstvo u trgovini i ulaganjima između SAD i EU ), CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement, Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski ugovor između Kanade i EU) i TISA (Trade in Services Agreement, Sporazum o liberalizaciji trgovina uslugama (licenciranje, financijske usluge, telekomunikacija, e-trgovine, pomorski prijevoz, "outsourcing"), tvrde organizatori.

Smanjenje domaće potražnje?

"Lobisti i pristalice TTIP i CETA uvjeravaju javnost da će sporazumi potaknuti gospodarski rast u zemljama EU. Studije utjecaja TTIP-a na život koje su izradile Italija, Grčka, Francuska i druge države pa i Hrvatska pokazuju suprotno: u većini članica EU će doći do smanjenja domaće potražnje, a time posljedično i do smanjenja BDP-a. Studije pokazuju i budućnost europske poljoprivrede, koja ne može izdržati nelojalnu konkurenciju GMO proizvoda, a kamoli spriječiti multinacionalni agro-biznis".

Konferencija će se održati u Osijeku, 13. i 14. listopada 2016.

U Hrvatskoj je interes javnosti za sadržaj i posljedice primjene TTIP/CETA/TISA sporazuma minimalan, a svega je nekoliko saborskih zastupnika i zastupnica u prošlom sazivu Sabora, potvrdilo da ima neka saznanja o TTIP-u. Studija utjecaja TTIP-a na naše gospodarstvo, objavljena u proljeće 2016., unatoč svim objektivnim nedostacima, jasno ukazuje da će ekonomski utjecaj TTIP-a na rast BDP-a biti minimalan u rasponu od 6 do 84 kuna rasta BDP-a po stanovniku RH godišnje.

Korporacije mogu tužiti države

Ključni elementi TTIP-a, koji se tiču ugrožavanja lokalnog gospodarstva, radničkih prava i javnih usluga uključeni su i u sporazum CETA, između Kanade i EU. Globalno prihvaćanje CETA lobisti u EU parlamentu pripremaju za kraj mjeseca listopada ove godine, na susretu na vrhu Europske unije i Kanade u Bruxellesu. Iako je CETA proglašen mješovitim sporazumom te ga trebaju ratificirati i svi parlamenti država članica EU, postoje prijedlozi da se sporazum CETA počne primjenjivati tj. da stupi na snagu prije konačne ratifikacije u nacionalnim parlamentima.

U većini država članicama EU, nekim gradovima u SAD i Kanadi, gdje je otpor građana i civilnog sektora, poljoprivrednika i sindikata već tri godine aktivan i artikuliran, kritičari ističu mehanizam ISDS (Investment state dispute settlement) pomoću kojeg korporacije mogu tužiti države pred arbitražnim sudom, te mehanizam donošenja regulatornih pravila kao središnje točke prijepora, koji će ukoliko budu doneseni nanijeti nepovratnu štetu općem dobru. Ovu opasnost od ISDS mehanizma čak 97% od 150 000 sudionika javne rasprave o TTIP-u koju je organizirala EU komisija prepoznalo je kao najveću opasnost TTIP-a.

Na konferenciji o Barcelonskoj deklaraciji

Na konferenciji će se prezentirati i Barcelonska deklaracija o stvaranju zona i gradova oslobođenih od TTIP/CETA/TISA, koju su do sada potpisali gradonačelnici velikih i malih gradova u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Grčkoj, Sloveniji i Portugalu, stvorivši mrežu više od 2.000 jedinica lokalne samouprave koje su se proglasile zonama slobodnim od TTIP/CETA/TISA.

Zone slobodne od TTIP-a

Nadaju se da će se i jedinice lokalne samouprave iz Hrvatske pridružiti inicijativi, te svojim potpisivanjem Barcelonske deklaracije jasno artikulirati stav prema ovim sporazumima. Konferenciji će prisustvovati i gospodin Mislav Mihaljević, predstavnik Ureda zastupnika u Europskom parlamentu g. Davora Škrleca, te Nils Loret koordinator "TTIP-Free zones European network" iz Francuske. Program konferencije pročitajte u dokumentu ispod teksta.

Autori: Ljiljanka Mitoš Svoboda, Press centar za okoliš Hrvatske, doc. dr. sc. Ivica Kelam, Agencija za bioetiku i socijalnu ekologiju, prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, Hrvatsko bioetičko društvo
Foto: TTstudio/bigstockphoto.com


Dokumenti


Tagovi

Konferencija Sporazum TTIP CETA TISA Poljoprivreda