Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strukovna grupa agrara
  • 26.10.2015. 09:35

Kiša otežava berbu i jesensku sjetvu

HGK-Strukovna grupa agrara: Kišno razdoblje otežava berbu kasnih usjeva i tijek jesenske sjetve.

Foto: depositphotos.com, fotokostic
  • 209
  • 24
  • 0

U Jezercu pokraj Orahovice, pod predsjedanjem Dušana Alebića, predsjednika Strukovne grupe, 20. listopada održana je 71. sjednica Strukovne grupe agrara HGK - Županijske komore Virovitica. U ime domaćina sjednice, PP Orahovica d.o.o., članove Strukovne grupe agrara, uvodno je pozdravio i predstavio tvrtku, direktor Vlado Čondić-Galiničić te je istaknuo kontinuitet investicija, s ciljem povećanja kvalitete i proizvedenih količina.

U tijeku je izgradnja tvornice za preradu slatkovodne ribe, a iz ribarske omotnice rekonstrukcija ribnjaka u Donjem Miholjcu i Lipovljanima i dio na ribnjaku Grudnjak, te iz vinske omotnice, restrukturiranje i obnavljanje starih vinograda.

Berba kasnih usjeva

Na sjednici se raspravljalo o aktualnom stanju u agraru na području Virovitičko-podravske županije, s posebnim osvrtom na berbu kasnih usjeva i jesensku sjetvu. Konstatirano je da kišno razdoblje otežava berbu kasnih usjeva i tijek jesenske sjetve. Berba najzastupljenijih kultura je pri kraju, a prinosi su ispod planiranih.

Očekuje se proizvodnja od 8.000 tona duhana, od čega je 88% tipa svijetla virginija, a 12% burley. Organizator proizvodnje nastavlja sa aktivnostima, u cilju smanjenja proizvodnih troškova, povećanjem navodnjavanih površina i sušenjem na biomasu. Vađenje šećerne repe izuzetno otežava raskvašeno tlo, a kišno razdoblje smanjuje digestiju ispod 15%, što je manje od očekivanog. Kampanja će se nastojati obaviti u optimalnom roku.

Kiša smanjuje kvalitetu i prinose

Izuzetno izražen problem je neobrana soja jer kiša smanjuje kvalitetu. Zbog kiše kukuruz je pobran tek manjim dijelom. U berbi grožđa i lješnjaka ostvareni su dobri prinosi, jer su vremenski uvjeti za voće bili povoljni. Na području Virovitičko-podravske županije sve znatnije je zastupljena proizvodnja buča za bučino ulje, čija je berba obavljena na 70% površina.

Zaključeno je da ljekovito bilje ne smije biti marginalizirano, te da Ministarstvo poljoprivrede treba omogućiti toj proizvodnji i proizvođačima, sudjelovanje na natječajima, kroz mjere iz Programa ruralnog razvoja 2014-2020. Jesensku sjetvu ozimih usjeva, zbog kišnog razdoblja, je trenutno nemoguće nastaviti.

Do sada je obavljena sjetva uljane repice u potpunosti i trenutno je dobrog sklopa, dok je sjetva kamilice obavljena na pretežitom dijelu površina. Sjetva pšenice je započela, a nastavak sjetve se očekuje prestankom oborina i isušenjem tla.

Foto: depositphotos.com, fotokostic


Povezane biljne vrste

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Izvori

Virovitica.net


Tagovi

Strukovna grupa agrara Berba usjeva Biomasa Navodnjavanje Duhan Šećerna repa Kukuruz Jesenska sjetva Vlado Čondić-Galinčić PP Orahovica Grožđe Lješnjaci Ljekovito bilje Neobrana soja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."