Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kampanja šećerne repe
  • 25.11.2015. 15:50

Kampanja Sladorane završila s podbačajem

U županjskoj Sladorani koja posluje u sastavu grupacije Viro završena je ovogodišnja kampanja prerade šećerne repe tijekom koje je prerađeno tek 280.000 tona slatkoga korijena, što je za čak 50 posto manje nego prijašnjih godina.

  • 438
  • 55
  • 0

U županjskoj Sladorani koja posluje u sastavu grupacije Viro završena je ovogodišnja kampanja prerade šećerne repe tijekom koje je prerađeno tek 280.000 tona slatkoga korijena, što je za čak 50% manje nego prijašnjih godina, rekao je Hini izvršni direktor Sirovinske službe Sladorane Ivo Rešić.

Prema njegovim riječima, ovogodišnja kampanja osim znatnog podbačaja u proizvodnji koja je ove godine bila organizirana na oko 6.000 hektara, što je tek 60% prijašnjih proizvodnih površina, bit će upamćena i po velikim odstupanjima u prinosima i digestiji.

Oscilacija prinosa i digestije

"Na samom početku, digestije su bile odlične, ali nakon kišnog razdoblja kada je došlo do povećanja vlage, došlo je do pada digestije koja u prosjeku iznosi oko 15%, što i nije loše, ali zabrinjava da raspon postotka digestije na pojedinim površinama od 13 do 18%", kazao je Rešić dodajući kako su oscilirali i prinosi koji su se kretali između 30 do čak 80 tona po hektaru.

"Prosječan prinos u konačnici iznosi 51 tonu po hektaru, a zašto je došlo do oscilacija, istražit ćemo. Međutim, već se sada može reći kako je ove godine na vidjelo izašao značaj ulaganja i pravovremene primjene agrotehničkih mjera", kazao je Rešić zaključivši da, ako postoje proizvođači koji su ove godine prozveli šećernu repu digestije 17 i imali prinos od 80 tona po hektaru, znači da se mogao ostvariti dobar proizvodni rezultat.

Županjska Posavina će sijati repu

Također je kazao kako će Sladorana ove godine proizvesti značajno manje šećera od kvote kojom raspolaže te da dodijeljene kvote neće ispuniti ni jedna od tri hrvatske šećerane. Priznaje kako je prošlogodišnje smanjenje cijene za otkupljenu repu narušilo povjerenje između proizvođača i šećerane, što je glavni razlog zašto je ove godine posijano manje repe nego prijašnjih godina.

U Sladorani tvrde da ugovaranje proizvodnje za 2016. godinu ide dobro te bi trebalo biti ugovoreno više od ovogodišnjih 6.000 hektara, poglavito u dijelu županjske Posavine koja prirodno gravitira Sladorani i ima tradiciju sjetve i uzgoja šećerne repe.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Kampanja šećerne repe Sladorana Ivo Rešić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]